Malatya'da, 'Türkiye Yüzyili Maarif Modeli' Müfredati Hakkinda Bilgilendirme Toplantisi

-Malatya’da, Türkiye Yüzyili Maarif Modeli" müfredati hakkinda bilgilendirme toplantisi gerçeklestirildi.

Malatya'da, 'Türkiye Yüzyili Maarif Modeli' Müfredati Hakkinda Bilgilendirme Toplantisi
Sehit Oguzhan Günaydin Halk Egitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen programda Il ve Ilçe Milli Egitim Müdürlügü idarecileri, okul müdürleri katildi.

Programda konusan Il Milli Egitim Müdürü Behçet Bakir, Türkiye yüzyili maarif modeli müfredatinin önemine deginerek, “Hepimizin bildigi gibi egitim pek çok bilesenden olusan bir bütündür. Kökleri geçmisle beslenen egitim, dallarini daima gelecege uzatmali yeni filizler vermelidir” dedi.

“Yenilenme ve güncellenme kaçinilmazdir”

Yasanilan bilisim çaginda her alanda hizli bir degisim ve dönüsüm olduguna dikkat çeken Bakir, “ Çagin gereklerini yerine getirmek için her alanda oldugu gibi egitim alaninda da yenilenme ve güncellenme kaçinilmazdir. Ülkemizin dünyada yasanan degisim ve dönüsümlerden geri kalmamasi ve çagi yakalamasi amaciyla yaklasik on yildir süren bir çalisma ve büyük bir emek neticesinde Türkiye yüzyili maarif modeli ortaya konulmustur. Türkiye yüzyili maarif modeli ögrenci profili, beceriler çerçevesi, erdem-deger-eylem modeli, sistem okuryazarligi, alana ait bilgi kümeleri bilesenlerinden olusan bütüncül bir modeldir. Bu modelin amaci sadece çagina uyum saglayan degil; yüzyila damgasini vurabilecek, erdemli, ahlakli, milleti ve insanlik için faydayi benimsemis bilge nesiller yetistirmektedir. Insan madde ve manadan olusur. Insanin varolusunu kemale erdirmesi esas itibariyla egitim ile gerçeklestirilebilir. Insanin hayatindaki iyi, dogru, faydali ve güzel; hep bu çerçevede ancak farkli sekillerde ortaya çikar. Bu çerçevede Türkiye yüzyili maarif modeli, sahip oldugu mefkûre ile toplumu ve ülkesini imar eden sahsiyetler yetistirmeyi ahlaki bir sorumluluk olarak ele almaktadir” Ifadelerini kullandi.

“Hedef yetkin ve erdemli insan yetistirmek”

Insan ve toplum hayatinda yer alan tüm alanlarin dikkate alindigi bir egitim yaklasimi olan bütüncül egitim modeli esas alinarak hazirlanan egitim programlari taslaklarinin kamuoyunun görüsüne sunuldugunu kaydeden Bakir, ”Programin öne çikan özelliklerinin basinda Erdem-Deger-Eylem Modeli yer almaktadir. Programlarda dikkat çekici bir diger husus Milli Egitimin genel amaçlari dogrultusunda yetkin ve erdemli insan yetistirme hedefidir. Sadece akademik basariya odaklanmanin dogru olmadigi ilgili tüm çevrelerce kabul görülmektedir. Çünkü egitim bireylerin sadece zihinsel gelisimiyle ilgilenmez. Onu beden ve zihin bütünlügü içerisinde ele alir. Bütüncül egitim modeliyle sorgulayici, üretken, bilge, cesaretli, merhametli, vatansever, estetik duyarliliga sahip, iradeli, ahlakli ve saglikli yetkin ve erdemli bireyler yetistirme öncelikli bir hedeftir” diye konustu.

Kaynak: İHA