Kuraklik Çiftçiyi Vurdu, Sararip Kuruyan Ekinler Hayvanlara Yem Olacak

Türkiye’nin önemli tarim merkezlerinden biri olan Yozgat’ta etkisini gösteren kuraklik, hububat üreticilerini olumsuz etkiledi. Üründen umudunu kesen çiftçiler, arazide sararip kuruyan ekinleri hayvanlarina yem olarak kullanacak.

Kuraklik Çiftçiyi Vurdu, Sararip Kuruyan Ekinler Hayvanlara Yem Olacak
Ilkbahar aylarinda beklenen yagisin olmamasi nedeniyle ortaya çikan kuraklik, ülke genelinde oldugu gibi Yozgat’ta da çiftçiyi olumsuz etkiledi. Yagis yetersizligi nedeniyle birçok bölgede ekili hububat alanlari sararip kurudu. Yerköy ilçesine bagli Kömüsören köyünde hububat tarlalarinda kuraklik had safhaya ulasti. Ekinler basaga dönüsmeden sararip kururken çiftçiler, magduriyetlerinin giderilmesi için yardim bekliyor. Mahsulün tarlada kaldigi Kömüsören köyünde çiftçiler, arpa ve bugday ekili tarlalarini sürülerine saman yapmak için kullanilacaklarini da sözlerine ekledi.

"Hububat alanlarina biçer girmeyecek"

Köylerinde yüzde 90 oraninda hububat ekili tarlalarda kuraklik yasandigini söyleyen Kömüsören köyü muhtari Ibrahim Karatas, "Inanin çogu tarlaya biçer girmeyecek arazilerimiz var. Burada hayvanlar yayilacak. Bu da vatandasi çok zor duruma sokacak. Gerçekten çok zor durumdayiz, ne yapacagimizi bilemiyoruz. Kuraklik sigortasi pahali oldugu için yaptiramamistik. Zarar tamamen köylüden çikacak. Devletimizin bizi gözetmesi lazim, zor durumdayiz ama su an yapacagimiz bir sey yok. Devletimizin yardimini bekliyoruz. Benim 60 dönüm hububat alanimin tamami kurumus, hayvanlari kuruyan tarlaya getirdim otlattim. Kesinlikle biçer girmeyecek buraya. 60 dönüm alana ben 100 bin lira para harcadim. Zararimiz büyük" dedi.



"Kiraç tarlalardan verim alamayacagim"

Kömüsören köyü çiftçilerinden Sefa Çaglar ise, "Normal sigortamizi yaptirdik ama kuraklik sigortamizi primi yüksek oldugu için yaptiramadik. Kuraklik nedeniyle hububat sararip kurudu. Artik burada ancak hayvanlar yayilir. Ben 200 dönüm alana bugday ekmistim, sulayabildigim tarladan verim alacagim kiraç tarladan verim almayacagim. Buralar hayvanlara yem bile olmayacak kadar kötü durumda" seklinde konustu.



"Borç parayla tarlamizi ekmistik"

Zararlarinin büyük oldugunu belirten Haci Bozkurt ise, "Tarlalarimizin büyük kismini borç parayla ektik. Ben Tarim Kredi Kooperatifinden tohum ve gübreyi borçla aldim, herkes borçlu. Çiftçi büyük sikintida, devletimizin yardimini bekliyoruz. Özellikle bilinçli tohum, toprak analizi ve gübre, su konusunda çiftçiye yardimci olmasi lazim" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA