Gümüshane'de 54 Yilin Nisan Ayi Sicaklik Rekoru Kirildi

Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün 54 yillik kayitlarina göre Gümüshane’de Nisan ayinin en sicak gün rekoru 30,7 dereceyle 25 Nisan 2024 tarihinde kirildi.

Gümüshane'de 54 Yilin Nisan Ayi Sicaklik Rekoru Kirildi
Kurumun 1961 yilindan bugüne kadar tuttugu kayitlarda Gümüshane’de Nisan ayindaki en sicak gün 12 Nisan 1970’de 29 dereceyle kayit altina alinirken, bu rekor 25 Nisan günü egale edildi.

Meteorolojinin kayitlarina göre 25 Nisan 2024 Persembe günü Gümüshane kent merkezinde hava sicakligi 30,7 derece olarak ölçüldü ve yeni rekor kayitlara geçti.

Ayni tarihte Kürtün ilçesinde 34,1, Torul ilçesinde 33,5, Siran ilçesinde 30,7, Kelkit ilçesinde 30,6 ve Köse ilçesinde 26,2 olarak ölçüldü.

Yasanan bu durum vatandaslar arasinda kuraklik endisesini artirirken, Nisan ayinda bu sicakliklara ulasan havanin Haziran-Temmuz ve Agustos aylarinda nasil olacagi merak konusu oldu.

“Küresel isinma tüm siddetiyle devam ediyor"

Yasanan bu durumu degerlendiren Murat Akçay, “Küresel isinma tüm siddetiyle, tüm hiziyla kendini gösteriyor. Geçtigimiz günlerde Gümüshane’de yapilan ölçümlerde yaklasik 31 derece Nisan ayi itibariyle. Geçmiste bu aylarda Gümüshane’nin yüksekliginde görülebilir kar, soguk mevcuttu. Ama su anda ortalik yesillendi, agaçlar açti, çaglaya döndü. Küresel isinmanin tehlikeli boyutlari su anda belki insanlarin hosuna gidiyor ama fark edilmiyor, hizla geliyor. Bu her türlü seye yansiyor. Ben amatör olarak aricilik da yapmaktayim. Geçen sene bunun sikintisini yasadik. Bir önceki sene kar ve mevsimler normaldi. Her türlü sebze, meyve ve ari bol oldu. Ama geçtigimiz sene kar az yagdi. Dolayisiyla sikintisi bir hayli yansidi. Bu sene hiç olmadi. Kar çok az. Yagmurda geçen sene vardi. O açigi oradan kapattik ama bu sene yagmur da yagmiyor çok az miktarlarda. Dolayisiyla yazin büyük bir ihtimalle bu kuraklik daha da artacak. Gümüshane’de 40 dereceleri görür gibi görünüyor su anda. Bunun yansimasi da bütün çevreye fazlasiyla olacak meyvede, sebzede, içme suyunda. Dolayisiyla acil önlemler da alinmasi lazim. Her köye bir gölet yapilmasi bu en azindan susuzlugu giderecek bir önlem olacak. Çevresel etkileri azaltacak bir önlem olacak. Kurakligin bu sekilde devam etmesi insanligin yasami açisindan da çok büyük tehlikeler arz edecek. Hastaliklarin artmasina sebep olacak. Bir baska türü de su: Sicaklik arttikça sadece kuraklik olmuyor. Tropikal iklime de geçis oluyor. Seller daha iklimsel olaylar. Bunlarin da tabi bugünden hesaplanip Türkiye’ye göre önlemlerin alinmasi lazim. Yoksa ileride bunun sikintilarini çok fazla yasayacagiz” dedi.



“Gümüshane o serin havasina, meshur yayla havasina insallah tekrardan kavusur”

Gümüshane’nin son zamanlarda çok sicak oldugun ve o yayla gibi havasini özlediklerini dile getiren Hasan Can Yavuz ise “Gümüshane ilimiz son zamanlarda çok sicak. Normalde, normal mevsimlerde bu kadar sicak degildi. Önceki yillarda, Nisan ayinda bu kadar sicaklik ölçülmedi. En son 1970 yilinda bir sicaklik ölçülmüstü. Simdi Persembe günü 30,7 ile tekrardan bir ölçüm yapildi ve bu rekor kirildi. Normalde biz Haziran, Temmuz aylarinda bu sicakliga aliskiniz. Fakat Nisan ayinda görmek açikçasi çok bunaltici oldu. Bir de çöl tozlari dedigimiz olay da gerçeklesti. Insanlar nefes darligi çekmeye basladi.

Asiri da sicak, bizleri bunaltti, artik günes gözlügü bile fayda edemez duruma geldi. Tabi bu durum ayni zamanda tarimi da etkiledi. Normalde su anda artik çiçekler açti. Belki bir tik erken açmis oldu. Yarin öbür gün soguyacak olsa havalar don etkisi olusturacak. Tabi meyve durumunu da etkileyecektir. Umuyoruz en kisa zamanda tekrardan Gümüshane o serin havasina meshur yayla havasina insallah tekrardan kavusur. Bizler de biraz daha serinler rahat ederiz” diye konustu.



“Artik su savaslari da çikar mi çikmaz mi onu da bilemiyorum”

Ay itibariyle yagisli hava beklerken asiri sicakla karsi karsiya kaldiklarini ifade eden Hüsamettin Kaya da “Su anda biz yani yagmurlu hava bekliyorken su an çok sicak. Su an böyleyse Agustos ayini Temmuz ayini düsünemiyorum. Yani kavurucu sicaklar, kuraklik her sey olabilir. Yagmur yagmadigi için barajlarimiz bosalacak. Bosalmadan dolayi da artik su savaslari da çikar mi çikmaz mi onu da bilemiyorum. Ama insallah yagmur yagar. Bol yagmur yagar, bol bereketli olur. 2024 bize hayirli ugurlu olur” ifadelerini kullandi.

“Bu sicakliklar simdi böyleyse Haziran, Temmuz, Agustos’ta düsünemiyoruz bile”

Esnaflardan Zafer Akyildiz ise “Gümüshane’de Nisan ayinda kar yagmur beklerken bu sicakliklara pek aliskin olmadigimiz için zor geliyor. Bu sicakliklar simdi böyleyse Haziran, Temmuz, Agustos’ta düsünemiyoruz bile. Her sey için hayirlisi olsun. Allah yardimcimiz olsun” dedi.

Kaynak: İHA