Tarihçi Günaydin Açiklamasi '2. Abdulhamid'e Hediye Edilen Sütun Kitabesi Hak Ettigi Yere Dikilmeli'

Sosyolog Emin Günaydin, Samsun’un ilk hastanesi olan ‘Hamidiye’nin Aile Yasam Merkezi’ne dönüstürüldügü alana 2. Abdulhamid’e hediye edilen sütun kitabesinin dikilmesi önerisinde bulundu.

Tarihçi Günaydin Açiklamasi '2. Abdulhamid'e Hediye Edilen Sütun Kitabesi Hak Ettigi Yere Dikilmeli'
2. Abdülhamid tarafindan Samsun’da ihtiyaci karsilamak üzere yaptirilan Hamidiye Hastanesi, atil bir vaziyette duruyordu. Samsun Büyüksehir Belediyesi, yapiyi restore ederek Aile Yasam Merkezi haline dönüstürüp, tekrar canlandiracak. Tarihçi-Sosyolog Emin Günaydin, yeniden gün yüzüne çikartilacak yapinin bulundugu alana Samsun halkinin o dönemde padisaha hediye ettigi sütun kitabesinin dikilmesinin sik olacagini ifade etti.

Hastanenin tarihinden bahseden Emin Günaydin, “Samsun’da 1895’li yillarda sehir sakinlerinin ve fakir hastalarin tedavi olacagi kapsamli bir yer bulunmamaktadir. Ancak Samsun Belediyesi adina eski ahsap binada hastane hizmeti verilmeye çalisilmaktadir. Bu da oldukça yetersiz olup fakir hastalar evlerinde kapali kaldiklarindan bir türlü iyilesememektedirler. 2. Abdülhamid tarafindan Samsun’a atanan ve Samsun’da 10 yila yakin mutasarriflik yapacak olan Halil Hamdi Bey ve Nemlizade Biraderler Sirketinin Samsun sube müdürü olan Hamdi Beyin girisimleri ve halktan toplanan yardim paralariyla Gureba Hastanesi adiyla, ihtiyaç duyulan yeni hastanenin yapimina 1900 yilinda baslanmistir. Ancak daha sonra Canik Sancagi Idare Meclisi tarafindan Hamidiye olarak isimlendirilmesi istenmistir” dedi.



“Hastaneye sahip çikilmasi Samsun tarihi açisindan önemli”

Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin yürüttügü projenin Samsun tarihine sahip çikilmasi açisindan önemli oldugunu dile getiren Günaydin, “Hastanenin bahçesine Sultan 2. Abdülhamit Han’in tahta çikisinin 25. yil hatirasi olarak altin kalemle hâk ettirilen bir mermer sütunun münasip bir yere dikilmesi istenmis ve uygun görülmüstür. Adi geçen mermer sütunlu kitabenin hastanenin bahçesine dikilip dikilmemesi ile ilgili kesin bir kayit bulunmamaktadir. Canik Gureba Hastanesinin giris cephesi alinligi kitabe yerlestirmeye uygun olmasina ragmen kitabe yapidan bagimsiz olarak düsünülmüstür. Canik Gureba Hastanesi bu anlamda istisna olusturmaktadir. Bu sütun kitabesi Samsun halkinin padisaha bir tesekkür, minnet, iltifat ve hediye kitabesi oldugu asikardir. Eski adiyla Hamidiye en son adiyla Samsun Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi 2007 yilinda geçirdigi bir yangin sonrasi yok olmayi beklerken 2023’te Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan Aile Yasam Merkezi haline dönüstürülmesi kararlastirilmis ve restorasyon çalismalarina baslanmistir. Yapilan bu hizmet Samsun tarihine sahip çikilmasi noktasinda oldukça önemlidir. Bir dönem hastanenin bahçesine dikilmesi düsünülen fakat akibeti belli olmayan bu güzel mermer sütunlu kitabenin yeni yapilacak aile yasam merkezinin girisine dikilmesi Samsun adina, tarih adina önemli bir adim olacaktir. Ayrica hastanenin bahçesinde asirlik 2 adet zeytin agaci da bulunmaktadir. Bir dönem zeytin memleketi olarak degerlendirilen ve Samsun’un bir mahallesine ismini veren bu zeytin agaçlarinin da koruma altina alinarak anit agaç olarak yasamlarinin devam ettirilmesi saglanmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA