Çocugunuzun Bacagi Kizariyorsa HSP Olabilir

Çocuklarin bacaklarinda aniden ortaya çikan kizarikliklara dikkat çeken Denizli Özel Tekden Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ilter Paydur, genellikle 5-15 yas arasi çocuklar ile erkeklerde sikça görülen HSP’nin bulasici olmayan tedavi edilebilir bir hastalik oldugunu belirtti.

Çocugunuzun Bacagi Kizariyorsa HSP Olabilir


Çocuklarin bacaklarinda kizarikliklara bas gösteren Henoch-Schönlein Purpura (HSP) hakkinda bilgiler veren Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ilter Paydur, “HSP, çocuklarda küçük damarlarin iltihaplanmasi sonucu ortaya çikan ve genellikle ciltte kirmizi döküntülerle kendini gösteren bir hastaliktir. Bu döküntüler, bacaklarda, ayak bileklerinde ve parmaklarda görülebilir ve basinçla solmazlar. HSP, eklemlerde sislik ve agriya, bagirsak ve böbreklerde kanamaya yol açabilir, bu da kanli diski ve idrara neden olur. Hastalik, genellikle 5-15 yas arasi çocuklarda ve erkeklerde daha sik görülür. Nedeni tam olarak bilinmese de, üst solunum yolu enfeksiyonlarindan sonra ortaya çiktigi için mikroplarin tetikleyici olabilecegi düsünülür. Ayrica, böcek isiriklari ve gida alerjileri sonrasinda da gelisebilen alerjik bir reaksiyon olarak da tanimlanir. HSP bulasici degildir ve genellikle 4-6 hafta içinde iyilesir” dedi.



Belirtilerin ortaya çikmasinin ardindan derhal bir uzmana basvurulmasi gerektigine dikkat çeken Dr. Ilter Paydur, su tavsiyelerde bulundu:

“Tedaviye gelince, eger hastalik bagirsak, böbrek veya eklemleri etkilememisse, genellikle agri kesicilerle tedavi edilir. Ancak bu organlar etkilenmisse, ciddi komplikasyonlara yol açabilir, böbrek yetmezligi veya beyin damarlarini etkileyerek nöbetlere neden olabilir. Bu durumda hastaneye yatis gerekebilir ve uzun süreli kortizon tedavisi uygulanabilir. HSP’nin potansiyel tehlikeleri nedeniyle, çocugunuzun bacaklarinda kizariklik, kanli diski veya kirmizi renkli idrar gibi belirtiler göstermesi durumunda derhal bir doktora basvurmaniz önemlidir”
Kaynak: İHA