GAÜN Çocuk Hastanesi'nde 'Primer Immün Yetmezligi Farkindalik Haftasi' Etkinligi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Çocuk Hastanesi’nde "Primer Immün Yetmezligi Farkindalik Haftasi" dolayisiyla etkinlik düzenlendi.

GAÜN Çocuk Hastanesi'nde 'Primer Immün Yetmezligi Farkindalik Haftasi' Etkinligi
GAÜN Çocuk Hastanesi Çocuk Immünoloji-Alerji Hastaliklari Bilim Dali ve Alerji Immünoloji Dernegi isbirligi ile düzenlenen etkinlikte hastanede tedavi gören çocuklar doyasiya eglendi.

Etkinlikte konusan Çocuk Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Özlem Keskin, “Primer Immün Yetmezlikler; bagisiklik sistemi hücrelerinin normal isleyisini olumsuz yönde etkileyen, hastanin enfeksiyonla savasmasini engelleyen genis bir kalitsal hastalik grubudur. Su ana kadar 500 çesit immün yetmezlik tanimlanmistir. Bagisiklik sistemimiz vücudumuzu virüs, bakteri ve kanser hücreleri gibi tehlikeli organizmalardan korur. Tekrarlayan, tedavisi zor, hayati tehdit eden ve olagan disi mikroplarla olusan enfeksiyonlar; büyüme gelisme geriligi; tekrarlayan pnömoni, sinüzit ve kulak enfeksiyonlari; ciltte ya da iç organlarda apse olusumu; agizda geçmeyen mantar enfeksiyonu; ailede primer immün yetmezlik hastaligi öyküsü; otoimmün hastaliklar; lenf bezlerinde ve dalakta büyüme gibi durumlarda akla gelmelidir” dedi.

Prof. Dr. Özlem Keskin, “Bugün Primer Immün Yetmezligi Farkindalik Haftasi’ni kutlamak için bir araya geldik. Bu gibi etkinlikleri düzenleyerek immün yetmezligine farkindaligi arttirmayi hedefliyoruz. Immün yetmezligi farkindaligi arttikça daha çok hastaya hayat verecegiz. Tedaviler ile birlikte organ hasarini engelleme imkani yakalayarak yasamalarini saglayacagiz. Bu hastaliklar nadir hastaliklar grubunda yer aliyor ancak Gaziantep gibi akraba evliliginin yaygin oldugu yerlerde hiç de nadir degil. GAÜN Çocuk Hastanemizde çok sayida primer immün yetmezlik hastasi takip ediyoruz. Primer Immün Yetmezlik Haftasinda yaptigimiz etkinliklerle farkindalik olusturarak hastalarimizin erken tani almasini saglamak istiyoruz. Erken tani primer immün etmezlikte hayat kurtarir. Taniyi koyarsak hayat kurtariyoruz. Primer immün yetmezlik farkindaliginin artmasi sayesinde erken tani ve hastaliga özgü tedavilerle akciger gibi önemli organ hasari önlenerek çocuklarimizin hayatinin kurtulmasi saglanacaktir” diye konustu.

Primer Immün Yetmezligi Farkindalik Haftasi sebebiyle düzenlenen etkinlikte hastane bahçesine agaç fidanlari dikildi. Etkinlik pasta kesimi ile son buldu.
Kaynak: İHA