Bursa'da Toplu Tasimada Kadinlara Pozitif Ayrimcilik Geliyor

BUIKAD tarafindan düzenlenen ‘Gelecege Yön Veren Kadinlar Zirvesi’ne katilan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, “Kadinlarin, güvenli bir kentte yasamalari gerekiyor. Gece belirli saatten sonra kadinlar, toplu tasimada durak gözetmeksizin istedigi yerde inebilecek. Bunun hazirliklarini yapiyoruz” dedi.

Bursa'da Toplu Tasimada Kadinlara Pozitif Ayrimcilik Geliyor
Bursali Is Kadinlari ve Yöneticileri Dernegi (BUIKAD) tarafindan düzenlenen ‘Gelecege Yön Veren Kadinlar Zirvesi’, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Moderatörlügünü Posta Gazetesi Yazari Banu Sen’in üstlendigi birinci oturuma, Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskani Mustafa Bozbey, Edirne Belediye Baskani Filiz Gencan Akin, Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, Nilüfer Belediye Baskani Sadi Özdemir ve Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç konusmaci olarak katildi.

‘Kamusal Hayatta Kadinin Yeri, Yerel Yönetimlerin Kadin Istihdamina Ve Gelisimine Katki’ basligiyla düzenlenen oturumda konusan Moderatör Banu Sen, son yillarda kadinlarla ilgili projelerin dikkat çektigini, emegini ilmek ilmek yasadigi cografyaya isleyen kadinlarla ve onlara destek olan yerel yönetimlerle karsilastiklarini söyledi.

BUIKAD tarafindan düzenlenen toplantinin önemine de deginen Sen, önümüzdeki 5 yilda çok daha güzel projelerin ortaya çikacagini belirtti.

“Toplumun farkindaligi arttirilmasi gerekiyor”

Oturumda konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, zirvenin Bursa’da yapilmasinin önemine deginerek BUIKAD Baskani Seyda Sençayir ve ekibine tesekkür etti. Bursa’nin ticaret ve turizm açisindan önemli oldugu kadar güçlü bir tarim kenti oldugunu hatirlatan Baskan Mustafa Bozbey, “Kadinlari, Bursa’daki nüfus oranina göre hem siyasette hem de ticarette aktif bir sekilde görmek istiyoruz. Su an gerçeklesmis olmasa da olmasini arzuluyoruz. BUIKAD gibi derneklerimizin öncülük yapmasi, Nilüfer Kent Konseyi ve Bursa Kent Konseyi gibi sivil toplum kuruluslarinin projeler gelistirmesi sürece katki sunacaktir. Büyüksehir Belediyesi’nin yönetici kadrosu agirlikli olarak kadinlardan olusuyor. Basarili, liyakatli, Bursalilari gülümsetecek olan basarili kadinlar görev aliyor. Kadin dostu bir kent olusturma hedefimiz var. Bu kentte kadinlarin gülümsemesini arzu ediyoruz” diye konustu.

“Güçlü adimlar atmak bizim en asli görevimizdir”

Toplumun temel tasi olan, ailede ve evin merkezinde yer alan kadinin, is hayatinda da varligini ve gücünü etkin sekilde gösterebilmesi gerektigini dile getiren Baskan Bozbey, “Bir ülkenin çagdas medeniyetler seviyesine yükselebilmesinin yolu, kadinlarin her alanda oldugu gibi is hayatinda da var olmalarindan geçmektedir. Kadinin hayatin her alaninda var olmasi, bizim gelismisligimizi de gösterir. Ne yazik ki hala kadinlar is dünyasinda yeterince temsil edilmiyor. Bu engelleri asmak ve kadinlarin is yasaminda, özellikle de kamusal hayatta hak ettikleri yeri almalarini saglamak için hepimize önemli görevler düsüyor. Yerel yönetimler olarak bu konuda öncü rol üstlenmek ve kadinlarin sorunlarini çözüme kavusturacak güçlü adimlar atmak bizim en asli görevimizdir. Kadinlarin yasadigi sorunlari tespit etmek, nedenlerini ve sonuçlarini incelemek, çözüm yollari gelistirmek ve topluma daha fazla katilmalarini saglamak öncelikli çalismalarimiz arasinda yer aliyor. Sivil toplum kuruluslarimizin destegi bizim için çok kiymetli, çok anlamli. Beraberce, omuz omuza, yan yana mücadele ederek, kentimizi daha adil ve daha aydinlik bir gelecege ulastiracagiz. Hep birlikte gülümseyecegimiz günler çok yakin” dedi.

“Mahalle kresleriyle ilgili çalismalari yapiyoruz”

Kadin kooperatiflerine desteklerinin sürecegini söyleyen Baskan Bozbey, onlari bir çati altinda toplayip ürettikleri ürünlerin pazarlanmasinda destek olacaklarini anlatti. Ürettikleri degerlerin aileye katkisinin çok daha fazla olmasini arzuladiklarini söyleyen Baskan Bozbey, “Kadinlarin, güvenli bir kentte yasamalari gerekiyor. Gecenin herhangi bir saatinde bir yerden baska bir yere güvenli bir sekilde ulasmalarini saglamamiz gerekiyor. Bu da yine bizlerin yani yerel yönetimlerin isi. Bu konuda projelerimiz var. Gece belirli saatten sonra kadinlar, toplu tasimada durak gözetmeksizin istedigi yerde inebilecek. Bunun hazirliklarini yapiyoruz. Kres konusu tüm belediye baskanlarinin gündeminde olan bir konu. Kadini is yasamina kazandirmak istiyorsak, çocuguna da bakabilecegimiz ortami hazirlamaliyiz. Mahalle kresleriyle ilgili çalismalari yapiyoruz. Yapacak çok isimiz var. Önemli olan kentte esitsizligi ortadan kaldirabilmektir” dedi.

Oturumun sonunda BUIKAD Baskani Seyda Sençayir tarafindan günün anisina belediye baskanlarina plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA