Evlenirken Dis Çekim Yaptirmayi Düsünen Çiftler Bu Detaylara Dikkat Etmeli

Eskisehir’de dügün sezonunun yaklasmasiyla birlikte dis çekim yaptirmayi düsünen çiftlere yönelik tavsiyeler veren fotografçi esnafi, magdur olmak istemeyen vatandaslarin sadece sosyal medya üzerinden fiyat almak yerine yüz yüze görüsmeler yapmalarini ve korsan is yapan kisilere karsi dikkatli olmalari gerektigini söyledi.

Evlenirken Dis Çekim Yaptirmayi Düsünen Çiftler Bu Detaylara Dikkat Etmeli
Yurt genelinde oldugu gibi Eskisehir’de de hava sicakliklarinin artisa geçmesiyle birlikte çiftlerin dügün hazirliklari basladi.

Mayis ayi itibariyle tam anlamiyla açilacak olan dügün sezonu için fotografçilar da müsterileriyle is görüsmelerini sürdürürken, esnaf, dis çekim yaptiracak çiftlere nelere dikkat etmeleri gerektigi konusunda uyarilarda bulundu. Çekimin yapilacagi gün stresten uzak durulmasini, hava sartlarina uygun tedbirler alinmasini ve çok fazla yakin kisinin getirilmemesini öneren fotografçilar, arkadan birilerinin kendilerine müdahale etmeleri durumunda akillarindaki pozlari ortaya çikartmak konusunda zorlandiklarini ifade etti.

Fiyat almak konusunda sikça kullanilan sosyal medya üzerinden anlasma yapmanin ise son derece tehlikeli oldugunu dile getiren esnaf, fotograf çekiminin sadece maddi yönüyle degerlendirilmemesini ve görüsmelerin yüz yüze gerçeklestirilmesini önerdi. Çiftlere dügün gününün kendileri için en önemli gün oldugunu ve o anin bir daha yasanmayacagini hatirlatarak korsan is yapan kisilere de ayri bir parantez fotografçi sanatçilari, magduriyet yasanmamasi için çekim isinin mesleginde iyi olan kisilere emanet edilmesinin önemine dikkat çekti.

“Çiftlerimiz stresten uzak durmali”

Eskisehir’de fotografçilik yapan Idris Ibis, islerin yavas yavas basladigini söyledi.

Ilerleyen günlerde nisan, söz ve dügün islerinin artmasiyla yogunlasacaklarini dile getiren Ibis, “Isler basladi ama çiftlerimizin dis çekimlerde dikkat etmesi gereken bazi detaylar var. Dis çekimlerde özellikle çekim harici bir gün ise çiftlerimiz stresten uzak durmali. Birincisi bu. Ikincisi de, çekim esnasinda telefonlarini kapatmalari gerekiyor. Bunlar çekimdeyken çiftlerimizin stresini azaltacak seyler. Yanlarinda çok fazla kisi getirmemeleri ve bunu en aza düsürmeleri iyi olur. Çünkü daha fazla insan daha fazla kafa karisikligina neden oluyor. Daha az insanla daha iyi bir sekilde çekime devam edilebiliyor. Diger taraftan, çekimlerde dikkat etmeleri gereken en önemli hususlardan birisi çekim günü hava sartlarina göre aksesuarlar getirilmesi. Mesela yaz aylarinda ben gelinlerimden sicaktan korunsunlar, bunalmasinlar diye semsiye ve yelpaze istiyorum. Çünkü çiftimiz ne kadar rahat olursa çekimlerde o kadar da mutlu fotograflar çikartabiliyoruz. Kalabalik olmasi fotografçinin isini çok fazla zorlastiriyor. Çünkü her kafadan farkli sesler çikmaya basliyor. Fotograf sanatçisi kendi kafasinda düsündügü pozlari yapmaya çalisirken arkadan birileri müdahale ettiginde dogal olarak poz kafasindan silinebiliyor. Birçok arkadasimiz da bu tarz sorunlar yasayabiliyor. Ne kadar az insan o kadar mutlu fotograf” dedi.



“Dis çekim için sadece sosyal medyadan fiyat alarak karar vermek çok dogru degil”

Çogu kisinin sosyal medyadan fiyat almak için sordugunu ancak ama önemli olanin sadece fiyat almak olmadigini vurgulayan Ibis, “Bu fotograf sanatçisinin fotograflari ne kadar iyi, gerçekte birebir görüstügümüzde acaba bizim elektrigimiz uyacak mi? Çiftler bu sorulari kendilerine sormali. Çünkü fotograf sanatçisi ile çiftler arasinda da bir uyum lazim. Sonuçta bu bir ekip isi olmus oluyor. Diger türlü, iki taraf birbirine uymuyorsa fotografa da yansiyor. Onun için sadece sosyal medyadan fiyat alarak karar vermek çok dogru degil. Sadece sosyal medyadan fiyat verenler de var ama stüdyosu veya bir ajansi olan firmalarla yüz yüze görüsmek bu konuda çok daha saglikli oluyor. Aksi takdirde hiç görmediginiz bir insanla dis çekimde karsilasiyorsunuz ve fotograf çekimine gidiyorsunuz. Bu çok saglikli bir is degil. Vergiye tabi olmayan, oda kaydi bulunmayan, ustalik ve kalfalik belgesi edinmeyen kisilere korsan fotografçilar deniyor. Bu durumun aynisi diger sektörlerde de bulunuyor. Mesela taksicilikte. Ama fotografçilikta daha çok. Küçümsemek için söylemiyorum ama bir kepçeci isini yaparken birakip fotograf çekebiliyor. Bilmiyorlar ve düsünmüyorlar ya da umursamiyorlar ki, dügün günü bu çiftin en önemli günü. Bir daha yasanmayacak. Yani bunu isin ehline vermediginizde dogal olarak o günü geri getiremeyeceksiniz” seklinde konustu.



“Çiftlerimizin korsan fotografçilik dedigimiz olaya mutlaka dikkat etmesi gerekiyor”

Kendilerinin her yil gördükleri ve birebir sahit olduklari bazi magduriyetler oldugunu da aktaran Ibis, konusmasina söyle devam etti:

“Örnek veriyorum, korsan fotografçi dedigimiz kisilere çekim yaptirip ve paralarinin tamamini ödeyip isin karsiligini alamayan çiftlerimiz var. Fotograflarini dijital ortamda bile zor aliyorlar. Bunlari bize getirip tekrardan bir ücret ödeyip albüm yaptiriyorlar. Ben çok üzülüyorum. Çünkü hem daha fazla para ödemis ve isin kalitesini daha da asagida tutmus oluyorlar. Yani korsan fotografçilik dedigimiz olayda çiftlerimizin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Benim demek istedigim, dolandirilmamak için sadece sosyal medya üzerinden fiyat almaktan ziyade biraz zamanlarini ayirip birebir yüz yüze görüsmeleri. Fiyatlar genel olarak bu sene enflasyonla beraber rakamsal olarak yükseldi ama genele baktigimizda yüzdesel olarak çok yüksek degil. Ortalama 9 bin liradan baslayip, 35 bin liralara kadar çikiyor Eskisehir’de. 9 bin liralik bir hizmet ortalama 1 buçuk saatlik özel plato dedigimiz çekim alaninda fotograf çekimi ve dijital arsivlerinin tamaminin verilmesi. Fiziksel bir baski oldugu zaman fiyat ona göre degisiyor.”
Kaynak: İHA