Samsun'a 102 Milyon TL'lik Orman Yatirimi

Amasya Orman Bölge Müdürlügü tarafindan Samsun’a bu yil 102,5 milyon TL’lik yatirim yapilacak.

Samsun'a 102 Milyon TL'lik Orman Yatirimi
Orman Bölge Müdürlügü’nün bu yatirim döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutari 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini insaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancilik projeleri olusturuyor. Yatirimlarin 20,5 milyon TL’lik kismini agaçlandirma, 46,9 milyon TL’lik kismini yol yapim/onarin çalismalari, 12 milyon TL’lik kismini ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kismini fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kismini da odun disi çalismalar kapsiyor. 2002 yilinda Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varligi, yapilan çalismalarin ardindan 389 bin 478 hektar alana çikartildi.

2 milyona yakin 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dagitiliyor

134 degisik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlügü tarafindan bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teshir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yilinda Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanliklarinda üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandi. Kalan 600 bin fidaninin üretimi ise bu yatirim dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrica 2 milyon adet fidanin tamamina ise bakim yapildi.

Kirsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi destegi

Orman Köylülerinin Kalkindirilmasi ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yilinda süt sigirciligi (14), üretim gelistirme (traktör-4), tambur (16) ve aricilik (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi destegi verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsaminda orman köylüsüne ekonomik destek saglanarak, kirsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlaniyor.

Dogal türler orman köylüsüne gelir kapisi oluyor

Bölge müdürlügüne bagli ormanlarda defne, kestane, kocayemis, taflan, sandal, tavsan memesi, menengiç, mavi yemis, sumak, ahlat, kusburnu, kizilcik, yemisen, üvez, yabani erik, bögürtlen, ada çayi, dag nanesi, kekik, kantaron, siklamen, salep, aliç ve yabani elma türleri dogal yayilis gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanindan yillik yaklasik 1,5 ton üretim yapilirken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sagliyor. Havza, Kavak ve Çarsamba ilçelerindeki ormanlik alanlarda envanteri yapilan sahalardan yillik yaklasik 225 kilo trüf mantari toplaniyor. Yurt disindan oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapisi sagliyor. Ayrica il genelinde 40 bin dekar kestane ormaninda yillik yaklasik 400 ton üretim yapiliyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sagliyor.

Yatirim faaliyetleri kapsaminda müdürlük tarafindan 2 milyon TL destek ile bu yil içerisinde 1 adet ekoturizm rotasi olusturulacak.

Bu yil içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormani olusturulacak.

Müdürlük tarafindan ayrica bu yil içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.
Kaynak: İHA