Kars'ta 150 Yillik 'Gürcü Kilisesi' Talan Edildi

Kars’ta 150 yillik ’Gürcü Kilisesi’ define avcilari tarafindan talan edildi. Her tarafi kazilan kilisenin koruma altina alinmasi bekleniyor.

Kars'ta 150 Yillik 'Gürcü Kilisesi' Talan Edildi
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Kars’ta, tarihi yapilar birer birer yok oluyor. Kars merkez Kaleiçi Mahallesi’nde kalenin altinda bulunan kilisenin içerisi define avcilari tarafindan kazilmis, duvari dahi delik desik edilmis durumda bulunuyor.

Kentin en önemli yerlerinden birisi olan Bedesten Bölgesi’nde bulunan Gürcü Kilisesi’nin taslari sökülürken, üzerinde haç isareti bulunan taslar da define avcilari tarafindan yerinden söküldü. Gözler önünde yikilan kilisenin ne olacagi ise bilinmiyor.

Kilisenin define avcilari tarafindan tarumar edildigini ifade eden vatandaslar, "Kars Kalesi altinda bulunan Gürcü Kilisesi olan Sari Kilise olarak bilinen bölgedeyiz. Kilise Kültür Varliklari tarafindan hiçbir sekilde korunmamis, restore edilmemis, her geçen gün dökülmekte, tarihi yapinin durumu içler acisi özellikle Kars bölgesinde sik sik meydana gelen bir olay var. Defineciler burada da ayni sekilde kazilar yapmislar. Gelisi güzel taslari yikmislar. Kilisenin, tarihi yapinin hiçbir sekilde ayakta kalabilecegini söyleyemeyiz. Çünkü böyle giderse birkaç yila yok olacak" dedi.

Türkiye’nin en önemli tarihi degerlerine sahip olan kentte tarihi eserlere yeterince deger verilmemesi de dikkat çekiyor. Adeta açik hava müzesi olan Kars’ta bulunan Gürcü Kilisesi, define avcilari tarafindan kazildi. Defineciler, duvarlarina kadar yikilan kilisenin duvar kaplamalarina dahi kirarak define aradi. Içerisi ve etrafi ise çukurlarla dolu kilise, adeta yikilmamak için direniyor.
Kaynak: İHA