Cografi Isaretli Asirlik Kesan Turistlerin Trabzon Hatirasi Oldu

Karadeniz yöresinin geleneksel ve yöresel dokumalari arasinda yerini alan yaklasik bir asirdan beri kullanilan cografi isaretli kesan, yöreye gelen turistlerin hatira amaçli oldugu ürünlere dönüstürüldü.

Cografi Isaretli Asirlik Kesan Turistlerin Trabzon Hatirasi Oldu
Trabzon’da kesan sektörüyle ugrasan Yurdagül Besinci, kesanin eskiden örtünmek için giyildigini ancak daha sonra genellikle aksesuar olarak tercih edilmeye baslandigina dikkat çekti. Besinci, "Kesan sadece üzerimizi örtmek için üretilirken daha sonra aksesuara masa örtüsüne ev dekarasyonunda kullanilmaya baslandi. Dolayisiyla bu anlamda sektör gelisti turizmin de aranilan bir ürünü oldu. Yöreye gelen turistler hatira amaciyla hediyelik olarak kesan ürünlerine yogun ilgi gösteriyor” dedi.



"O köyden baska köye 50 yil kiz verilmemis, ’Dokuma ögretilmesin, ögrenilmesin’ diye"

Karadeniz yöresi kadinlarinin olmazsa olmazlari arasinda yerini kesanin, eskiden orijinal tezgâhlarda dokundugunu kaydeden Besinci, “Kesan, Trabzonumuzun en az 100 yillik bir üründür. Tahminen Iran’dan Trabzon’un Çarsibasi ilçemize gelenler kesan tezgahi kurmus sonra o bölgede sektör olusturmus. Hatta o köyden baska köye elli yil kiz verilmemis, ’Dokuma ögretilmesin, ögrenilmesin’ diye öyle de bir geçmisi var. Karadeniz Bölgesi’nde yüzyillardir sari, kirmizi, siyah ve beyaz ipliklerle üretilen kesan, Trabzon’un Çarsibasi ilçesinde tezgahlarda dokunuyor. 2008 yilinda Çarsibasi Kesani dokumasi cografi isaret tescili aldi. Kesan önceden orijinal tezgahlarda dokunuyordu simdi sanayiye döndü. Sadece üzerimizi örtmek için üretilirken daha sonra aksesuara masa örtüsüne ev dekasyonuna giysiye döndü. Dolayisiyla bu anlamda sektör gelisti turizmin de aranilan bir ürünü oldu. Biz de bu konuda elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz. Dokutup her türlü aksesuara çeviriyoruz. Bu rastgele bir kumas degil bunun geçmisi var. Biz de esnaf olarak elimizden geleni yapiyoruz” seklinde konustu.



"Eskiler kesani giymeden disari çikmazdi"

Eskiden kesan giyilmeden disari çikilmadigini kaydeden Besinci, “Kesani gören, ’Anneannem kullanirdi, babaannem kullanirdi’ diyerek geçmisini görüyordu. Biz de istiyoruz ki anneannesinin, babaannesinin kullandigi kesani evlatlari bir sekilde devam ettirsin. Anneannesi, babaannesi kesani örf ve adet olarak kullanirdi giymeden disari çikamazdi onun serefi namusuydu. Simdi o geçmisi elbiseye, aksesuara ev tekstiline döndürüyoruz modaya çeviriyoruz. Gelinlik kizlar çeyizlerinde mutlaka kesani bulunduruyor, mutlaka vardir kesan olmazsa olmazdir. Bir Karadenizlinin evinde evinin bir kösesinde mutlaka bir örtü olarak vardir” diye konustu.

Kesanin Trabzon’la bir bütün oldugunu ifade eden Sevgi Deniz de “Trabzon, kesanla bir bütündür Olmazsa olmazimiz kesan, Trabzon’un tüm köylerinde her adimda görebileceginiz Karadeniz halkiyla bütünlesmis bir kiyafettir. Kesan Karadeniz insaninin içselligini ve dissalligini temsil eder. Renklerimizden de bellidir orijinaldir. Giyimi çok rahat pamuklu her sezon tercih edilen dört mevsim giyilebilecek bir kumastir. Ayni zamanda biz bunu özel günlerimizde de tercih ederiz olmazsa olmazimizdir. Karadeniz kadiniyla bir bütündür. Özel kina gecelerimizde dügünlerimizde genç kizlarimizin birinci tercihidir. Yöremizi ifade etmek adina festivaller, turlar, toplantilar olsun olmazsa olmazimizdir. Simdilerde yöreye gelen turistlerin hatira için aldigim turistik bir ürün olmaya da basladi” ifadelerini kullandi.

Öte yandan yaklasik 5 yil önce unutulmaya yüz tutan kesan motifleri Trabzonspor’un formasina girince tekrar gündeme gelmisti. Trabzonspor’un yöreye özgü ’Kesan’ motiflerinin yer aldigi formasi için çekilen kisa film, her kesimin büyük begenisini toplarken, yeni forma kulüp tarihinin en kisa sürede en çok satilan formasi olmustu. Filmin çekimi Kesan’in merkezi olan yaklasik 1 asirdir ilçede geçim kaynagi olan Çarsibasi ilçesinde çekilirken klipte, Trabzonspor’un alt yapisinda oynayan çocuklar da yer almisti.
Kaynak: İHA