Gambiyali Eski Bakana 20 Yil Hapis Cezasi

Isviçre’de mahkeme, eski Gambiya Içisleri Bakani Ousman Sonko’yu bakanlik yürüttügü dönemde insanliga karsi suç islemekten suçlu bularak, 20 yil hapis cezasina çarptirdi.

Gambiyali Eski Bakana 20 Yil Hapis Cezasi
Isviçre’deki Federal Ceza Mahkemesi, eski Gambiya Içisleri Bakani Ousman Sonko’yu, baskici bir yönetim uygulamakla suçlanan eski Gambiya Devlet Baskani Yahya Jammeh döneminde insanliga karsi suç islemekten suçlu buldu. Gambiya’da 2006-2016 yillari arasinda bakanlik görevini yürüten Sonko, 20 yil hapis cezasina çarptirildi. Bellinzona kentinde gerçeklestirilen durusmaya insan haklari avukati Reed Brody de katildi.

Brody, Sonko’nun kasten adam öldürme, iskence ve sahte hapis cezalarindan mahkum edildigini, tecavüz suçundan ise beraat ettigini söyledi.



Sonko karari temyize götürebilir

Hakkindaki dava Ocak ayinda açilan Sonko, 2016 yilinin Kasim ayinda Isviçre’ye iltica talebinde bulunmus ve sivil toplum kuruluslari tarafindan cinayet, tecavüz ve iskenceye karistigina dair kanitlar sunmasindan 2 ay sonra da tutuklanmisti. Isviçre Bassavciligi tarafindan Sonko hakkinda 1 yil önce hazirlanan iddianamenin Jammeh yönetiminde geçen 16 yil boyunca islendigi iddia edilen suçlari içerdigi açiklanmisti.

1988 yilinda Gambiya ordusuna katilan Sonko, 2003 yilinda Devlet Muhafizlari Komutani olarak görevlendirildi. 2005 yilinda ise Gambiya polisinin müfettisligine getirilen Sonko, 2016 yilinin Eylül ayina kadar Içisleri Bakanligi görevlerini yürüttü. Sonko, Jammeh’in iktidari kaybetmesinden bir süre sonra da Avrupa’ya sigindi.
Kaynak: İHA