Siirt'te Yapiliyor, Istanbul, Izmir, Mersin'de Yogun Talep Görüyor

Siirt’te peynir sezonunun baslamasiyla birlikte yayla peynirine talep artti. Vatandaslar kilolarca koyun peynirini alarak kis hazirligi yapmaya basladi.

Siirt'te Yapiliyor, Istanbul, Izmir, Mersin'de Yogun Talep Görüyor
Siirt’te yapilan yayla peynirinin Istanbul, Izmir ve İçel’de yogun talep gördügü belirtildi. Her yil ilkbahar mevsimiyle birlikte göçerler tarafindan yaylalarda üretilen Siirt’in yöresel peyniri, bu yil da tezgahlardaki yerini aldi. Peynir sezonunun baslamasiyla birlikte satislarin arttigini belirten peynirci Ahmet Toprakçi, "Peynir göçer peyniridir. Kislik peyniri burada satiyoruz ve herkes kis için peynir aliyor. Kimi 50, 100, 150, 200 kilogram peynir aliyor. Bizim Siirt peyniri meshurdur. Hepsi koyun peyniridir, göçerlerindir. Çemikari Pervari tarafindan geliyor. Tabi simdi havalar daha sicak olmamis ama 20 gün 1 aya kadar bütün peynir satilip biter" dedi.



"Il disindan çok yogun talep var"

Il disindan da peynire yogun talep oldugunu söyleyen Toprakçi, "Izmir’e, Istanbul’a, Ankara’ya, İçel’e her yere gidiyor bu peynir. Bizim peynir bir numara çok kalitelidir. Kislik herkes aliyor bunu. Biz de burada satiyoruz. Yayladan gelen peyniri biz buradan satiyoruz. Kislik peyniri bazilari yer altina koyuyorlar, bazilari ise soguk hava deposuna koyuyorlar. Su anda kilosu 130 TL ama yaz ilerledikçe 200 TL’ye kadar da çikabilir’’ seklinde konustu.

Peynir almaya gelen Yasin Toprak, "Peyniri her sene aliyoruz. Market peyniri yenmiyor. Yazin alip kisin yiyoruz. Fiyati da 130 TL uygundur. Bu taze peynirdir. 20 veya 25 kilo aliyoruz. Yazin aliyoruz, kisin tüketiyoruz’’ diye konustu.

Kaynak: İHA