Bayram Trafigi Öncesi Psikolog Tavsiyesi Açiklamasi Yeterince Uyuyun, Öfkenizi Kontrol Edin

Bayram tatili dolayisiyla özellikle büyüksehirlerde, sehir disina çikmak isteyenlerin olusturdugu trafik yogunlugu sebebiyle Dr. Ögr. Üyesi Sule Aydin Yeral sürücülere ve yolculara önemli önerilerde bulundu. Dr. Yeral, yogunlugun stresi artirdigini ve dikkat daginikligina yol açabilecegini vurgulayarak yolculugun rahat geçmesi adina tavsiyeler verdi.

Bayram Trafigi Öncesi Psikolog Tavsiyesi Açiklamasi Yeterince Uyuyun, Öfkenizi Kontrol Edin
Bayram tatilleri, sevdiklerimizle bir araya gelmek ve güzel vakit geçirmek için harika bir firsat olarak degerlendirilir. Ancak yogun trafik ve kalabalik, birçok insan için stres kaynagi olabildigi için kazalara da neden olabiliyor. Her yil oldugu gibi bu yil da Ramazan Bayrami öncesi tatil heyecani ve seyahat planlari, yollarda uzun araç kuyruklarina sebep olabilecegi gibi sürücülerin ve yolcularin sabirsizlikla bekledigi tatilin stres kaynagi olmamasi adina Istanbul Esenyurt Üniversitesi Psikoloji Bölüm Baskan V. Dr. Ögr. Üyesi Sule Aydin Yeral önemli uyarilarda ve tavsiyelerde bulundu.

Ilk koruyucu faktör: Yeterince uyumak ve dinlenmis olmak

Dr. Ögretim Üyesi Sule Aydin Yeral, bayram tatillerinin yogun dönemler oldugunu belirterek, bu yogunlugun trafikte artisa neden oldugunu ve insanlarda daha fazla stres olusturdugunu ifade etti.

Yeral, “Hem bu stresi yönetmek hem de dinlenmek ve yola dikkati vermek gibi önemli faktörler var. Mesela yeterince dinlenmis ve uyumus olmamiz gerekiyor. Bu bizim için bir koruyucu faktör çünkü strese ve zorluklara karsi bas edebilme gücümüzü arttiriyor. Ayni sekilde mental sagligi da düzenleyen ve destekleyen bir sey iyi uyumus olmak. Bu yüzden yola çikacak hem soförler hem de yolcular için öncesinde dengeli bir uyku öneriyoruz” dedi.

Stres yönetimi yapilabilmeli

Bir diger önemli faktörün stres yönetimi olduguna da dikkat çeken Dr. Yeral, “Kalabalik ve yogunluk stresi arttirir. Burada stres yönetimi yapmak durumundayiz. Ek olarak nefes ve gevseme egzersizleri yapabiliriz. Dinlendirici müzikler dinlenebilir ancak özellikle soförler bunu yaparken uyaniklik seviyelerini düsürmeyecek seyler dinlemeliler. Bunun yani sira sik sik mola vermeliler. Sürecin uzunluguna bagli olarak molalarla dinlenmek, dikkati toplamak, dikkati azaltacak farkli faktörler varsa ekran ve telefon kullanimi gibi veya endise verici düsüncelerden kaçinilmali” seklinde konustu.



“Öfkeyi davranisa dökmemeli, sakinlesmeye çalismaliyiz”

“Yolculugun iyi geçmesi adina bunlara ek olarak öfke yönetimini ekleyebiliriz” diyerek sözlerine devam eden Yeral, “Çünkü kalabalik ve trafik kurallarinin aksamasi insanlarin daha fazla öfkelenmesine neden oluyor. Öfke duygusunu hissettiklerinde davranisa dökmemeleri ve kendilerini sakinlestirmeleri gerekiyor. Sonuçta herkes stresli bir yolculuga girebiliyor çünkü çok kalabalik. Dolayisiyla burada biraz empati kurmak, herkesin stresli oldugu bir bakis açisiyla durumu kisilestirmemek, hatalarimizi kabul edebilmek ve anlayisli olarak çatismalardan kaçinarak yola devam edebilmek, tabii ki de tüm trafik kurallarina uyarak, önerebilecegimiz seyler” diye konustu.



Planlama yapmak ve beslenme önemli

Son olarak yolculuk öncesi planlama yapmanin ve beslenmeye de dikkat edilmesi gerektigi konularina da vurgu yapan Istanbul Esenyurt Üniversitesi Psikoloji Bölüm Baskan V. Dr. Ögr. Üyesi Sule Aydin Yeral, “Gidilecek yol ve süre de çok önemli. Öncesinde biraz planlama yapmak önerilir. Planlama yaparken, rotayi belirlemek, zamanlama için paylar birakmak mesela, su kadar sürede varabilirim gibi bir sonucun üstüne biraz ek zaman koymak gerekiyor. Olabilecek aksilikleri de belirsizleri de hesaba katmaliyiz. Belki biraz erken çikmak ya da daha geç çikmak daha iyi bir planlamaya yardimci olabilir. Ayrica dengeli beslenmek önemli. Çok açlik ya da çok tokluk, kisileri zorlayacak seylerdir ve sindirimi güçlendirecek seylerden kaçinirlarsa daha rahat bir yolculuk olacaktir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA