Bin 500 Kisiye Istihdam Saglayacak 5 Fabrika Üretime Basladi

Diyarbakir’in Bismil ilçesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Gençlik ve Spor Bakanligi arasinda gençlerin kisisel ve sosyal gelisimini desteklemek ve istihdam edilebilirligini saglamak amaciyla uygulanmaya baslanan “Çalisan ve Üreten Gençler Programi” çerçevesinde hayata geçirilen “Bismil Istihdam Odakli Kapasite Gelistirme Projesi” ile kurulan 5 tekstil fabrikasi dünya markalarina üretim yapiyor. Isletmeler, bir yandan da isçi sikintisi yasiyor.

Bin 500 Kisiye Istihdam Saglayacak 5 Fabrika Üretime Basladi
Toplam bin 500 kisiye istihdam saglamasi hedeflenen fabrikalar, ilçede bölgenin önemli tekstil üretim merkezlerinden biri haline getirecek. Proje ile bir yandan orta ve büyük ölçekli hazir giyim yatirimlari için gerekli altyapi olusurken, diger yandan büyüksehirlere göç etmek zorunda kalan kadinlarin ve gençlerin ilçede is yasamina katilimi saglandi.

Tekstilci Mehmet Avsar, Ihlas Haber Ajansi muhabirine, 16 bin 500 metrekare üzerinde 5 fabrika kuruldugunu, 2022 yilinda temeller atildigini söyledi.

Su an da 5 üreticinin de faaliyette geçmis durumda oldugunu belirten Avsar, her fabrikada su an 150 kisi istihdam edilmis durumda oldugunu ifade etti.



“Kalifiye eleman bulmakta zorluk yasiyoruz”

Her fabrikanin 250-300 kisi istihdam etme hedefi oldugunu aktaran Avsar, “Bismil’e katkisi çok iyi oldu. Simdiye kadar merdiven alti mantigiyla çalisma profilimiz vardi. Su an uluslararasi markalara çalisacak seviyeye geldik. Su an da onlarin hazirligini yapmakla zamanimiz geçiyor. Personel sikintimiz var, bulmakta zorluk yasiyoruz. Merdiven altilarla birlikte 60’a yakin atölye var. Kalifiye eleman bulmakta zorluk yasiyoruz. Yeni aldigimiz kararla birlikte kalifiyesiz eleman alip egitip o sekilde sektöre kazandirmak. Ancak bu sekilde sikintilarimizi gideririz, öyle bir düsüncemiz var” dedi.

Bütün sosyal haklarin mevcut oldugunu dile getiren Avsar, “Asgari ücreti, sigortasi, yillik izni, yillik tazminati her sey mevcut. Agirlikli olarak tisört tarzi, sweat tarzi, kapüsonlu tarzi ürünler dikmeye çalisiyoruz. Bu proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi destegiyle olustu. Bu projenin takibi ve fedakarliginda Karacadag Kalkindirma Ajansi’nin emekleri çok. Bundan dolayi çok tesekkür ediyorum. Diyarbakir Valiligine tesekkür ediyorum. En sikintili animizda yanimizda olduklari için” diye konustu.

Personel Hülya Fidan (20), ise baslamadan önce okudugunu belirterek, “Burasi açildigi zaman basladim. Bismil ve kadinlar için ekonomik özgürlük. Bismil, is anlaminda biraz yetersiz bir yer. Bu tarz yerler bizim için çalisma imkani sagliyor. Hem ayaklarim üzerinde duruyorum, hem de aileme destek olmak için buradayim” diye konustu.

Serhat Yalçin (21) ise sigortalarinin yattigini, hiçbir sikintilari olmadigini kaydetti.

Maaslarinin düzgün, ne aldiklarinin belli oldugunu söyleyen Yalçin, “Batiya gitmemdense burada çalismam daha iyi oluyor. En azindan ailem ile birlikteyim. Burada aldigim maasimizi daha iyi, daha güzel bir sekilde kullaniyorum. Batiya gittigimde herhangi bir sey yapamam, orada kullanirim, aileme bir destek veremem” seklinde konustu.

Kaynak: İHA