Baro Baskani Demez, Depremzede Avukatlarin Taleplerini Iletti

Malatya Barosu Baskani Av. Onur Demez, Ankara’da gerçeklesen büyük savunma mitinginde yaptigi konusmada depremzede avukatlar için destek verilmesini istedi.

Baro Baskani Demez, Depremzede Avukatlarin Taleplerini Iletti
Türkiye’deki tüm barolarin katildigi ’Avukat için de adalet’ mitinginde yedi farkli bölgeden baro baskanlarinin yapmis oldugu açiklamada Malatya Barosu Baskani Av. Onur Demez Doguanadolu bölgesi ve depremzede barosu olarak açiklamalarda bulundu.

Ankara’da gerçeklesen mitingde bir konusma yapan Malatya Barosu Baskani Onur Demez, 6 Subat 2023’de yasanan asrin felaketininde depremin yikici etkilerinini 11 ildeki tüm vatandaslarin derinden yasadigini ifade etti.

Yasanan bu felakette kaybettikleri meslektaslari rahmetle andiklarini belirten Demez, "Depremde, meslektaslarimiz en zorlu sartlarda dahi birlik ve beraberlik içerisinde olmanin en büyük örnegini bizlere göstermistir. Bu büyük dayanisma örnegi için basta Türkiye Barolar Birligimize, Birlik Baskanimiza, TBB Yönetim Kurulu Üyelerimize, Barolarimiza, Baro Baskanlarimiza, meslektaslarimiza ve Baro çalisanlarimizin her birine ayri ayri bir kez daha sükranlarimizi sunuyor, tesekkür ediyoruz" dedi.

Yasanan deprem felaketinin kendilerine bir kez daha barolarin ve avukatlarin önemini gösterdigini de belirten Baskan Demez, " Meslektaslarimiz, depremzede vatandaslarimizin artan sorunlarini çözmek için mücadele ederken, depremin üzerinden geçen bu sürede ise meslektaslarimizin sorunlari maalesef çözüme kavusturulmamistir" seklinde konustu.

Avukatlara depremin ilk anindan bu güne kadar hiçbir maddi destek saglanmadigini da ifade eden Demez, konusmasini su sekilde sürdürdü:

"Depremden etkilenen meslektaslarimiz için acil finansal ihtiyaçlarin karsilanmasi büyük önem tasimaktadir. Bu noktada faizsiz veya düsük faizli kredi seçeneklerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Özellikle, hasar gören bürolar için yeniden insa çalismalarinda kullanilmak üzere hibe veya kredi destegi verilmelidir. Meslektaslarimiz evlerini ve bürolarini kaybettiklerinden, islerine devam edemeyecek duruma gelmislerdir. Halen, birçok meslektasimiz konteynirlarda, bir yandan yasamini idame ettirmeye çalisirken, bir yandan da konteynir ofislerde kutsal meslegimizi icra etmeye çalismaktadir. Iste tam da bu noktada bürolarini kaybeden meslektaslarimiza kira yardimi saglanmalidir. Birçok meslek grubunun depreminin ilk gününden itibaren yararlandigi, ancak, bizlerin mahrum birakildigi, hibe ve kredilerinden, deprem magduru avukat meslektaslarimiz da yararlanmalidir. Depremin üzerinden, 15 Ay geçmesine ragmen, halen deprem bölgesindeki birçok Ilimizde Adliye hizmetlerinin ek binalarda ve konteynirlarda faaliyetini sürdürmeleri adalete erisim hakkini ortadan kaldirmistir. Bir an önce adalete yakisir binalarin tahsis edilmesi, yapilarin eksiksiz tamamlanmasi gerekmektedir. Deprem bölgesi Barolarina kayitli olan tüm meslektaslarimizin Bag-kur prim borçlari ve vergi borçlari silinmeli, belirli süre ile prim ödeme ve vergi muafiyeti olmasidir. Deprem bölgesinde meslektaslarimizin biriken adli yardim ve CMK ödemelerinin ivedi olarak yapilmasini talep ediyoruz. Deprem felaketi bir kez daha yasama hakkinin ne kadar önemli oldugunu bizlere göstermistir. Deprem felaketinde yikilan ve can kayiplarinin yasandigi binalarla ilgili sorusturmalar felaketin hemen sonrasinda baslatilmis ise de bu noktada kamu görevlileri de dâhil tüm sorumlularin eksiksiz olarak tespiti ile yargi önünde hesap vermelerinin saglanmasi elzemdir. Bu kapsamda hukuki sürecinde takipçisiyiz, her ne kadar mahkemelerce katilma taleplerimiz israrla reddedilse de bizler tüm sorumlularin yargi önünde hesap vermesi için hukuki süreci sonuna kadar takip etmeye devam edecegiz."
Kaynak: İHA