Erzincan'da 100 Bin Üzeri Kolonide 1 Milyon Kilogram Bal Üretiliyor

Munzur Daglari’ndaki zengin çiçek florasindan dolayi aricilarin tercih ettigi Erzincan’da, 100 bin üzeri kolonide yillik 1 milyon kilogram bal üretiliyor.

Erzincan'da 100 Bin Üzeri Kolonide 1 Milyon Kilogram Bal Üretiliyor
Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügünce “20 Mayis Dünya Ari Günü” dolayisiyla bir mesaj yayimlandi. Mesajda, “Dünya Ari Günü; Aralarinda ülkemizin de bulundugu, 115 ülkenin ortak sunuculugunda, 20 Mayis tarihinin ‘Dünya Ari Günü’ ilan edilmesine yönelik karar tasarisi, 20 Aralik 2017 tarihinde Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda oybirligiyle kabul edilmistir. Erzincan mevcut iklim ve bitki örtüsü sayesinde aricilik faaliyetleri için önemli bir merkez. Ilimizde 100 bin üzeri kolonide 1 milyon kg askin bal üretilmekte ve Erzincan bali etiketiyle tüm yurtta talep görmektedir. Refahiye ilçemizde üretilen ve adiyla da anilan Refahiye Bali Cografi Isaret Tescil Belgesine sahip önemli ürünlerimizden biridir.” ifadelerine yer verildi.



“Erzincan’da 130 bin kovanda bal üretimi yapiliyor”

Munzur Daglari’ndaki zengin çiçek florasindan dolayi aricilarin tercih ettigi Erzincan’da, 130 bin kovanda üretim yapiliyor.

Ilkbaharda arilarin nektarlardan faydalanmaya basladigini belirten arici Hüsamettin Topal, “Hava sicakliklarin artmasiyla birlikte arilar nektardan yeterli miktarda faydalanabilecek. Ümitliyiz, arici ümidini hiçbir zaman kaybetmiyor. Insallah aricilarimiz için verimli bir yil olur" dedi.

Florasi ve zengin bitki örtüsü dolayisiyla bölgede kaliteli bal üretimi gerçeklestirildigini belirten Topal, sunlari kaydetti:

"Erzincan’imiz Türkiye’de florasi ve bitki örtüsü açisindan en zengin iller arasinda yer almaktadir. Bundan dolayi balimizin kalitesi de aromasi da çok farklidir. Erzincan bali, Istanbul ve Ankara’ya götürüldügünde normal bal fiyatinin bir iki lira üzerinden satilirdi. Bu yil saganak yagislarin biraz fazla olmasindan dolayi ari bitkiye ve dolayisiyla nektara ulasamadi. Insallah havalarin isinmasiyla beraber bal veren bitkiler daha fazla çiçek açar"

Kentte yaklasik bin ton civarinda bal üretimi gerçeklestirildigini anlatan Hüsamettin Topal, bu yil da ayni hedefi yakalamak istediklerini belirtti.

Kaynak: İHA