Mobilya, Kagit Ve Orman Ürünlerinde Hedef 12 Milyar Dolar Ihracat

Mobilya, kagit ve orman ürünleri sektörü 2023 yili sonunda 8 milyar dolar olan ihracatini 2028 yili sonunda 12 milyar dolara tasimayi hedefliyor. Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ali Fuat Gürle, Türkiye’nin 12 milyar dolarlik ihracat hedefine 1,5 milyar dolar katki saglamayi amaçladiklarini söyledi.

Mobilya, Kagit Ve Orman Ürünlerinde Hedef 12 Milyar Dolar Ihracat
Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ali Fuat Gürle, Izmir’de bir otelde düzenlenen iftar yemeginde basin mensuplariyla bir araya geldi. Düzenlenen iftar yemeginin ardindan sektöre dair degerlendirmelerde bulunan Gürle, 2023 yilinda Türkiye’nin 8 milyar dolarlik mobilya, kagit ve orman ürünleri ihracatina 906 milyon dolarlik katki sagladiklari bilgisini verdi. Mobilya, kagit ve odun disi orman ürünleri olmak üzere üç alt sektöre hizmet verdiklerini kaydeden Gürle, “Kagit ve kagit mamulleri ihracatimiz 538 milyon dolar seviyesinde gerçeklesirken, odun disi orman ürünleri olarak adlandirdigimiz defne, kekik, ihlamur, adaçayi, biberiye, tibbi bitkiler, mese palamudu gibi ürünleri kapsayan ihracatimiz ise ayni yil 103 milyon dolar bandinda seyretti ve bu ürünlerin Türkiye geneli ihracatinin yüzde 68’lik kismina imza atti. Mobilya sektörüne baktigimizda, Türkiye’nin mobilya ihracati 2001 yilinda 192 milyon dolar olarak gerçeklesirken, 2023 yilinda önemli oranda artarak 5,1 milyar dolara ulasti. Birligimizin mobilya ihracati ise 224 milyon dolar oldu” diye konustu.



“2024 yilinda 1 milyar dolar ihracat barajini asmayi hedefliyoruz”

“2024 yilinda ihracat hedeflerimize TURQUALITY, UR-GE projeleri, Sektörel Ticaret Heyetleri ve Alim Heyeti organizasyonlari ile ulasmayi amaçliyor ve yüzde 10’luk bir artisiyla 2024 yilinda 1 milyar dolar ihracat barajini asmayi hedefliyoruz” diyen Gürle sunlari kaydetti:

“2024 yilinin ilk iki ayina baktigimizda bir önceki yila göre yüzde 6’lik bir artis görüyoruz, yüzde 10 ortalama ihracat artisina ulasabilmemiz için 2024 yilinda daha çok çalismamiz ve daha çok proje üretmemiz gerekiyor. Tibbi ve Aromatik Bitkiler Ur-Ge Projemiz, Turkish Herbal Tea Turquality Projemiz, Mobilya Turquality Projemiz, Aegean Furniture Ur-Ge Projemiz, Ezberbozan Tasarim Yarismamiz, Alim Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyetlerimiz, Fuar organizasyonlarimiz 1 milyar dolar ihracat hedefine ulasmak için hayata geçirdigimiz yeni projelerimiz. Bu projelerimize halkalar eklemek için istisarelerimiz sürüyor.”

“Türk markasinin en iyi sekilde tanitiminin yapilmasini amaçliyoruz”

2024 yilinda sürdürecekleri projelerle ilgili özet bilgiler veren Ali Fuat Gürle, “Izmir Ticaret Odasi ve Izmir Ticaret Borsasi is birliginde, tibbi ve aromatik bitkiler sektörünün ve sektörde faaliyet gösteren firmalarin rekabet gücünü artirmaya yönelik olarak yürüttügümüz Tibbi ve Aromatik Bitkiler Sektöründe Uluslararasi Rekabetin Gelistirilmesi Ur-Ge Projesi”nin ihtiyaç analizi sürecini tamamladik. Proje faydalanicisi 19 firma talepleri dikkate alinarak faaliyetlere baslayacagiz. Ticaret Bakanligimizin ‘2028 Ihracat Vizyonu’ kapsaminda, sektörlerimizin hedef ülke olarak seçtigi ABD ve Almanya gibi pazarlarda Türk markasinin en iyi sekilde tanitiminin yapilmasi amaciyla Birliklerimiz koordinasyonunda Akdeniz Mobilya, Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi ortakliginda mobilya, kagit ve tibbi aromatik bitkiler sektörlerinde 4 sene boyunca Turkish Herbal Tea Turquality Projesini yürütecegiz. Dünya 1. si oldugumuz kekik defne biberiye vb. gibi odun disi orman ürünlerinin bu sefer farkli bir yönünü, ‘Tibbi ve Aromatik Bitkiler’ gücünü, ‘Türk Bitki Çayi’ markasi tanitimiyla dünyaya gösterecegiz” cümlelerini aktardi.

Aegean Furniture Ur-Ge Projesinde ikinci faz baslayacak

2021 yilinda Aegean Furniture isimli Ur-Ge projesini baslattiklarini hatirlatan Baskan Gürle, nandemi nedeniyle yurt disi pazarlama faaliyetlerinin tamamini gerçeklestirememelerine ragmen Fas’a yönelik gerçeklestirdikleri sektörel ticaret heyetinin çok basarili geçtigini, sona eren projelerinin ikinci fazi için 33 mobilya firmasinin katilimiyla yeni bir proje yazdiklarini ve Ticaret Bakanligi onayini aldiklarini, yeni projeyle daha fazla sektörel ticaret ve alim heyeti, daha fazla fuar ziyareti yaparak, Egeli mobilya ihracatçilarinin yeni pazarlara yelken açmasini saglamayi ve uzun vadede ihracat artisina katki saglamayi hedeflediklerini ifade etti.

Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçi Birlikleri olarak, mobilya sektöründe, küresel ihracat analizleri ve pazar arastirmalari ile geleneksel pazarlarimizin yani sira potansiyeli olan, pazar payindan faydalanabileceklerin ülkelere ihracatlarini artirmayi hedeflediklerini anlatan Gürle, “2023 yilinda Güney Afrika Sektörel Ticaret Heyeti ile Fas ve Suudi Arabistan Sektörel Alim Heyeti gerçeklestirdik. Sektörel ticaret heyetlerine 2024 yili içerisinde devam edecegiz, bu çerçevede 5-9 Mayis 2024 tarihlerinde Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti, Agustos ayinda Güney Afrika Sektörel Ticaret Heyeti, Eylül ayinda Fas ve Kasim ayinda ise Hindistan’a yönelik sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi planliyoruz” diyerek sözlerini tamamladi.

Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Birligi, 2024 yilinda ‘’mobilyasam’’ temasiyla 4. kez düzenleyecek. Yarisma, profesyonel ve ögrenci olmak üzere 2 kategoride gerçeklestirilecek.
Kaynak: İHA