'Lüks Makam Odasi' Iddiasiyla Ilgili Eski Baskandan Açiklama

Eski Yunusemre Belediye Baskani Mehmet Çerçi, hakkindaki “lüks makam odasi yaptigi" iddialariyla ilgili, "Bunlarin hepsi benim ve esimin yillardir biriktirdigimiz esyalarimiz ve maliyeti de öyle çok yüksek degil. Birçogunu da bit pazarindan almisiz. Baskan onurlu bir sekilde ‘Baskanim çok güzel esyalar, makam odasi da güzel olmus, Yunusemre’ye de yakisiyor. Sahsi esyalariniz ya bunu da belediyeye hediyeniz olsun’ dese yemin ediyorum hayirli ugurlu olsun derdim" dedi.

'Lüks Makam Odasi' Iddiasiyla Ilgili Eski Baskandan Açiklama
Manisa’da 31 Mart Mahalli Idareler seçimlerini kaybeden AK Parti’li Mehmet Çerçi, AK Parti Manisa Il Baskanliginda basin toplantisi düzenledi.

AK Parti Manisa Il Baskani Salih Hizli’nin da katildigi toplantida eski Baskan Çerçi, Yunusemre Belediye Baskani Semih Balaban tarafindan “Kendine lüks ve gösterisli makam odasi yapti” seklindeki iddialara cevap verdi.

Çerçi’nin açiklamalarindan önce konusan AK Parti Manisa Il Baskani Salih Hizli, “Büyüksehir belediye baskanimizin, ilçe belediye baskanlarimizin bir sürü vaatleri vardi. Bu vaatleri önlerine aldiklarinda bunlar seçim heyecaniyla kazanma heyecaniyla hesap kitap yapilmadan söylenmis seylerdi. Simdi bunlarin yapilabilme imkani olmadigini gördükleri için simdi ön aliyorlar. Devri sabik olusturuyorlar. ‘Biz enkaz devraldik’ edebiyatiyla kamuoyunun tepkilerini almaya çalisacaklar” dedi.

Projelerinin yetersiz kaldigi algisina kapildigini belirten Baskan Çerçi, "Projelerimizi yaptiniz ama biz sizden sonra bu insanlari seçiyoruz bu insanlardan daha çok proje bekliyoruz’ öyle ya. Bizim projelerimiz yetersiz kaldi. Olabilir. Biz çok proje yaptik ama milletimizin daha çok talebi var. Beklentisi daha yüksek. Bunlara da saygiliyiz. ‘Daha çok proje, eser üretecegine inandigimiz bu arkadaslari biz seçiyoruz’ dediler” diye konustu.

Kendisi hakkinda seçimin ardindan Amerika’ya kaçtigi yönünde sosyal medyada bir takim iddialarin dolastigini ancak bel rahatsizligindan dolayi tedavide oldugunu belirten Çerçi, basin mensuplarina pasaportunu göstererek iddialar yalanladi. Çerçi, “Baslamadan önce bu benim pasaportum. Dün bana ‘Çerçi yurt disina kaçti’ demisler. Bir tane kendini bilmez, ‘Amerika’dan hos geldin’ demis. Ahlaksiz, kendini bilmez, çok insan var. Öncelikle sunu söyleyeyim. Buradan ayrilirken bayramin hemen öncesinde yakin arkadaslar bilir iki bastonla yola çiktik. Bazen tek bastonla esimin omzuna tutunarak belimdeki zaman zaman nükseden agrilar çok asirilasti. Seçim yorgunlugunda, asiri efordan dolayi. Öncelikle bir kaplica tedavisine gittik. Çok istifade ettik. Kaplica tedavisinden sonra da Istanbul’a gittik” ifadelerini kullandi.

"Bunlarin hepsi benim ve esimin yillardir biriktirdigimiz esyalarimiz”

Yunusemre Belediyesinin borcunu açiklayan Baskan Semih Balaban’a cevap veren Çerçi, "1,1, milyar borç diyor ya. Bunun 200 milyonu enerji santraline gitmistir. Ve ödemeleri, taksitleri devam ediyor. Bakin simdi 4 megavatlik bu 65 dönüm üzerine kurulu günes enerji santrali yilda 8 milyon saatten ortalama su anda EPDK birim fiyatlari 2,7 TL, 22 milyon lira yillik getirisi var. Su anda. Biliyorsunuz dolara endekslidir. EPDK üç ayda bir alti ayda bir bu rakami sent üzerinden yeniler. 4 milyar 373 milyon TL kayitlara girsin. Bu yatirimlarin içinde belediyemizin yaptigi kültür, sanat projeleri, sosyal yardim destekleri, saglik hizmetleri destekleri, gençlik spor destekleri, deprem ve pandemi dönemi yardimlari yer almamaktadir. Yatirim bu. Simdi satafat lüks deyince 10 yillik son hayat döngümü söylüyorum. Ev belediye, vatandas, cami. 100 seneden öncekilere ancak antika denir. 50-60 senelik öncekileri antika denmez. Bu tür dekorasyon ürünleriyle hepsi ikinci el, üçüncü el malzemelerle yapilan iç mimariye vintage diyorlar. Biz hanimla bu tür islere merak sardik. Burada simdi retro denir. Bunlarin hepsi benim ve esimin yillardir biriktirdigimiz esyalarimiz ve maliyeti de öyle çok yüksek degil. Birçogunu da bit pazarindan almisiz. Simdi ben bunlari istiyorum. Siz bu belediyenin bu makam odasina bir büro mobilyasindan, suradan buradan bunlarin yenisini yani modern mobilya tarzinda mobilya aldiginizda eminim sizin maliyetiniz benim aldigim maliyet daha da üzerine, belki 2-3 kati olacak. Benim evimde böyledir. Evime kaç kisi gelmistir burada. Yeni bir tane mobilya yoktur. Biz bunlari seviyoruz. Bu bizim medeniyetimiz. Simdi yillardir biriktirdigimiz koleksiyonlarimizdan aldigimiz kendi eserlerimiz” diye konustu.



"Zorluk çikarma. Esyalara da zarar verdirtme”

Yarin esyalari geri almak için kamyonla Yunusemre Belediyesine gidecegini belirten Çerçi, "Getirdigimiz kendi eserlerimiz. Simdi burada 7 tane memurun imzasi var. Belgede yazilanlar ise aynen söyle: ‘Mehmet Çerçi’nin makam odasindaki ekte fotograflari bulunan sayi ve isimleri yazilan esyalar Mehmet Çerçi’nin sahsi esyalardir. Görevde bulundugu süre içerisinde kullanilmak üzere makam odasina yerlestirilmistir. Kendi istegiyle talep etmesi durumunda esyalar kendisi tarafindan alinacaktir’ Ben arkadaslara dedim ki ‘5 sene sonra kim öle kim kala. Ondan sonra da bunlari belediyeye hibe ederiz ne olacak. Bizim de belediyemize bir hediyemiz olur. Tutanagi falan bos verin dedigim halde arkadaslar dediler ki ‘Baskanim önümüzde seçim var, su var, bu var. Ne olur ne olmaz. Biz bunlari tutacagiz’ Ne yazdiklarini bile görmedim. Tutanagi tuttular. Sunu deseydi baskan onurlu bir sekilde ‘Baskanim dediniz çok güzel esyalar, makam odasi da güzel olmus, Manisa’ya, Yunusemre’ye de yakisiyor. Sahsi esyalariniz ya bunu da belediyeye hediyeniz olsun’ dese yemin ediyorum hayirli ugurlu olsun demezsem beni bilen bilir. Elimdeki yüzügü begenen adama yüzügümü veririm ben. Bu ahlaki bir sey degil. Bu belediye baskanligi makamina yakisan bir sey degil. Herkesin bir onuru var. Ben 22 yildir bu sehirde siyaset yapiyorum. Böyle bir kepazelikle karsilasmadim. Bunlar baskana yakisiyor mu? Satacagim diyorsun. Hani kaydin yok. Kimin malini satiyorsun sen? Bakin buradan duyuruyorum arkadaslar. Siz de gelin. Yarin, cuma günü saat 18.00’de. Kamyonu isçileri ayarladim. Siz de buyurun. Kalabalik olmaz. Orada güvenlikçiler var. Sayin baskan talimati ver. Iki tane görevli koy. Sen orada olursun, olmazsin. Lütfen esyalarima zarar verme. Bunlar ileride müze yaparsak müzenin de esyalari olacak. Zorluk çikarma. Esyalara da zarar verdirtme. Yoksa mahkemede bunlari görüsecegiz” dedi.

Belediyeye fazladan personel alindigi iddialarina cevap veren Çerçi, “Bakin ben delillerle, belgelerle konusuyorum. Bu arada asagidaki salondaki esyalari da ben aldim. Onlar zaten salonun güzel dekorasyonu. Onlar da benimdi. Onlar için ‘çocuklari salonu falan birakin. Onlari falan kayda almayin’ Onlar da 5 bes kurus belediye parasi yoktur. Masalar hariç. Koltuk var orada 3 takim. Onlarin hepsini ben sahsimdan ödedim, oraya koydum. 4 milyon dolarlik makam odasi diye yazdilar. Bunu yazan basin. 4 milyon dolarlik. Bunlarin sayilardan haberi yok. Belediye binasini 110 milyon liraya mal ettik. Otoparki, meydani, belediye binasini. Bugünkü rakami 487 milyon. Simdi bir de bu seyi söylüyor. Bankamatik memurlari ve çok fazla personel almislar. Bizde bir tane bankamatik personeli yok. Bir tane yok” diye konustu.

Seçim gecesi belediyede evraklari düzenlediklerini söyleyen Çerçi, “Seçime dogru firmalar telas ederler. 1 milyonluk mal vermissiniz, is yapmissiniz. Endise ederler. insanlar bir an önce faturasini keserler, verirler. Sizin de bunun karsiliginda fatura kesmeniz lazim. Niye kesmeniz lazim? Bu bir kanuni zorunluluk. Bu dosya tekemmül ettirilmistir. Belediyeye 5 kurusluk yükü de yoktur, maliyeti de yoktur. Islem tamamlanmistir. Çünkü pazartesi yeni belediye baskani adamlarini gönderecek. Evraklari inceleyecek” dedi.

Gündeme gelen dekoratif sobayi da 2 yil önce kendi cebinden 55 bin TL’ye aldigini belirten Çerçi, tüm mobilyalarin sahsina ait oldugunu ve bazilarinin taksitlerinin halen ödemeye devam ettigini söyledi.

Maasini da açiklayan Çerçi, esinin 50 bin TL maas aldiginin kendisinin de 100 bin TL maas aldigini belirterek belediyeden de 150 bin TL ayrica maasi oldugunu söyledi.



Basin açiklamasina AK Parti Manisa Il Baskani Salih Hizli, AK Parti Manisa Tanitim ve Medya Baskani Emre Sener, AK Parti Yunusemre Ilçe Baskani Ilkcan Durmaz katildi.

Kaynak: İHA