Tatbikat Geregi Kayboldular, Kurtarma Çalismasi Tüm Gün Sürdü

Düzce’de senaryo geregi kampçilara ayi saldirdi. 10 kampçi kaybolunca tüm arama kurtarma ekipleri kaybolanlari gün boyu arayip kurtardi.

Tatbikat Geregi Kayboldular, Kurtarma Çalismasi Tüm Gün Sürdü
Düzce’de arama kurtarma ekiplerinin gelistirilmesi için tatbikat gerçeklestirildi.

AFAD basta olmak üzere Düzce Belediyesi Itfaiye Müdürlügü, UMKE, Orman ve diger sivil toplum kuruluslarinin katilimi ile tatbikat baslatildi. Senaryo geregi 10 kisilik kamp ekibi ayi saldirisi sonrasinda ormana kaçip kayboldu. Yarali olarak ayi saldirisindan kurtulan 1 kisi durumu 112 Acil Çagri merkezine bildirdi. Ihbar üzerine bölgeye ekipler sevk edilirken, AFAD bölgede koordinasyon merkezi kurdu. Sivil toplum kuruluslarina 8 ayri arama bölgesi olusturulunca, ekipler ormana giris yaparak kaybolan kisileri arama çalismasi baslatildi. Düzce Valisi Selçuk Aslan ve beraberindeki heyette bölgeye gelerek tatbikat alaninda incelemelerde bulundu. Vali Aslan, Düzce’deki arama kurtarma ekiplerinin niteliklerinin artirilmasi için hazirladiklari proje çerçevesinde böyle bir tatbikat hazirladiklarini belirterek, "Ülkemizin afetler ülkesi oldugu gerçegini maalesef zaman zaman tecrübe ediyoruz. En aci tecrübemizde 6 Subat 2023 Kahramanmaras depremleri ile yasandi. Bu yasadigimiz afetlerden çikardigimiz dersler var. Afetlere afetler öncesi hazirlik yapilmasi çikarilan derslerden bir tanesi. Fiziki yapimizin afetlere karsi dirençli olmasi gerekiyor. Bu konuda Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in himayeleri ile çalismalar devam ediyor. Diger bir yön ise insanlari afetlere karsi hazirlamamiz. Ilimizde kamusal kapasitenin kullaniminin yani sira nitelikli istekli ve özverili bir sivil toplum olusumlari gördük. Su anda ilimizde 7 STK’miz, 4 tane de kamu kurumlarimiz uhdesinde arama kurtarma ekiplerimiz var. Biz bu ekiplerin nitelikli kilabiliriz, egitim yapilari ile nasil güçlendirebilirizi düsündük. Böyle bir proje hazirladik. Bu proje çerçevesinde teorik egitimler verildi.

Bugünde ilk asama olarak teorik egitimleri pratige yansitmak açisindan arazide kayip arama senaryosu gerçeklestirdik. Tatbikatimizda 236 arama kurtarma personelimiz katilarak saat 10.00’da 112 Acil Çagri Merkezine ilk çagri geldi ve ekiplerimiz bölgede çalismalarina basladi.

Tüm ekipler orman içerisinde arama çalismalarini sürdürüyorlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA