Derneklere Beyannamede Son Gün Uyarisi

DENIZLI – Derneklerin yilsonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve gider islemlerinin sonuçlari ile ilgili düzenleyecekleri beyannameyi Nisan ayi sonuna kadar vermeleri gerektigi bildirildi. Beyannamelerini zamaninda vermeyen derneklerin 8 bin 322 lira ceza ile karsi karsiya kalacaklari belirtildi.

Derneklere Beyannamede Son Gün Uyarisi


Konuyla ilgili olarak Denizli Valiligi’nden yapilan açiklamada; “Dernekler 2023 yilina ait beyannamelerini www.siviltoplum.gov.tr internet adresi üzerinden Dernekler Bilgi Sistemi (DERBIS) üzerinden kullanici adi, sifresini ve parolasini kullanarak doldurmalidirlar. Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kagit ortaminda gönderilen beyanname ve bildirimler arasinda hukuki sonuçlari itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadir. Kullanici kodu, sifre ve parola kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmus ve onaylanmis beyanname ve bildirimler, dernek tarafindan verilmis beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir. Beyanname verme yükümlülügünü yerine getirmeyen dernek yöneticileri 8 bin 322 TL idari para cezasi ile cezalandirilir. Ayrica, beyannamenin 7. bölümü doldurulurken dernegin defterlerinin hangi usulde tutuldugu dogru olarak isaretlenmeli ve buna göre ‘gelirler’ ve ‘giderler’ bölümleri bir önceki yilin devreden hesaplari da dikkate alinarak doldurulmalidir. Dernek yöneticilerinin idari para cezalari ile karsi karsiya kalmamalari için 2023 yili beyannamelerini 30 Nisan 2024 tarihi Sali günü mesai bitimine kadar vermeleri gerekmektedir” denildi.

122 dernek beyanname verecek

Yasanabilecek yogunluga dikkat çekilen açiklamada; “Ancak yillik beyannamelerin gerek kagit ortaminda, gerekse DERBIS üzerinden Nisan ayinin son günlerinde verilmesi, Türkiye genelinde 122 bin dernegin oldugu düsünüldügünde internet sistemi üzerinde bir yogunluk yasanmasina ve DERBIS sisteminin tikanmasina sebebiyet vermekte, ayrica Valilik ve Kaymakamliklarda yogunluga neden olmakta ve beyannamenin kontrol edilerek alinmasindan dolayi Beyannameyi veren dernek yöneticileri açisindan zaman kaybina neden olmaktadir. Dolayisiyla beyanname verme konusunda dernek yöneticilerinin son günü beklemeden, yukaridaki islemleri süratle yapmalari gerek idare, gerekse dernekler açisindan ciddi rahatliklar saglayacaktir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA