Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Dijital Kurban Pazari Kuruldu

Kurban Bayrami’na sayili günler kala Sivas’ta bir isletme tarafindan Türkiye’de bir ilk olan dijital kurban pazari kuruldu. Vatandaslar yemek siparisi verir gibi kurbanlik hissesi aliyor.

Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Dijital Kurban Pazari Kuruldu
Sivas’ta bir isletme ilginç bir çalismaya imza atarak dijital kurban pazari kurdu ve internet sitesi üzerinden hisse satisi yapmaya basladi.

Kurulan dijital kurban pazarinin internetten kurbanlik satisi yapan diger sitelerden farki ise, küpe numaralariyla sabit olan kurbanliklarin tahmini et-kemik miktari gibi tüm bilgileri ve hayvana ait orijinal fotograflari siteye yer aliyor.

Vatandaslarin kurban pazarlarina ve ahirlara gitmeden, internet üzerinden oturduklari yerde dijital kurban pazarinda gezinmeleri ve begendikleri kurbanliklari satin almalari hedefleniyor. Kesimi yapilan kurbanliklarin ise bayramin ilk günü pay edilerek, etler parçalanip hisse sahiplerinin evlerine teslim edilecek.

“Evde çayini kahvesini yudumlarken kurbanlik aliyor”

Isletme sahibi Kenan Hastaoglu, vatandaslarin daha rahat etmesi anlaminda bu sistemi kurduklarini vurguladi. Hastaoglu, “Yillarin verdigi bize tecrübeyle her sene kendimizi yenileyerek de bugünlere geldik. Arkadan gelen girisimci arkadaslarimiz böyle bir fikir sundular, biz de olumlu gördük. Güzel bir çalisma çikarttik. Türkiye’de ilklerden bir tane oldu. Kimse evinden çikmadan çayini kahvesini yudumlarken veya ahira girmek istemeyen insanlar, yurt disinda yasayanlar var? Vatandas internetten giriyor sayfamiza belirledigi hayvani sepete ekliyor, ondan sonra sadece bize adresini veriyor. Baska bir hiçbir islem yapmiyor. Biz kesiyoruz, parçaliyoruz evine kadar teslim ediyoruz. Bin 800 civarinda hisse yapiyoruz. Bayramin birinci günü yapmak sartiyla teslim ediyoruz. Sivas’imizin aliskanligidir, birinci günü bu isin bitmesi gerekiyor. Ilk gün bu isler bitecek. Ondan sonra bayram moduna girecek. Bizim Sivas’in özellikle aliskanligi bu" dedi.



“Otobüs bileti alir gibi internetten aliyorlar”

Vatandaslarin bu uygulamayi memnuniyetle karsiladigini söyleyen Hastaoglu, “Müthis tepkileri var. ’Niye önceden böyle bir sey yapmadiniz’ diyenler var. Su anda otobüs bileti alir gibi internet ortamina girip çayini, kahvesini yudumlarken, ahira girmeyeyim, üstüm kokmasin veya hayvandan çekiniyor veya zamani yok, bunlarin hiçbirinden etkilenmeden masa basinda çalisirken bile isini halledebiliyor. Vadettigimiz kilogram, saat hepsi randevusunu aynen birebir uygulayabiliyoruz. Geçen sene örnegin 12 buçuga kestiniz, bu sene de 25 bin lira. Zaten bu fiyat belirlemesini biz yapmiyoruz. Ticaret Borsasi’nin açikladigi Türkiye genelinde yapilan bir fiyat uygulamasi var. Bizim Sivas’imizda da var. Borsanin uyguladigi fiyatlari uyguluyoruz. Kendimiz fiyat belirlemiyoruz" ifadelerini kullandi.

“Sanal hiçbir sey yok, her sey gerçek”

Dijital kurban pazari sistemi üzerinden her seyin gerçek oldugunu ifade eden Hastaoglu, “Bizim yaptigimiz bu kurban isinde sanal hiçbir sey yok her sey gerçek. Hayvan gerçek, gelip yerinde görebiliyor kesim esnasinda izleyebiliyor, parçalama esnasinda basinda bulunabiliyor. Her seyine istedigi zaman refakat edebiliyor. Insanlarin içinde en ufak bir süphe olmasin. Acaba benim hayvanim bu muydu? Çünkü resimde gördügünün aynisini gelip kesim esnasinda da görüyor. Parçalanmasina refakat ediyor. Satista kapasitemizin 3’te 2’sini satmis durumdayiz. Daha önümüzde yaklasik 20 güne yakin zaman var. Bazi firmalarda su kadar paraya su kadar kurban eti veriyoruz. Vatandaslarimiz bunlari iyi arastirsinlar. Bu bir dini vecibe oldugu için dikkat edilmeli. Bizim verdigimiz sözler söyle, biz su kiloda size hayvani veriyoruz, tartiyoruz. Hayvandan ne çikarsa o 7’ye bölünüyor. Yani su kilogram net demiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA