Otomobilde yüzde 20 indirim

7 Temmuz’da yürürlüğe girecek güvenlik şartları nedeniyle sıfır araçlarda kampanya üstüne kampanya yapılıyor. Fiyatları ortalama %20 düşüren yeni düzenlemenin 10 binden fazla otomobili etkilemesi bekleniyor.

Otomobilde yüzde 20 indirim
Türkiye'de 7 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan GSR2 yani Avrupa Birliği'nin (AB) araçların daha güvenli ve standart donanımlarında bu güvenlik paketlerini ekleyerek üretim yapmaları yönünde yapılmış düzenlemelerin tümünü ele alan güncellemeyle birlikte satıcılarda elden çıkarma yarışı başladı. Bu yarışla birlikte GSR2'ye uyumsuz stoklarını eritmek isteyen ve ceza ödemek istemeyen satıcılar, kampanyalarla ortalama yüzde 20 indirime gitti.

ARAÇ BAŞINA YÜZDE 1 CEZA

GSR2 standartlarına uymayan araçları satan üretici ve distribütörler cezayla karşı karşıya kaldı. Ellerinde kalan GSR2 uyumsuz aracı 7 Temmuz'dan sonra satmak isteyen firmalar araç başına vergisiz fiyat üzerinden yüzde 1 ceza ödeyecek. Geçtiğimiz yıldan tescilli yüzde 10'a kadar stok yapabilen firmalar ortalama yüzde 10 civarında olan elindeki aylık stokları eritme peşinde. AB'den ithal otomobil markalarının birçok modeli GSR2'ye uyum sağlarken, eskiyen bazı modellerde bu sorun baş gösteriyor. Minimum miktarda stok bulunduran markalar ellerindeki araçları eritemediği takdirde ceza ödemek zorunda kalacak.

HAZİRANDA REKOR SATIŞ YAPILABİLİR

GSR2'nin etkisiyle normal talebin yanı sıra indirim fırsatını da değerlendirmek isteyen vatandaşların alım etkisiyle haziranda bayrama rağmen 100 bin adetlik pazarın oluşabileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz haftalarda Çin menşeli tüm motorlara uygulanacak ve 8 Temmuz'da yürürlüğe girecek yüzde 40 ek ÖTV'nin de etkisiyle satış yarışının olacağı haziranda sıfır otomobil satışlarının hareketli geçmesi bekleniyor.

MECBURİ OLMASI GEREKENLER

* Akıllı hız yardımı

* Şerit takip asistanı

* Alkol kilidi hazırlığı

* Kaza veri kaydedici

* Kör nokta belirleme

* Yaya koruyan ön cam sistemi

* Acil durum fren asistanı

* Yorgunluk algılama sistemi

İKİNCİ ELDE YAPRAK KIPIRDAMIYOR

Sıfır araç piyasasının hareketlenmesi ikinci el oto pazarlarına yansımadı. İkinci el otomobil satıcıları fiyatlarda indirim yapmasına rağmen çarpık ekspertiz sistemi ve güvensizlik ortamından kaynaklı satış yapamıyor. İkinci el ile sıfır ara arasındaki makasın darlığı da etkili oldu. Yüksek taşıt kredisi faizleri de satışları engelledi. Galericiler ise çözümü senet yaparak buldu. Bankadan daha yüksek faizli senet imkanı sunan galericiler bir miktar peşinatla arac satmaya çalışıyor.