Hastalarinin Ölümüne Neden Oldugu Iddia Ediliyordu Açiklamasi Doktor Alper Çelik'e Meslekten 3 Yil Men Edilme Karari

Özellikle diyabet ameliyati yaptigi hastalarinin ölümüne neden oldugu iddiasiyla hakkinda pek çok dava bulunan Prof. Dr. Alper Çelik hakkinda 3 yil süreyle meslekten geçici olarak men edilme karari verildi.



Prof. Dr. Alper Çelik hakkinda özellikle diyabet ameliyati yaptigi hastalarinin ölümüne neden oldugu iddiasiyla pek çok sorusturma baslatilmis, dava açilmisti. Hakkindaki sikayetler çerçevesinde Doktor Alper Çelik hakkinda karar verildi.

Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü Saglik Meslekleri Kurulu’nun 20 Aralik 2023 tarihli 20. Saglik Meslekleri Kurulu Toplantisinda, Prof. Dr. Alper Çelik’in 3 yil süreyle meslekten geçici olarak men edilmesine karar verildigi ögrenildi.

Kararda ayrica, 6 Mayis 2024’den itibaren Çelik’e ve çalistigi özel hastaneye meslegini icra edemeyeceginin bildirilmesi, muayenehanesinde hiçbir surette meslegini icra etmemesi, çalistigi özel hastaneden ayrilisinin yapilarak yapilacak men isleminin es zamanli baslangiç ve bitis tarihinin uygulanmasi için gerekli belgelerin Saglik Bakanligi’na iletilmek üzere Il Saglik Müdürlügü’ne gönderilmesinin istendigi ögrenildi. Öte yandan vefatla sonuçlanan ameliyatlar sonrasi aileler seslerini duyurmak amaciyla süreci birçok mecrada anlatmis, Çelik’ten sikayetçi olarak hukuki süreç baslatmisti.

6 yila kadar hapsi talep edilmisti

50 yasindaki Selahattin Serin’in diyabet ameliyati olmasinin ardindan hayatini kaybetmesiyle ilgili doktor Çelik hakkinda 2022’de iddianame hazirlanmisti. Iddianamede, Serin’in ölüm nedeninin, hastanin geçirdigi operasyon sonrasi hastada karin zari iltihabi sonucu oldugu belirtilirken, Adli Tip Kurumu 8. Adli Tip Ihtisas Kurulu’nca düzenlenen raporda da, ameliyat öncesi gerekli tetkiklerinin yapildigi ancak maktulün hiçbir laboratuvar tetkiki ve radyolojik inceleme yapilamadan taburcu edilmesinin tibben eksiklik oldugu kaydedilmisti. Ayrica, 2 gün sonra asiri kusma nedeniyle telefonla kendisine danisilmasina ragmen sadece ilaç önermesi ve durumun aciliyetini anlatmayip bir saglik kurulusuna yönlendirmemesi sebebiyle süpheli Doktor Alper Çelik’in tibbi uygulama hatasi yaptigi da aktarilmisti. Çelik hakkinda hazirlanan iddianamede ise taksirle ölüme neden olma suçundan 2 yildan 6 yila kadar hapis cezasi talep edilmisti.

Ihmal sonucu vefat ettigi öne sürülmüstü

Seker hastasi olan esi Cevdet Akbulut’a tedavi için gittigi Besiktas’taki özel hastanede yanlis müdahalede bulunuldugunu ve esinin ihmal sonucu vefat ettigini iddia eden Nahide Akbulut, Prof. Dr. Alper Çelik hakkinda Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’na geçtigimiz yil suç duyurusunda bulunmustu. Konuya iliskin savciliga sunulan suç duyurusu dilekçesinde, "Müvekkilin esi olan ve vefat eden Cevdet Akbulut, seker hastasi oldugundan sürekli inip çikan hastaliginin yasantisini olumsuz yönde etkilediginden tedavi olmak amaciyla Etiler’de bulunan özel bir hastaneye gitmistir. Hastane bünyesinde hasta bakan Doktor Alper Çelik ile görüsmeler neticesinde maktul Cevdet Akbulut tedavi olmaya karar vermistir. Maktul 25 Nisan 2023’de diyabet ameliyati için kan degerleri düsmemesine ragmen hastaneye yatis yapmis ve ayni gün ameliyat olmustur. Ameliyattan 3 gün sonra taburcu olmus, 6 gün sonra ise dikislerinden iltihap sizmaya baslamistir. Oradaki hemsire, doktorun sifahen söyledigi reçeteyi müvekkile vermistir. 10 Mayis tarihinden sonra ise hasta, dayanilamayan agrilarindan dolayi hastaneye gitmis ve ameliyattan dolayi enfeksiyon kaptigi söylenerek hastaneye yatirilmistir. Daha sonra ayni hastanenin bünyesinde hastaya mide stendi takilmistir" denilmisti.

Öte yandan Çelik’in avukati, söz konusu iddialara iliskin, "Aile hakkinda suç duyurusunda bulunduk, Merve Akbulut hakkinda uzaklastirma karari aldirdik. Suç duyurularimiz ve sorusturmalarimiz devam ediyor. Aleyhimize alinmis hiçbir Adli Tip Raporu veya rapor mevcut degildir. Dolayisiyla bu iddialari kabul etmiyoruz’" demisti.
Kaynak: İHA