Giresun'un Çanakçi Ilçesinde Asirlik Imece Gelenegi Yasatiliyor

Giresun’un Çanakçi ilçesinde Kusdili ile imeceye çagrilan köylüler, kemençe esliginde tarlalarini çapaladilar, ekinlerini ektiler. Çanakçi ilçesinin köylerinde hala yasatilmaya devam eden imece gelenegi ile isler kolaylasirken, kemençenin de devreye girmesiyle adeta senlik havasina dönüsüyor.

Giresun'un Çanakçi Ilçesinde Asirlik Imece Gelenegi Yasatiliyor
Karadeniz’de her yil bahar aylarindan baslayan ve imece usulü ile yapilan ekin ekme bu yilda köylülerin bir araya gelmesi ile senlik havasinda basladi.

Giresun’un Çanakçi ilçesine bagli Düzköy köyü sakinleri Kusdili ile konusup anlasiyorlar, kemençe ile çalisip, imece usulü ile ekinlerini ekiyorlar. Yöresel kiyafetlerini giyip tarlaya gelen kadinlar hem çalisiyorlar hem de atalarindan gördükleri imece usulünü yasatiyorlar. Köy sakinlerinden Murat Yilmaz, asirlardir bu sekilde misir ekme geleneginin devam ettigini ifade ederek bir gelenek olarak bu anlari yasatmaya çalistiklarini söyledi.



Yilmaz, “Atalarimizdan gördügümüz gelenegimiz bizim köyle beraber birkaç köyde yasatilmaya devam ediyor. Çok önceden daha fazla imece sayisi, daha fazla arazi vardi ama daha sonra nüfusun artmasi nedeniyle araziler küçüldü. Bizde ne olursa olsun gelenekten kopmama açisindan imece usulünü devam ettirmedeyiz. Biz bu sekilde misir, ekiyoruz ardindan misirin otunu kaziyoruz. Burada sadece amaç yardimlasarak isleri kolaylastirmak. Tek basina birkaç günde bitirilecek isleri komsularin yardimiyla bir günde bitiriyoruz. Kemençenin de eslik etmesiyle adeta horon oynar gibi bir ritim ve nese içerisinde ekinlerimizi ekiyoruz” dedi.



Kusdili ile imeceye çagriliyor

Imeceye Kusdili ile çagirdigini anlatan Gülizar Kir ise “Bizim bu köylerde hemen hemen herkes Kusdilini bilir. Zaten hala köylerimizin her yerinde telefon çekmedigi için Kusdili önemli bir iletisim aracimiz olmaya devam ediyor. Biz de Kusdili ile imecemizi çagirdik. Gelenlerle de iki günde kazacagimiz tarlayi bir günde kazmis olduk. Buralarda tarlada tüm haberlesmeyi de neredeyse Kusdili ile yapan köylüler her gün bir baska tarlada bir araya gelip bahar döneminde ekin ekiyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA