8 Medeniyete Ev Sahipligi Yapan Çorum Müzesi'nde Fotograf Sergisi Açildi

Müzeler Haftasi etkinlikleri çerçevesinde "Anadolu’nun Topkapi Sarayi" olarak ve 8 medeniyete ev sahipligi yapan Çorum Müzesi’ni anlatan fotograf sergisi açildi.

8 Medeniyete Ev Sahipligi Yapan Çorum Müzesi'nde Fotograf Sergisi Açildi
1914 yilinda hastane olarak insa edilen ve ardindan okul olarak hizmeti veren 110 yillik bir geçmise sahip Çorum Müzesi, Türkiye’deki sayili mimari eserler arasinda yer aliyor. Bir zamanlar yakalandiklari hastaliklara sifa arayanlarin akin ettigi, ardindan ögrencilerin gelecek hayallerinin sahidi olan tarihi bina 1984 yilinda çikan yanginda kül olurken 2003 yilinda müzeye dönüstürüldü.

Küllerinden yeniden dogan tarihi binanin hikâyesinin anlatildigi fotograf sergisinin açilisina Vali Doç. Dr. Zülkif Dagli, Il Jandarma Komutani Kd. Alb. Naim Çetinkaya, Il Kütür ve Turizm Müdür Yardimcisi Osman Keser ve ögrenciler katildi.

Programda bir konusma yapan Vali Zülkif Dagli, Çorum’un 7 bin yillik bir geçmise sahip oldugunu hatirlatarak, bunun kent için önemli bir deger olduguna dikkat çekti.

Hattiler, sonrasinda Hititler ile diger medeniyetlerin bu topraklar üzerinde önemli bir medeniyet kurdugunu anlatan Vali Dagli, “Daha sonra Horasan’dan Türkler bu topraklara medeniyetleriyle birlikte geldik. Nasil geldik, Haci Bektasi Veli ile geldik. Ahi Evran ile geldik. Somuncu baba ile geldik. Çorum’da bu konuda nasipli bir kentimiz. Çorum’da sagimiza bakiyoruz, koruyucu gibi Elvan Çelebi’yi görüyoruz. Kuzey’de Koyun Baba’yi görüyoruz. Güney’de Abdalata, Alaca’da Hüseyin Gazi’yi görüyoruz. Yüz yillardir insanlarimizi aydinlatan bu degerlerle yasiyoruz. Bu degerler bizim mefkuremizi, kültürümüzü, medeniyetimizi olusturuyor. Anadolu ruhu bu. Anadolu medeniyeti bu. Çorum’da göreve basladiktan iki gün sonra müzemizi gezdim. Çok güzel ve çok önemli degerleri eserlere ev sahipligi yapiyor. Alacahöyük ve Bogazkale müzelerimizde ayni öneme sahip. Çorum’un sahip oldugu tarihi ve kültürel degerlerin tanitimina önem vermeliyiz” dedi.

Müze Müdürü Metin Çakar ise, 1914 yilinda yapilan Çorum Müzesi’nin çesitli kurumlara ev sahipligi yaptigini belirterek, "1988 yilinda müze binasi ciddi bir yangin geçirdi. Uzun süre virane olarak kaldiktan sonra yapilan restorasyon sonucu 2003 yilinda müze olarak hizmet vermeye basladi.

Müzemizin 1914 yilinda yapildigi yil ilk çekilen fotografindan bugüne kadar geçirdigi süreci bir sergide birlestirdik. Tüm ziyaretçileri Müzeler Günü’nde sergimizi gezmeye davet ediyorum” seklinde konustu.

Programda Müze arastirmacisi Çigdem Acar, "Müzede Egitim Faaliyetleri” konulu bir sunum yaparken, Vali Dagli Tas Mektep adli kitabini yayinlayan metal sanatçisi Hasan Tuluk’a tesekkür plaketi verdi. Programda Osman Tasçi’da Hitit Gitari adli müzik dinletisi sundu.
Kaynak: İHA