Isteyen Ailelerin Çocuklarina Okula Baslamadan Test Yapilacak

Manisa’nin Alasehir ilçesindeki Rehberlik ve Arastirma Merkezi tarafindan hazirlanan proje ile Alasehir ve Sarigöl ilçelerinde ilkokula baslayacak olan çocuklardan gönüllü olanlara ’Okula ne kadar hazirim’ projesinde testler yapilacak. Test sonuçlari farkli çikan çocuklar ailelerin istemesi halinde hastaneye veya Rehberlik Arastirma Merkezine yönlendirilecek.

Isteyen Ailelerin Çocuklarina Okula Baslamadan Test Yapilacak
Alasehir Rehberlik ve Arastirma Merkezi tarafindan Türkiye’de ilk kez Manisa’nin Sarigöl ve Alasehir ilçelerinde uygulanacak olan genis kapsamli proje hazirlandi. "Okula ne kadar hazirim" projesi ile Manisa’nin Sarigöl ve Alasehir ilçe merkezleri ve köylerinde okul öncesi egitim alan ve bir sonraki egitim ögretim yilinda ilkokula baslayacak gönüllü tüm çocuklara uygulama yapilacak.

Farkli oldugu düsünülen çocuklara 3 ayri test yapilacak

Uygulama ile çocuklarin anlama-anlatim-dil gelisimi, resim çizme ve anlatma becerisi, kavram bilgisi, matematiksel gelisim, küçük kas gelisimi, ritim duygusu ölçülürken farkli oldugundan süphe duyulan çocuklara gelisim testi, görsel motor algi testi, alici dil gelisimi testi yapilacak.

Aileler bilgilendirilecek

Uygulama yapilan çocuklarda üstün zeka veya zeka geriligi belirtisi, görme yetersizligi, renk körlügü, isitme yetersizligi, konusma bozuklugu, dürtüsellik, özel ögrenme güçlügü belirtisi, dil bagi problemleri var ise süphelenilen durumla ilgili aile bilgilendirmeleri uygulamayi yapan psikolojik danismanlar tarafindan yapilacak. Çocuklarin, ailenin istegi ve okulun yönlendirmesi ile hastaneye veya rehberlik ve arastirma merkezine yönlendirmesi yapilabilecek.

Çocuklarin, erken tanilama ile hayatina ögretmenleri ve ailesi tarafindan iyi gelisim gösteren yönleri ve gelistirilmesi gereken özelliklerinin neler oldugu aile ve ögretmenlerine fark ettirilerek ögretmenlerin kalabalik olan siniflarda dahi çocugu okula henüz basladigi dönemde daha yakindan tanimasini saglayacak.

Çocuklarin hayatini olumlu etkileyecek

Anne babanin da çocuklarini daha yakindan taniyarak gelisimine katki saglayacak proje ile fark edilemeyen, gözden kaçan, sorunlari veya olumlu gelisim gösterdigi yönleri fark edilemeyen çocuklar için hayatlarina olumlu yönde etki edecek bir çalisma olacak.

Sarigöl ve Alasehir kaymakamliklarindan projeye onay çikti

Alasehir RAM Rehberlik Hizmetleri Bölüm Baskani Olcay Eren Bayoglu, psikolojik danisman Fatma Batik Simsek ve psikolojik danisman Tugçe Bozkurt Güzel tarafindan yazilan proje, Sarigöl ve Alasehir Kaymakamliklarinin proje oluru vermesi ile faaliyete basladi.

Sarigöl ve Alasehir ilçelerindeki okullarda görev yapan ve projeye gönüllü olarak katilan psikolojik danismanlara Sarigöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Alasehir Rehberlik ve Arastirma Merkezi’nde projede kullanilacak testlerin egitimi verildi.

Sarigöl Ilçe Milli Egitim Müdürü Cezmi Yildirak, hazirlanan projede emegi geçenlere tesekkür etti.
Kaynak: İHA