'TCG Dumlupinar' Denizaltisinda Sehit Olan 81 Denizci Için Anma Töreni Düzenlendi

Çanakkale Bogazi’ndan geçis yaparken 71 yil önce Nara Burnu önlerinde Isveç silebi ’Naboland’ ile çarpismasi sonucu batan ‘TCG Dumlupinar’ denizaltisinda sehit olan 81 denizci için anma töreni düzenlendi. Sehit denizciler anisina, denizaltinin battigi yere çelenk birakildi.

'TCG Dumlupinar' Denizaltisinda Sehit Olan 81 Denizci Için Anma Töreni Düzenlendi
Çanakkale Bogazi’ndan geçis yaparken 71 yil önce Nara Burnu önlerinde Isveç silebi ’Naboland’ ile çarpismasi sonucu batan ‘TCG Dumlupinar’ denizaltisinda sehit olan 81 denizci için anma töreni düzenlendi.

Vali Ilhami Aktas, Bogaz ve Garnizon Komutani Tugamiral Mustafa Biçen törenin yapilacagi ’TCG Anafartalar’ Denizaltisina geçti. Vali Ilhami Aktas, Bogaz ve Garnizon Komutani Tugamiral Mustafa Biçen, ögrenciler ile birlikte 4 Nisan 1953’te Isveç bayrakli ‘Naboland’ adli gemiyle çarpisarak batan ’TCG Dumlupinar’in anisina denize çelenk birakti. Ardindan sehit denizciler için 1 dakikalik saygi durusunda bulunuldu. ‘TCG Türkeli’ gemisinden töreni takip eden askerler, gaziler ve sehit yakinlari, ögrenciler ve izciler 1 dakika boyunca çalinan siren esliginde selam durarak, ‘TCG Dumlupinar’ denizaltisi sehitlerini andi.

’TCG Anafartalar’ denizaltisinda düzenlenen ilk anma törenin ardindan Vali Ilhami Aktas, Bogaz ve Garnizon Komutani Tugamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskan Yardimcisi Zülküf Memis, Il Emniyet Müdürü Selim Arici, Il Jandarma Komutani Jandarma Kidemli Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutani SG.Kd.Bn. Ercan Oran, askerler, gaziler ve sehit yakinlari ikinci anma töreninin yapilacagi Çanakkale Bogaz ve Garnizon Komutanligindaki Nara Barbaros Sehitligi’ne geçti. Çanakkale Bogaz ve Garnizon Komutanligindaki Nara Barbaros Sehitligi’nde yapilan anma töreni saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla Türk bayragi göndere çekildi. Anma töreninde, Üstegmen Anil Boztepe tarafindan günün anlam ve önemi hakkinda yapilan konusmadan sonra sehitler için dua edildi. Vali Ilhami Aktas, Bogaz ve Garnizon Komutani Tugamiral Mustafa Biçen tarafindan sehitlik defteri imzalandi. Protokol üyeleri, gaziler ve sehit yakinlari, sehitligi ziyaret edip karanfil birakti.

Dumlupinar kazasi

Donanmaya katilisini takiben çesitli görevler alan ve basariyla yerine getiren ’TCG Dumlupinar’ denizaltisi, en son ’TCG I. Inönü’ denizaltisi ile birlikte Ege’de icra edilecek ’Blue Sea’ isimli NATO tatbikatina katilmak için 1 Nisan 1953 günü saat 16.00’da Gölcük’ten hareket etti. Iki gün süren görevin ardindan dönüse geçen ’TCG Dumlupinar’, 3 Nisan’i 4 Nisan’a baglayan gece puslu havada Çanakkale Bogazi’na girdi. Burada Marmara Denizi’nden Bogaz’a giris yapan Isveç bandirali ’Naboland’ isimli ticaret gemisiyle çarpisip batan ’TCG Dumlupinar’ denizaltisindaki 81 denizci sehit oldu.
Kaynak: İHA