Kahramanmaras'ta Tarhana Ve Firik Vakti

Kahramanmaras’in adiyla özdeslesen ve Avrupa Birligi’nden (AB) cografi isaret tescili alan ‘Maras tarhanasi’ üretimin basladigi yaz mevsiminde damaklari tatlandiriyor.

Kahramanmaras'ta Tarhana Ve Firik Vakti
Kahramanmaras’in geleneksel lezzetlerinden biri olan Maras tarhanasinda yaz mevsiminin gelmesiyle üretimi hizlandi. Dört mevsim tüketilen doyurucu özelligi ve sagliga faydasi ile bilinen tarhana ve firik tezgahlardaki yerini aldi.

Firik, çerezlik cips, çorbalik olarak kendine has tadi ve aromasiyla damaklara lezzet katan tarhana, tok tutma ve organik olmasiyla her kesimin damak zevkine hitap ediyor.

Yogurt, bugday, kekik ve tuz karisimi ile hazirlanan ürün bir günde elde ediliyor. Önce yas olan tarhana firik olarak, kuruyunca ise tarhana olarak tüketiliyor.

Kentteki is yerlerinde kilogrami 200 liradan satilan tarhana yil boyunca tüketiliyor.

Esnaf Muhammed Ali Günalan, “Tarhana yogurt ve dövme ile karisimindan elde ediliyor. Makinalar ile serilir iki üç saat günes altinda kuruduktan sonra firik olur. Daha sonra bir gün boyunca kurumaya birakilinca tarhana olur” dedi.

Müsteri Serdar Kulakli, “Kahramanmaras’ta kolay kolay patates cipslerini sevmez. Hem besleyici hem çok faydali her yere götürüyoruz” ifadesini kullandi.

Esnaf Harun Resit Özpinar, “Kentimize özgü yöresel lezzet. Sagliga faydali çocuk gelisimine faydali. 6 Subat depremleri sonrasi insanlar birbirleriyle yardimlasarak devletimizin de destegi ile yaralar sariliyor. Bugday cipsi olarak adlandiriliyor. Bademli, fistikli, biberli, kuru meyvelisi gibi farkli çesitlerde hazirlaniyor” dedi.

Kaynak: İHA