Yüksel Ninenin Son Istegiydi, 'Yassiçal Çuha Dokumacilik Sanati' Cografi Isaretle Tescillendi

Amasya’da yöreye özgü Yassiçal çuha dokumacilik sanatini unutulmak üzereyken çeyiz sandiklarinda sakladigi örneklerle yasatip 6 ay önce 77 yasindayken hayata gözlerini yuman son usta Yüksel Kanar’in vasiyet gibi olan son istegi yerine getirildi. 250 yili asan geçmise sahip ’Yassiçal çuha dokumacilik sanati’ Amasya Valiligi’nin girisimiyle cografi isaretle tescillendi. Yüksel ninenin yetismelerine öncülük ettigi 100’den fazla kadin bu renkli sanatin gelecek kusaklara aktarilmasinda rol üstlenecek.

Yüksel Ninenin Son Istegiydi, 'Yassiçal Çuha Dokumacilik Sanati' Cografi Isaretle Tescillendi


‘Bir elden bin ele’ temali sergi

Kentte 100’den fazla kadinin bu sanati ögrenmesini saglayan Yüksel Kanar’in çeyiz sandigindan çikan dokumalarin aralarinda oldugu örnekler Anneler Gününde sergilendi. ‘Bir elden bin ele’ temali serginin açilisini Amasya Valisi Yilmaz Doruk’un esi ve Hayat Boyu Ögrenme Koordinatörü olan Meral Doruk yapti.

Atil haldeki tezgahlar elden geçirilerek aynilari yapildi

Dogup büyüdügü Yassiçal köyünde unutulmaya yüz tutan ’Yassiçal çuha dokumacilik’ sanatinin örneklerini sandiginda saklayan 6 çocuk, 14 torun sahibi Kanar’in 18 yil önce kapisini çalan Amasya Halk Egitimi Merkezi yetkilileri kurslar düzenleyip bu köklü gelenegin gelistirilmesini sagladi. Atil haldeki tezgahlar elden geçirilerek aynilari yapildi. Kadinlara verilen egitimlerle yeni ustalar yetistirildi. Eskiden her evde dokundugu köyde ilgisizlikten kaybolmaya yüz tutmak üzereyken devletin destegiyle düzenlenen bu kurslara öncülük eden Kanar’dan egitim alan 100’den fazla kadinin hayati renklendi. Üretip para kazanan kadinlar ev ekonomilerine ve bu kültürün gelecek kusaklara aktarilmasina katkida bulundu.

Ipleri kök boyalarla renkleniyor

Ipleri kök boyalarla boyanip tetce ve çikrikla mekiklere sarilarak kendine özgü tezgahlarda dokunan ’Yassiçal çuhasi’ kiyafet, çarsaf ile örtü yapiminda kullaniliyordu. Simdilerde ise Eminem’, ’Süleyman’, ’Mehmet Dede’, ’sinekli’, ’tekke peskiri’ seklindeki manidar adlari ve rengarenk motifleriyle elbise, perde, çanta gibi hediyelik esyalari süslüyor.

“Cografi isaret annemin de en büyük istegiydi”

Amasya Halk Egitimi Merkezi Sanatevi olan tarihi konakta düzenlenen sergiyle 6 ay önce vefat eden annesi Yüksel Kanar’in hatirasini yasattiklarini belirten usta ögretici Nese Asçi, “Yassiçal çuhasi bizim kültürel mirasimiz. Annelerden kizlarina erisen bir miras. Cografi isaret annemin de en büyük istegiydi. Çünkü bu sanati gelecek nesillere aktarmanin en iyi yolu cografi isaretle tanitmaktir” diye konustu.

Asçi, kültürel mirasa sahip çikilmasini saglayan Amasya Valiligi, Amasya Milli Egitim Müdürlügü ve Sehit Mehmet Gök Halk Egitimi Merkezi yetkililerine tesekkür etti.

“Yüksel anne gibi ustalari tespit ediyoruz”

Açilisini yaptigi sergideki örnekleri inceleyip bilgiler alan Meral Doruk ise, “Yüksel teyzemiz bu dokumanin son temsilcisiydi. Bu kültürel mirasi kizina ve ulastigi birçok kisiye birakma sansi oldu. Biz Yüksel anne gibi ustalari tespit edip çalismalarini himaye etmeye gayret ediyoruz. Bu sanatin devamini saglayamasaydik su an bu dokuma örnekleri elimizde olamayacakti. Bu kültür, el sanati kaybolacakti. Böylece hayatboyu ögrenmeye örnek kapsamli çalismalara imza atildi” seklinde konustu.

Serginin açilisina Sehit Mehmet Gök Halk Egitimi Merkezi Müdürü Ibrahim Özarslan ve Kanar’in yetistirdigi kursiyer ögrencileri de katildi.

Kaynak: İHA