Seyirci Olarak Götürüldügü Resmi Maçta Oynatildi, Sakatlaninca Hayalleri Yikildi

Kocaeli’nin Kandira ilçesinde ailesinden habersiz seyirci olarak götürüldügü resmi futsal turnuvasinda oynatildigi iddia edilen 13 yasindaki çocuk, rakip takimin oyuncusuyla çarpisinca sakatlandi. Oglunun 44 gündür Sakarya’da tedavi gördügünü ve psikolojisinin bozuldugunu söyleyen baba, "Doktorlarin söyledikleri bizi çok üzdü. Efe artik dizini eskisi gibi kullanamayacak" dedi.

Seyirci Olarak Götürüldügü Resmi Maçta Oynatildi, Sakatlaninca Hayalleri Yikildi
Iddiaya göre, ortaokul ögrencisi Ahmet Efe Canbaz, ailesinin izni olmadan okul yönetimi tarafindan seyirci olarak götürüldügü profesyonel futsal turnuvasinda oyuncu olarak oynatildi. Maçta kalecilik yapan Canbaz’in, rakip takimin oyuncusuyla çarpistiktan sonra sag dizinden sakatlandigi öne sürüldü. Aksam evine giden 13 yasindaki Ahmet Efe, ailesinin müdahalesiyle ilk olarak ilçe devlet hastanesi, ardindan ise Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Burada yapilan tetkikler neticesinde çocugun sag diz kemiginin çiktigi, menüsküs yirtilmasi ve kikirdak kirilmasi oldugu belirlendi. Yapilan ilk müdahale sonrasinda Sakarya Egitim ve Arastirma Hastanesi Korucuk Kampüsü Fizik Tedavi Bölümüne sevk edilen çocuk, yaklasik 44 gündür hastanede tedavi görüyor.

Ogullarini bir an olsun yalniz birakmayan aile ise ihmalkar davrandigi iddia edilen okul yönetimi hakkinda sikayetçi olarak, hukuk mücadelesi baslatti.

"Ne saglik raporum, ne de sporcu lisansim vardi"

Sehit Yavuz Sonat Spor Salonu’nda oynanan maça taraftar olarak götürüldügünü ancak sonradan oyuna alindigini ileri süren Ahmet Efe Canbaz, "Maçta kaleci olarak oyuna alindim ve sakatlandim. Ne saglik raporum, ne de sporcu lisansim vardi. Hoca, ’Oynar misin?’ dedi.

Ben de oynayabilecegimi söyledim. Kaledeydim, topu kurtarmak isterken dizime tekme geldi. Ardindan saha doktoru geldi ve ’Hiçbir sey yok’ diyerek beni sahanin kenarina koydu. Maç sonrasinda okula gittik ve egitimime devam ettim. Eve geldigimde annem ve babam dizimi görünce durumu anlattim. Dizimi doktora gösterdigimizde kirik ve diz kapagimin dönük oldugunu ögrendim. Sonrasinda da ameliyat oldum" dedi.



"Bu durum benim psikolojimi çok bozdu"

Hayallerinin oldugunu anlatan Canbaz, "LGS’yi dört gözle bekliyordum. Hayallerim vardi ama bu sakatliktan sonra derslerimden geri kaldim. Bu durum hiçbir ögretmenimin umurunda olmadi. Beni oyuna dahil eden ögretmen bir kere bile arayip sormadi, aramadi. Benim dizim eskisi gibi olmayacak ve burum benim psikolojimi çok etkiliyor. Hukuk Fakültesi’nde okumak istiyordum ama suan derslerimden geriyim ve önümüzdeki aylarda sinav var. Ben 44 gündür hastanede tedavi görüyorum ve bu durum benim psikolojimi çok bozdu" diye konustu.



"Bu yastaki bir çocuga, ’Çik, oyna’ dedigin zaman çikip oynar"

Çocugunun saglik durumu hakkinda bilgiler veren baba Abdulkerim Canbaz, "Lisansi olmadan, saglik raporu istemeden ve bizim haberimiz olmadan maçta oynatiyorlar. Bu çocuk 13 yasinda. Bu yastaki bir çocuga, ’Çik, oyna’ dedigin zaman çikip oynar, isin prosedürünü düsünmez. Bu çok ciddi bir ihmalkarlik. Hocamiz da sag olsun 44 gündür bir kere bile arayip sormadi, ’Geçmis olsun’ bile demedi. Okul yönetimi bile çok rahat davraniyor. Sanki çok siradan bir olaymis gibi bahsediyorlar. Merak ettigim bir husus var; okullarda müze gezilerinde bile ebeveynlere izin kagidi gönderiyorlar ve imzalanip okula teslim ediliyor. Okul yönetimi böyle bir seyi yapmadan maça götürüp oynatiyorlar, ciddi bir darbe aliyor ve çocugun hayati orada karariyor. Kemik çikintisi vardi, patella kemigi kiriliyor, kikirdaklar kiriliyor, menüsküs yirtiliyor ve diz kapagi yerinden çikiyor. Böyle bir vakayi doktor nasil anlamaz? Resmi bir müsabaka, saha doktoru varsa hastaneye götürselerdi, hiçbir sey yapamiyorlarsa biz ebeveynlerine haber verseydiler" diye konustu.



"Efe eskisi gibi dizini kullanamayacak"

Hukuk mücadelesini birakmayacagini belirten baba Canbaz, "13 yasindaki bir çocugun yaklasik 44 gündür psikolojisi alt üst oldu. Biz gerekli müracaatlarimizi yaptik ve sonuna kadar bu mücadelemizi sürdürecegiz, hukuksal olarak ne gerekiyorsa yapacagiz. Tek istegimiz bir baskasinin cani yanmasin, bu kadar ihmalkarlik yapilmasin. 44 gündür annesi ve ben Efe’ye destek olmaya çalisiyoruz. Çocuk hastanede çok baska biri oldu. Gerekli tetkikler ve diz güçlendirmeleri yapiliyor ama Doktorlarin söyledikleri bizi çok üzdü. Efe artik dizini eskisi gibi kullanamayacak" seklinde konustu.



"Yalan beyanla savunma olarak görüyorlar"

Abdulkerim Canbaz, Efe’nin daha önce de sakatlandigini fakat sagligina kavustugunu da aktararak, "Yaklasik 2 ay önce Efe, çamurlu zeminde kayarak düstü ve dizi sisti. Bununla ilgili tedavisini oldu ve eski sagligina kavustu. Bu durum ile alakali okul yönetimi Efe’ye bahçede top oynatmiyordu ve annesi de tedavisinin tamamlandigina, eski sagligina kavustuguna dair bir mesaj atarak arkadaslariyla top oynamasina izin verilebilecegini söyledi.

Aylar önce atilan mesaji okul yönetimi, sanki turnuva için izin alinmis, resmi müsabakaya izin vermisiz gibi yalan beyanla savunma olarak görüyorlar" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA