Hamas Açiklamasi '(Müzakereler) Top Bizde Degil, Gazze Seridi'nin Isgali Konusunda Israr Eden Tarafta'

Israil ile Hamas arasinda yarin Misir’da yeniden baslamasi beklenen esir takasi ve ateskes anlasmasi müzakerelerine iliskin Hamas Siyasi Büro Üyesi Basem Naim tarafindan yapilan açiklamada, “Ateskes ve esir degisimi anlasmasina varilmasindan açikça bahseden bir teklif sunduk. Burada top bizim sahamizda degil. Top Gazze Seridi’nin isgali konusunda israr eden diger tarafta” dedi.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari araliksiz devam ediyor. Misir’da geçtigimiz haftalarda yapilan esir takasi ve ateskes anlasmasi müzakerelerinden bir sonuç çikmazken, baskent Kahire’de yarin müzakerelerin tekrar baslamasi bekleniyor. Hamas Siyasi Büro Üyesi Basem Naim müzakerelere iliskin yaptigi açiklamada, Hamas’in temel taleplerinden geri adim atmayacagini vurguladi. Naim, “Talep ettigimiz sey herhangi bir müzakerenin parçasi olmamali. Çünkü ateskes için müzakere ettigimizde bu ateskese dogru gittigimiz anlamina gelir. Ateskesi müzakere ediyorsak, bu 7 Ekim’den sonra Gazze’yi isgal eden Israil birliklerinin Gazze Seridi’ni terk etmesi gerektigi anlamina gelir” dedi.



"Bunlar herhangi bir ateskes anlasmasinin beklenen sonuçlaridir"

Ateskes anlasmasindan sonra insanlarin Gazze Seridi’nde serbestçe hareket edebilmesi gerektigini belirten Naim, “Ateskes anlasmasindan sonra Israillilerin istedikleri zaman saldiriya geçme, askerlerini Gazze’de bulundurma, Gazze Seridi’ni yeniden isgal etme ya da 1,3 milyon Filistinlinin evlerine dönmesini engelleme hakkina sahip olmasini kabul edemeyiz” seklinde konustu.

“Kosullardan bahsetmiyoruz, bunlar herhangi bir ateskes anlasmasinin beklenen sonuçlaridir” diyen Naim, bu taleplerin kabul edilmesinin ardindan “ciddi” bir esir anlasmasinin yapilabilecegini söyledi.



Ateskes ve esir takasi anlasmasina varilmasini açikça içeren bir teklif sunduklarini aktaran Naim, “O gün bizzat ABD’liler bunun çok makul, çok yapici oldugunu ve iyi bir baslangiç olabilecegini söylediler. Misirlilardan ve Katarlilardan da ayni seyi duyduk. Burada top bizde degil. Top Gazze Seridi’nin isgali konusunda israr eden diger tarafta” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA