Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi'nden Bursa'da Bir Ilk

Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi tarafindan Bursa Uludag Üniversitesi ev sahipliginde gerçeklestirilen ‘Uluslararasi Katilimli Türk Dünyasi Stratejik Arastirmalar Kongresi’ 3 gün boyunca farkli oturumlarla düzenlendi. Toplamda 10 farkli ülkeden, 50’ye yakin üniversiteden 100’e yakin akademisyenin agirlandigi ve kongrede 17 oturumda 67 bildiri sunuldu.

Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi'nden Bursa'da Bir Ilk
Uludag Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçeklestiren kongrenin ilk oturumuna Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi Genel Baskani Irfan Tatlioglubasta olmak üzere, IYI Parti Bursa MilletvekiliSelçuk Türkoglu, Bursa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter YardimcisiMehmet Yildiz, Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Ferudun Yilmaz, Prof. Dr.Osman Karatay, BAL-GÖÇ Genel Baskani Prof. Dr.Emin Balkan, Yildirim Belediyesi Baskan Yardimcisi Taner Tastekin ile TDYTB’nin Yönetim Kurulu Üyeleri, STK’lar, davetliler ve ögrenciler katildi.

TDYTB Genel Baskani Tatlioglu,"Dünya demir perdeler ülkelerinin yikilisindan sonra yeni bir yapiya bürünüyor. Bu yelpazede mensubu oldugumuz toplulugun gelecege kapi açmasi çok heyecan vericidir. Yeni bir dünya yapisinin Türk devletleri teskilati kurulmasiyla da kapilari daha baska açilmis daha bir aralanmistir. Hem küresellesme hem yerellesmenin birlikte yer alacagi süreç içerisinde insanliga katki saglayacak yeni ve güçlü medeniyetin dogusuna sahitlik ediyoruz. Insanliga hizmet olacak bu yüzyilin geçmisinde refahta bulunmak yapilari öne çikarmak çok önemli. Bundan sonraki hayatinda birlik olusum ve düzeni saglamak da o kadar önem arz etmektedir. Iste tam yeniden bir medeniyetin dogusunda akademik dünya ve siz hocalarimiza çok ihtiyaç vardir. Bu ihtiyaç beklenti halindedir, bilginize sunuyoruz” dedi.

Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Katilimli Türk Dünyasi Stratejik Arastirmalar Kongresi’nin Uludag Üniversitesi’nde gerçeklestirilmesinden dolayi gurur duydugunu ifade ederek sunlari kaydetti;

"Bu kongreye ev sahipligi yapiyor olmaktan dolayi da gururluyuz. Bu kongrenin sadece Türkiye’de farkli üniversitelerde degil büyük Türk dünyasinin diger devletlerin de ve sehirlerinde üniversitelerinde devamini niyaz ediyorum. Bursa Uludag Üniversitesi olarak fazlasiyla zaten baslangiçta hakkimizdi diyorum. Yörük Türkmen Birligi’nin burada olmasi, Bursa’da olmasi, Uludag Üniversitesi’nin bu alanda, kültürel faaliyetlerdeki güçlü gelenegi, kültürüyle ilgili hem kurumsal altyapimiz ile yogun faaliyetler yürütüyoruz. Yaklasik ögrencilerimizin yüzde onu yabanci ögrenci durumunda 6 bin 500 civarinda bir misafir ögrencimiz var. Bunlarin önemlice bir kismi yani yaridan fazlasi bizim Türk kültür havzasinin ögrencilerinden olusuyor. Bursa malum zaten demografi olarak büyük ölçüde Balkanlar Kafkas’a kadar Türkiye’mizin disindaki Türk kültür havzasinin göçleriyle sekillenmis bir nüfus yapisina da sahip. Baslangiç temasi bu açidan yine bu kongrenin bizim üniversitemizde olmasini icap ettiriyordu. Bundan dolayi da gururluyuz.”

Açilis oturumunda Uludag Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selçuk Kirli, Arnavutluk Tiran New York Üniversitesi’nden Dr. Vehap Kola, Bakü Devlet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vagif Sultanli, Arnavutluk Tiran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lindita Xhanari Latifi hazir bulunurken Balkon Türkoloji Arastirmalari Merkezi’nden Dr. Ayla Hafiz Küçükusta ise oturuma online olarak baglandi. Kongrenin ilk oturumu Avrupa ve Balkanlar’da Türkler ve Etkileri konu basligiyla gerçeklestirildi.

Kongrenin diger oturumlari ise çesitli salonlarda farkli konular ile devam etti.
Kaynak: İHA