Hayvan Koruma Dernekleri Açiklamasi 'Vali Yavuz'un Açikladigi Maddelerden Biri Cimbizla Alinarak Infial Olusturuldu'

Kocaeli’de Valiligin sokak hayvanlariyla ilgili alinacak tedbirlere iliskin yaptigi açiklamaya gösterilen tepkilerin ardindan açiklama yapan hayvan koruma dernekleri, Vali Yavuz’un açikladigi maddelerden biri cimbizla alinarak infial olusturuldugunu belirtti.

Hayvan Koruma Dernekleri Açiklamasi 'Vali Yavuz'un Açikladigi Maddelerden Biri Cimbizla Alinarak Infial Olusturuldu'
Kocaeli Valiligi, vatandaslarin sikayetleri üzerine sokak hayvanlariyla ilgili alinacak tedbirlere iliskin açiklamalarda bulunmustu. 5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ve Hayvanlarin Korunmasina Dair Uygulama Yönetmeligi kapsaminda belediyelerin görev ve sorumluluklari hatirlatilirken vatandaslar insan sagligini tehdit eden hayvanlarin itlaf edilmesiyle ilgili maddeye tepki gösterdi. Olaylarin büyümesi üzerine hayvanlari koruma dernekleri Kocaeli Valiligi ile görüserek basin açiklamasi yapti.

"Vali Seddar Yavuz’un açikladigi maddelerden biri cimbizla alinarak infial olusturuldu"

Kocaeli Hayvanlari Koruma Dernegi Baskani Selma Pilatin Pek, "Valimiz Ali Aday’la görüsme yaptik. Valimiz yeni bir komisyon olusturduklarini söyledi.

Bu komisyonda artik belediyeleri, bakimevlerini DKMP’ler, emniyet müdürlügü, tarim il müdürlügü, çevre ve sehircilik müdürlügü, il saglik müdürlügü olarak denetimlerine baslayacak. Vali Seddar Yavuz’un açikladigi maddelerden biri cimbizla alinarak infial olusturuldu. Biz Kocaeli Dernekleri olarak Kocaeli mükemmel demiyoruz. Ama Kocaeli’mizde de biz böyle sorunlari istemiyoruz” diye konustu.



"Her ilçe belediyesi bakimevi yapmak zorunda"

Valiligin yaptigi açiklamayla tamamen yasa metninin paylasilmasiyla ilgili oldugunu belirten KOHAYDER Baskani Semra Çelikkaya, "Valilik, ’Belediyelere isinizi yapin’ demis. Kanuna göre nüfusu 100 binin üzerinde olan her ilçe belediyesi bakimevi yapmak zorunda. Belediye bütçesini de yüzde 5’ini bakim evi yapip hayvanlarin kisirlastirilmasi için harcamak zorunda. 5199 Sayili Kanunun yönetmeligi de yasada var olan bir sey. Peki Kocaeli’de bütün belediyeler bunu yapmis durumda mi? Hayir. Ülkemizde bin 395 belediyenin sadece bin 112’si kisirlastirma yapmis. Sonra diyoruz ki ’Niye sokaklarda hayvanlar var?’ Çünkü kisirlastirmiyorsunuz. Avrupa sokaklarinda, ’Hayvanlari yok’ deniliyor. Avrupa yüzyillar önce kisirlastirma isine baslamis. Avrupa itlaf da ediyor ama kisirlastirma islemine de yüzyillar önce baslamislar. Bizim belediyelerimiz maalesef bu isi ciddiye almadi, yapmak istemedi. Valimizin açiklamasi da tamamen bununla ilgilidir" seklinde konustu.



"Kocaeli’de hayvanlarin uyutulmasina iliskin uygulama duymadim"

Açiklamada yasa maddesi disinda bir seyin olmadigini belirten Çelikkaya, "Yasada itlaf var mi diye soracak olursaniz Türk Medeni Kanun’un birinci maddesidir. Yasalar kanunlar konulus sebebiyle birlikte özü ve sözü birlikte yorumlanir. Hayvanlari koruma yasasinin böyle bir itlafa izin vermesi söz konusu degildir, bu özüyle beraber yorumlanir. Oradaki maddede hayvanin iyilesme sansi yok ve aci içindeyse hayvani uyutuyorlar. Bunlari veteriner hekimlerde yapiyor. Bu madde yanlis anlasilmalar sebep olabiliyor. Diger illere bilemem ama hayvanlarin uyutulmasina iliskin Kocaeli’de böyle bir uygulama duymadim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA