Mersin'de 22. Denizcilik Egitim Konsey Toplantisi Gerçeklestirildi

Denizcilik Egitim Konsey Toplantisi’nin 22’ncisi İçel Üniversitesi’nin (MEÜ) ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Mersin'de 22. Denizcilik Egitim Konsey Toplantisi Gerçeklestirildi
Prof. Dr. Ugur Oral Kültür Merkezi’mizde gerçeklestirilen toplantiya, denizcilik fakülteleri dekanlari, dekan yardimcilari, akademisyenler, sektör yöneticileri ve temsilcileri katildi.

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Ismail Yagci, İçel’in küçük bir balikçi kasabasindan, Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olmasinin en önemli sebeplerinden birinin İçel Deniz Ticaret Odasi’nin (MDTO) varligi ve çalismalari oldugunu ifade etti.

MDTO’nun üniversiteye de çok cömert bir bagista bulundugunu belirten Yagci, "Denizcilik fakültemizin yakin bir gelecekte çok güzel donanimla taçlandirilmis binasinda, çok iyi bir kadroyla uluslararasi düzeyde, standartlara uygun, iyi mezunlar verecegini düsünüyorum" dedi.

Deniz ticaretinin önemine isaret eden Yagci, söyle konustu: "Büyük hizla gelisen ve sadece ihracat açisindan ele alindiginda günümüzde yaklasik 25 trilyon dolari asmis olan ticaret hacminin büyük bölümünün, yani yüzde 80’nin denizcilik araçlariyla yapildigini düsündügümüzde sektörün ne kadar büyük bir hizmet verdigini anlayabiliyoruz. Yakin dönemde yasamis oldugumuz Rusya-Ukrayna krizinde Odesa Limani’nin ve Karadeniz’in ne kadar riskli bir yere geldigini düsündügümüzde, tedarik zincirinin ne kadar zorlandigini gördük. Süveys Kanali’nin, büyük bir geminin karaya oturmasiyla tikanmasindan dolayi ulasimin ne kadar zorlandigini, belli alanlarda üretimin durma noktasina geldigini gördük. Bu sektörün ne kadar önemli oldugunu gösteriyor. Ayni zamanda sektörde çalisan, sizlerin yetistirdigi elemanlarin da ne kadar büyük bir risk altinda çalistiklarini da gösteriyor. O yüzden Denizcilik Egitim Konseyi’nin bu konularda da birtakim önerilerde bulunacagini düsünüyorum. Konsey, bu alanda çalisan personelin bir sekilde daha çok bilinçlenmesi, islerini daha az risk altinda yapabilmesini saglayacak birtakim öneriler verecektir."

"Sektöre katkida bulunulmaya devam ediliyor"

Denizcilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Izzettin Temiz de 2006’da olusturulan Denizcilik Egitim Konseyi’nin denizcilik egitimi ile ilgili gündem maddelerini tartismak, sektördeki gelismelere destek olmak ve problemlere çözüm önerileri sunmak amaciyla hayata geçirildigini belirtti.

Her yil düzenlenen toplantilarda, denizcilik egitimi konusunda güncel konular ele alinarak sektöre katkida bulunulmaya devam edildigini dile getiren Temiz, söyle devam etti: "Bu yil da gelismekte olan denizcilik sektörünün ihtiyaçlarina uygun nitelikli insan gücünün yetistirilmesi ve denizcilik egitimindeki güncel gelismeleri degerlendirmek, denizcilik egitiminin önemini ve gelisimini ele almak üzere bir araya gelmis bulunuyoruz. Bu toplantida Yüksekögretim Kurulu Baskanligi’nin destegi ile STCW Sözlesmesi ve Gemi Adamlari Yönetmeligi esaslari çerçevesinde egitim, ögretim, arastirma ve toplum hizmetleri etkinliginin ulusal ve uluslararasi standartlarda sürdürülebilmesini saglamak üzere önemli konular ele alinacaktir. Ayrica üye kurumlar arasindaki is birligini güçlendirerek denizcilik egitim programlarinin kalitesinin artirilmasina yönelik adimlar da atilacaktir. Türkiye’de denizcilik egitiminin bilimsel kriterlere uygun yürütülebilmesi için gereken faaliyetlerin planlanmasi ve uygulanmasi noktasinda önemli adimlar atilmasina katki saglayacak bu toplanti, Türk denizcilik egitiminin gelecegine önemli bir kilometre tasi olacaktir."

Belirlenen gündem maddelerinin görüsüldügü konseyi toplantisi kapsaminda, katilimcilar MEÜ Denizcilik Fakültesi’nin yeni binasini inceledi, Tarsus gezisine katildi.

Kaynak: İHA