Bozkirda Kurdugu Serada 1 Milyon Fide Üretip 12 Kisiye Istihdam Sagladi

Yozgat’ta yasayan Nihat Künbetli, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumunun(TKDK) sagladigi destekle yilda 20 milyon fide üretilebilen ve 12 kisiye istihdam saglayan modern bir sera kurdu.

Bozkirda Kurdugu Serada 1 Milyon Fide Üretip 12 Kisiye Istihdam Sagladi
Tarim ve hayvanciligin önemli merkezlerinden biri olan Yozgat’ta seracilik üretimi de giderek yayginlasiyor. Devlet destekli verilen üretim projeleri sayesinde hem üretici hem de tüketici kazaniyor. Yozgat’in Sorgun ilçesinde devlet destegi ile kurulan serada 12 ay boyunca Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumunun sagladigi yüzde 65 oranindaki hibe destegi ile ilçeye bagli Ikikara köyü mevkiinde girisimci Nihat Künbetli tarafindan kurulan 20 milyon kapasiteli 6 bin 500 metrekarelik serada fide üretiliyor. 12 kisinin istihdam edildigi serada yil boyunca domates, biber, salatalik, kavun, karpuz, fasulye ve diger fide çesitleri olmak üzere 30’a yakin fide üretimi yapiliyor.

Dört mevsim üretimin yapilabildigi serada ilk yil itibariyle 1 milyon fide üretilerek Yozgat ve çevre illere gönderimi yapildi.

“Türkiye’nin dört bir yanina fide gönderiyoruz”

Serada fide üretiminde çalisan Sakire Metin, “Biz burada fide isi yapiyoruz. Salatalik, domates, patlican, biber üretiyoruz. Bu ürettigimiz fideler Türkiye’nin dört bir yanina gidiyor. Biz de burada çalisarak ailemize destek oluyoruz. Cep harçligimizi çikartiyoruz. Çalismak isteyen tüm bayanlara burayi öneriyorum.” dedi.

“Aile bütçemize katki sunuyoruz”

Çalisanlardan Aysegül Ünal ise, “Burada bozkir serasi olarak tohumlama ve fide üretimi yapiyoruz. Evimizin geçimini saglamak için burada fide üretiyoruz. Fidelerimiz büyüdükten sonra da vatandaslarimizin hizmetine sunuyoruz. Burada su an 8’i bayan olmak üzere 12 kisi çalisiyoruz. Aile bütçemize katki sunuyoruz.” seklinde konustu.

“12 kisiye istihdam sagliyor”

Ilk yil olmalarina ragmen 20 milyon kapasiteli serada 1 milyon sebze fidesi üretimi gerçeklestirdiklerini söyleyen girisimci Nihat Künbetli, “Burasi 6 bin 500 metrekare alan üzerine kurulmus bir sera, içerisinde fide üretimi yapiyoruz. TKDK’nin de destekleriyle ilk yilimiz olmasina ragmen bu serada su an için 1 milyon fide üretimimiz oldu. Taleplere yetisemedik, daha fazla yapabilirdik ama temkinli basladik bu ise. Su an seramizda 12 kisi çalisanimiz var. Türkiye’nin her tarafina fidelerimizi gönderiyoruz. Antalya, Kayseri, Ankara, Konya, Edirne ve tokat gibi illere fidelerimizi gönderdik. Ilçe halkimiz da bize yogun ilgi gösterdi, seramizi duyan Yozgat halki da fide almak için geldi. Iç Anadolu da böyle bir tesis ilk defa Sorgun’da kuruldu. Çünkü seramizin her seyi otomasyon sistemle çalisiyor.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA