Disisleri Bakanligindan Yunanistan'da Düzenlenen Bazi Etkinliklere Iliskin Açiklama

Disisleri Bakanligindan, Yunanistan’da düzenlenen bazi etkinlik ve yapilan açiklamalara iliskin, "Yunanistan’daki asiri sagci gruplarin, Istiklal Savasimizin baslangici olarak kabul ettigimiz 19 Mayis 1919’dan 75 yil sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attigi Pontus iddialari asilsizdir" ifadeleri kullanildi.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, "Yunanistan’daki asiri sagci gruplarin, Istiklal Savasimizin baslangici olarak kabul ettigimiz 19 Mayis 1919’dan 75 yil sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attigi Pontus iddialari asilsizdir. ‘Pontus’ antik çagda kalmis bir tanimdan ibarettir. 19’uncu yüzyilin sonunda ortaya çikan Pontusçu faaliyetler, Yunanistan’in ‘Megali Idea’ planinin bir uzantisidir. Konu esasen Türk ve Rum ahalinin mübadelesi ile sonuçlanmis tarihi bir sürecin asilsiz iddialara konu edilerek istismarindan ibarettir. Söz konusu iddialar, Türk-Yunan iliskilerine zarar vermeyi ve Yunanistan siyasetinin sagduyulu kesimlerini zor durumda birakmayi hedeflemektedir" denildi.

Yunanistan ile ikili iliskilerde son dönemde olumlu bir ivme yakalandigi da belirtilen açiklamada, “Yunanistan Hükümetinden beklentimiz, sorumsuz bazi siyasetçilerin gelecek nesillerin baris ve huzur ortaminda yasamasini engellemeye yönelik çabalarina karsi net bir tutum ortaya koymasidir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA