Doç. Dr. Solay Açiklamasi 'Kirim Kongo Kanamali Atesi'nin Kan Ve Vücut Sivilari Yoluyla Bulastigini Biliyoruz'

Etlik Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Klinigi’nde görev yapan Doç. Dr. Asli Haykir Solay, kene isirmasi sonucu bulas olan Kirim Kongo Kanamali Atesi’nin kan ve vücut sivilari yoluyla bir baska insana bulasabilecegini dile getirdi.

Doç. Dr. Solay Açiklamasi 'Kirim Kongo Kanamali Atesi'nin Kan Ve Vücut Sivilari Yoluyla Bulastigini Biliyoruz'
Uzmanlar, genellikle Mayis ve Eylül aylari arasinda ortaya çikan ve Kirim Kongo Kanamali Atesi Hastaligi’ni (KKKA) insanlari bulastirabilen kenelerin, iklim degisikligi sonucu kene isirmasi nedeniyle acil servise basvuran hasta sayisinda artis olduguna dikkati çekiyor.

Özellikle Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Giresun, Gümüshane, Erzincan ve Erzurum hattinda kene vakalarinin yogun sekilde görüldügünü aktaran uzmanlar, dis ortamda çalisan vatandaslari ve piknikçileri keneye karsi önlem alma konusunda uyariyor.

Etlik Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Klinigi’nde görev yapan Doç. Dr. Asli Haykir Solay, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, kenenin insan vücudundaki her yere tutunabilecegine vurgu yaparak, “Kene salyasinda anestezik bir madde vardir ve bunu hissetmeyiz. Bu nedenle piknik, hayvan bakimi gibi riskli bölgelere giderken mutlaka uzun kiyafetlerin giyilmesi gerekir. Açik renkte ve vücudu örten kiyafetler giyilmeli. Mümkünse çizme degilse çorabin içerisine girecek sekilde ayakkabi giyilmeli. Riskli bölgelerde kesinlikle çiplak ayakla dolasilmamali. Orada bulunulan süre içerisinde koruyucu kiyafetler bulunacak ve zaman zaman da vücut kene var mi yok mu diye kontrol edilecek” diye konustu.

Riskli bölgelerden uzaklastiktan sonra vücudun kontrol edilmesi gerektigini belirten Solay, “Kene tespit ettiysek eger ve vücudumuza tutunmamissa kapali bir kutuya koyup bertarafi saglanmali. Vücudumuzda kene görürsek kesinlikle elle çikarmiyoruz. Basindan tutularak çikarilmasi lazim çünkü elle tutuldugu zaman kenenin parçalanma ihtimali var ve virüsü disari çikarma ihtimali var” açiklamasinda bulundu.

Kene isirmasi sonucu KKKA virüsünün ates, bas agrisi, bulanti, kusma, ishal, yaygin kas agrilari ve kanama gibi belirtiler gösterdigini söyleyen Solay, “Belirtilerin hepsinin birden olmasina gerek yok. Riskli temasi olan ya da hasta bir kisiyle temas öyküsü olan bireyde bu belirtilerden herhangi birinin olmasi halinde mutlaka doktora basvurmalidir. Kene tutmasi sonrasi bu belirtileri ortalama 1 ila 3 günde bekleriz. Hastadan hastaya bulastiginda ise 5 ila 6 gündür ama bu süre 14 güne kadar uzayabilir. O yüzden bu hastalari 14 gün boyunca takip etmemiz lazim” dedi.

Kene isirmasi sonrasi virüsün kan ve vücut sivilarina temas yoluyla bulastigina dikkati çeken Solay, su uyarilarda bulundu:

“Solunum yoluyla bulas net olarak kanitlanmamistir ama kan ve vücut sivilari yoluyla bulastigini biliyoruz. Bu nedenle hasta kisilerin çiktilarina temas etmemek lazim. Bu sekilde bulasan vakalar var. Hastalik geçildikten sonra virüs idrar yoluyla atilim 6 hafta devam etmekte bu nedenle hastalarin kiyafetleri dezenfekte edilmeli, düzgün temizlenmeli. Girdigi tuvalet ayri olmali ve çamasir suyuyla yikanmali.”
Kaynak: İHA