Yılmaz Tunç'tan 'Diamond Tema' açıklaması: Eleştiriler haksız

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Peygamber Efendimiz ile ilgili tepki çeken ifadeler kullanan Diamond Tema hakkında açıklama yaptı. Tunç, Hz. Muhammed ile ilgili yapılan hakaretler için soruşturma açılmasını eleştirenlerin haksız olduğunu vurguladı.

Yılmaz Tunç'tan 'Diamond Tema' açıklaması: Eleştiriler haksız
Yılmaz Tunç'tan 'Diamond Tema' açıklaması: Eleştiriler haksız
Dini değerleri hedef gözetenlere karşı mücadele sürüyor...

'Yer6' isimli bir YouTube kanalında Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed ile ilgili çirkin ifadeler kullanan Diamond Tema hakkında harekete geçilmişti.

Soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, resen soruşturma başlatıldığını duyururken, 'İslam dini ve sevgili Peygamberimizle ilgili kullanılan tahrik edici, çirkin ve provokatif ifadeler asla kabul edilemez.' ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Tunç tepki gösterdi

Bakan Tunç, bugün bir açıklama daha yaptı ve Diamond Tema ile ilgili soruşturma kararının alınmasıyla ilgili eleştirilerde bulunanlara tepki gösterdi.

Yılmaz Tunç'tan 'Diamond Tema' açıklaması: Eleştiriler haksız

'Soruşturmadan rahatsız olanların yaptığı eleştiriler haksız'

'Son zamanlarda bazı sosyal medya mecraları ile basın yayın organlarında peygamber efendimize yönelik ifade özgürlüğü sınırlarını aşan, karalayıcı ve çirkin ifadelerin kullanılması nedeniyle başlatılan adli soruşturmalardan rahatsız olanların yaptığı eleştiriler, haksız eleştirilerdir.' diyen Bakan Tunç, 'Bu tür düşünce açıklamalarının suç olup olmadığını değerlendirecek olan soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcılarımız, kovuşturma aşamasında da tarafsız ve bağımsız mahkemelerimizdir.' diye konuştu.

'Uluslararası hukuk düzenlemelerinde de bu hak koruma altına alınmıştır'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamalarında şunları söyledi:

Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti demokratik toplumlarda olmazsa olmaz şartlardandır. Devletler iç hukuklarında bu özgürlüğü sağlamaya çalıştıkları gibi, uluslararası hukuk düzenlemelerinde de bu hak koruma altına alınmıştır.

Anayasamızın 25 ve 26'ıncı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10'uncu, BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi'nin 19'uncu Maddelerinde bu hakkın kullanılması ve hangi sınırlamalara tabi tutulacağı düzenlenmiştir.

İfade özgürlüğüne atıf yaptı

Anayasamızda ve tüm uluslararası hukuk düzenlemelerinde, Herkesin , düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğu, bu hürriyetin resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsadığı belirtilmekte, Bu hürriyetlerin kullanılmasının millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması, Devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, başkalarının şöhret veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun öngördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amaçlarıyla sınırlanabileceği belirtilmiştir.

'Suç olup olmadığını değerlendirecek olan tarafsız ve bağımsız mahkemelerimizdir'

Sosyal medya ve bazı basın yayın araçlarıyla başkalarının haklarına ve itibarına saygı sınırını aşan, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu oluşturan, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişilerin TCK 216 gereğince cezalandırılacağı kanunumuzun açık hükmüdür.

Son zamanlarda bazı sosyal medya mecraları ile basın yayın organlarında peygamber efendimize yönelik İfade özgürlüğü sınırlarını aşan, karalayıcı ve çirkin ifadelerin kullanılması nedeniyle başlatılan adli soruşturmalardan rahatsız olanların yaptığı eleştiriler, haksız eleştirilerdir. Bu tür düşünce açıklamalarının suç olup olmadığını değerlendirecek olan soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcılarımız, kovuşturma aşamasında da tarafsız ve bağımsız mahkemelerimizdir