Dünya Ekonomik Forumu, Gazze Gündemiyle Riyad'da Basladi

Suudi Arabistan’in ev sahipliginde düzenlenen ve 2 gün sürecek Dünya Ekonomik Forumu basladi. Forumun gündeminde, Israil’in Gazze Seridi’ne 7 Ekim’de baslattigi saldirilar bulunuyor.

Dünya Ekonomik Forumu, Gazze Gündemiyle Riyad'da Basladi
Suudi Arabistan, dünya liderlerini ve bakanlarini agirliyor. Baskent Riyad’da 2 gün sürecek Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bugün basladi.

Israil’den hiçbir yetkilinin katilmadigi forumda çesitli konularda oturumlar düzenlendi.

Forum çerçevesinde yarin düzenlenecek Gazze odakli toplantiya ise Disisleri Bakani Hakan Fidan, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Filistin Basbakani Muhammed Mustafa ve Misir Basbakani Mostafa Madbouly’nin yani sira Fransa, Almanya, Birlesik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve Misir disisleri bakanlari da katilacak.

“Bölgenin istikrara ihtiyaci var”

Suudi Arabistan Maliye Bakani Mohammed al Jadaan ve Uluslararasi Para Fonu (IMF) Baskani Kristalina Georgieva son dönemde art arda yasanan krizlerin ardindan ekonomik büyümeyi yeniden canlandirmak için gerekli yaklasimlarin ele alindigi oturuma katildi.

Gazze Seridi’ne saldirilarin ve Ukrayna’daki çatismalarin ekonomi üzerinde çok fazla baski olusturdugunu söyleyen Suudi Bakan Al Jadaan, “Bence sogukkanli ülkelerin, liderlerin ve insanlarin bir araya gelmesi gerekiyor. Bölgenin istikrara ihtiyaci var” dedi.



“Yanlis bir kararin zorluklarimizi daha da artiracagi bir anda toplandik”

Dünyanin su anda güvenlik ve refahi dengelemeye çalisan bir ip üzerinde yürüdügünü belirten Suudi Planlama Bakani Faysal Ali Ibrahim ise, “Yanlis bir kararin, yanlis bir hesaplamanin ya da yanlis bir iletisimin zorluklarimizi daha da artiracagi bir anda toplandik” ifadelerini kullandi.

Baska bir oturumda konusan WEF Baskani Borge Brende, “Rehinelerle ilgili görüsmelerde yeni bir ivme yakalandi ve Gazze’de karsi karsiya bulundugumuz çikmazdan çikis için galiba bir yol bulundu” seklinde konustu.



Suudi Arabistan ve Gates Vakfi çocuklar için güçlerini birlestirdi

Suudi Arabistan ve “Bill&Melinda Gates Vakfi” tarafindan yapilan açiklamada, çocuk felci tedavisine yardimci olmak, yilda 370 milyon çocugu korumak ve 33 Islam Kalkinma Bankasi (IsDB) üyesi ülkede milyonlarca çocugu yoksulluktan kurtarmak için güçlerini birlestirdiklerini duyurdu.
Kaynak: İHA