GAIB Mart Ayi Ihracat Rakamlarini Açikladi

Mart ayi dis ticaret rakamlari Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri’nin yaptigi basin açiklamasi ile kamuoyuyla paylasildi.

GAIB  Mart Ayi Ihracat Rakamlarini Açikladi
Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Fikret Kileci, “Riskleri firsata çevirme yetenegimizin marifetiyle son yillardaki bütün küresel ve bölgesel çalkantilara ragmen sürdürülebilir ihracati önceleyerek daima büyümeyi hedefleyen ihracat politikamizdan taviz vermiyoruz” dedi.

Mart ayi dis ticaret rakamlari Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri’nin yaptigi basin açiklamasi ile kamuoyuyla paylasildi. Bölgenin Mart ayi ihracati 973,9 milyon dolar olurken, Gaziantep’in ihracati ise bu dönemde 850,4 milyon dolar oldu. Gaziantep Mart ayinda en çok ihracat yapan 6. il oldu. Yilin ilk çeyreginde ise bölge ihracati 2,9 milyar dolar, Gaziantep ihracati ise 2,5 Milyar dolar oldu. Yilin ilk çeyreginde toplam 187 ülkeye ihracat yapan Bölgenin ülkelere göre ihracat tablosu incelendiginde, Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, Birlesik Krallik, Almanya, Italya, Libya ve Israil ilk siralarda yer aldi. Bölgedeki diger illerin Mart ayi ihracat performansi ise söyle: Kahramanmaras 92 milyon dolar, Mardin 80 milyon dolar, Malatya 38 milyon dolar, Sanliurfa 20 milyon dolar, Diyarbakir 8 milyon dolar, Adiyaman 8 milyon dolar, Kilis 7 milyon dolar.

Mart ayi ihracat rakamlarini ve genel dis ticaret rakamlarini degerlendiren GAIB Koordinatör Baskani Fikret Kileci, “Içinde bulundugumuz cografya güçlü ve istikrarli bir ekonomiyi gerekli kiliyor. Istikrarli bir ekonomi sürdürülebilir üretim ve ihracat için zorunluluktur. Çalismalarimizda ve hedeflerimizde bu bilinç önemli unsurlardan birisidir. Mart ayi ihracat rakamlarinda da Bölgemizin, ekonomimize en fazla katki saglayan bölgelerden birisi olmaya devam ettigi görülmektedir. Ihracatçilar olarak, gerek dünyada gerekse ülkemizdeki ekonomik gelismeleri yakindan takip ediyoruz. Alternatif planlarimiz her zaman hazir durumda. Bununla beraber sürdürülebilirlik ana gündem maddemiz olmaya devam ediyor. Her geçen gün kaynaklarin tükendigi ve artan dünya nüfusuyla her alanda sinirlarin zorlandigi bir dünyada, sürdürülebilir üretim ve ekonomi için yesil üretim kültürünün benimsenmesi kaçinilmaz olmustur. Bu yüzden, gelecek dönem politikalarimizda Avrupa Yesil Mutabakati ve olusturulmasi muhtemel diger çevresel anlasmalari dikkate alarak üretimi sekillendirmek temel amaçlarimizdan birisi olacaktir” seklinde konustu.

Açiklamalarinin devaminda Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birliklerinin Mart ayi faaliyetlerine deginen Kileci, “Mart ayinda Bünyemizdeki birliklerimiz faaliyetlerine temposunu artirarak devam etti. Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligimizin Yönetim Kurulu üyeleri sektörün en önemli fuarlarindan Texhibition Fuari’ni ziyaret etti ve stand açan üyelerimizi ziyaret ederek basarilar dilediler. Yine Tekstil Birligimizce bu yil besincisi düzenlenen ve tekstil ve hazir giyim sektörlerinde girisimcilik ekosistemini olusturmayi hedefleyen Tekstil Startup Challenge yarisma finaline katildik. Üniversite-Sanayi bulusmalari kapsaminda üniversitelerimizi ziyaret etmeye devam ettik. Kiymetli ögrenciler ve akademisyenlerle bir araya gelerek sektöre dair merak edilenler ve bu yil dördüncüsünü düzenleyecegimiz Doku kumas tasarim yarismamiz üzerine konustuk. Hububat Birligimiz, Türkiye Gida Ihracatçilari markasi altinda katildigi Foodex Japan 2024 fuarinda ana ihraç ürünlerimizden olusan menülerin ziyaretçilere sunuldugu tadim etkinligi düzenledi.

Fuar süresince Japon müsteriler Bölgemizin gida ürünlerine yogun ilgi gösterdi. Hali Ihracatçilari Birligimizin düzenlemis oldugu Hindistan Sektörel Ticaret Heyeti kapsaminda pazar imkanlarimizi genisletmek ve ihracat payimizi artirmak amaciyla Hindistan’daki hali sektörünün paydaslariyla bir araya geldi. Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligimiz ilk etapta Antep fistigi özelinde olmak üzere Çin pazarina yönelik Çince ve Ingilizce dublaja sahip tanitim filmi hazirlanmasinin hazirliklarini sürdürmektedir. Devam eden süreçte Birligimizin ihraç ettigi diger ürünlere yönelik tanitim filmlerinin hazirlanma çalismalari baslayacaktir. Ihracata yönelik en önemli devlet desteklerinden Marka ve Turquality programlari kapsaminda bulunan Gida ve Hizli Tüketim Mallari sektörlerinden firmalarin temsilcileri ile Ticaret Bakanligi Markalasma ve Tasarim Dairesi ile Tarim Dairesi yetkililerinin katilimi ve Birligimizin ev sahipligiyle gerçeklestirilen toplantida destek süreçlerinin iyilestirilmesi hususunda mevzuat çalismalarina iliskin bilgilendirmeler yapildi, firma temsilcilerinden öneriler alinarak kapsamli istisarelerde bulunuldu. Hem online egitimlerimiz hem yüz yüze egitimlerimizin sürdügü bu dönemde TIM ile birlikte “Bölgesel Sürdürülebilir Ihracat Seferberligi Egitim Programini” gerçeklestirerek Avrupa Yesil Mutabakatinin getirdiklerini üyelerimize aktardik. Gelecek dönemde çalismalarimiz hiz kesmeden devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA