TBMM Genel Kurulu'nda Maden Kanunu Degisikligi Teklifi Kabul Edildi

Maden Kanunu ile Bazi Kanunlarda Yapilmasina Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Maden Kanunu ile Bazi Kanunlarda Yapilmasina Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalasti. Kabul edilen maddelere göre, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunlulugu sadece IV. Grup maden isletme ruhsatlari açisindan devam edecek.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlügü, arama ruhsati alarak buldugu madenler için UMREK Koduna göre rapor hazirlama sarti aranmaksizin MTA tarafindan hazirlanan raporlar ile buluculuk hakkini kazanacak.

Içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kiyi Kanunu kapsaminda kalan kiyi ve sahil seritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginca yenilenebilir enerji kaynak alani olarak ilan edilen alanlarinda imar plani yapilmaksizin yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

Dogal Gaz Piyasasi Kanunu’na "dogal gazin sivilastirilmasi" tanimi eklenecek. Yüzen LNG tesislerinin isletilmesi ve yer degisikligi kapsaminda saglanacak istisnalar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginin görüsü alinarak Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafindan bu düzenleme uyarinca yayimlanan usul ve esaslara göre belirlenecek.

Mevcut depolama tesisleri, mevcut tesislerdeki kapasite artislari veya yeni yapilacak tesisler, kullanim oranlari veya rekabet kosullari dikkate alinarak düzenlemenin sisteme erisime iliskin hükümlerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginin görüsü alinarak Kurul karari ile belirli süre muaf tutulabilecek. Depolama sirketleri verecekleri hizmetlere iliskin birim bedelleri ve tesis kapasitelerini yayimlamak zorunda olacak.

Yurt içinde üretilen veya ithal edilen dogal gazin sivilastirilarak yurt disina ihraç edilmesi ya da yurt içinde yeniden satisi amaciyla kurulacak sivilastirma tesislerini isletecek tüzel kisilerin Kuruldan lisans almalari gerekecek.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarinin Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçli Kullanimina Iliskin Kanun’da yapilan degisiklikle, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alani (YEKA) yarismalarina iliskin usul ve esaslar, ilgili yarisma sartnamesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi tarafindan belirlenecek. Yarisma sonucunda olusan fiyat veya bedel, yarisma sartnamesinde belirlenecek süre boyunca YEK Destekleme Mekanizmasi kapsaminda degerlendirilecek.

10 yillik süresini bitiren lisanssiz üretim faaliyeti kapsamindaki tesisler, talep halinde ve lisans alma bedeli ile lisans süresi boyunca elektrik piyasasinda olusan saatlik piyasa takas fiyatini, tesis tipi bazinda uygulanan güncel YEK Destekleme Mekanizmasi fiyatindan fazla olmasi halinde aradaki fiyat farkinin YEK Destekleme Mekanizmasina katki bedeli olarak ödeyerek lisansli üretim faaliyetine geçebilecek.
Kaynak: İHA