TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi 'Evliliklerin 500 Milyar Liralik Ekonomi Olusturmasi Bekleniyor'

Bu yil havalarin erken isinmasiyla birlikte dügün sezonunun da açilmaya basladigini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, "Havalarin erken isinmasiyla birlikte fotografçi, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastaci, çeyizci gibi onlarca farkli sektörde esnafimiz dügün sezonuna hazir. Bu yil yapilacak dügünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi olusturmasi bekleniyor” dedi.

TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi 'Evliliklerin 500 Milyar Liralik Ekonomi Olusturmasi Bekleniyor'
TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken dügün sezonunun baslamasiyla birlikte evliliklerin ekonomiye olan yansimasini degerlendirdi. Piyasanin canlanmak için dügün sezonunu bekledigini belirten Palandöken, ortalama düsün yapmanin maliyetini anlatti. Beyaz esyadan oturma grubuna, dügün salonundan ziynet esyalarina kadar yapilan harcamalarin 500 bin liradan basladigini kaydeden Palandöken, "Döviz kurlarindaki artis ve yüksek enflasyona bagli olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artislari var. Dügünlerin vazgeçilmezi altinin fiyati son 1 yilda yüzde 100’e yakin artti. Eskiden gelin damada gelen altinlar dügün maliyetini önemli ölçüde karsilardi simdi o da hayal oldu. Öte yandan dügün salonu kiralarindaki astronomik artis, beyaz esya ve elektronik esyalardaki fiyat artislari hesaba katildiginda gençlerimiz issizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliligi geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evlilige tesvik etmek için elinden geleni yapiyor. Birtakim tesvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sifir faizli destek kredilerinden yararlanma imkanlarinin saglanmasi çok önemli. Bu hem çiftlerin dügün masraflarina katki hem de kuracaklari yuvalarla ekonomiye katkilari bakimindan çok önemli olacak” diye konustu.



“Geçtigimiz yil dügünler piyasaya 300 milyar lira katki sagladi”

Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasalarin canlanmasinda dügünlerin önemli bir yeri olduguna deginen Palandöken, “Geçtigimiz yilin TÜIK verilerine göre dügün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katki sagladi. Igneden iplige yapilan dügün alisverisleri ise emlakçidan taksiciye, matbaacidan organizasyoncuya kadar çok sayida sektöre dogrudan kazanç kapisi oluyor. Bu yil dünya evine girecek gençlerimizin magdur olmamasi için firmalar elini tasin altina koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmali. Öte yandan bu dügün sezonunda alisveris yapacak vatandaslarimiz güven, memnuniyet, garanti ve kayit disiligi önlemek adina bir sikinti yasamamak için bildigi ve güvendigi esnafi tercih etmeli” seklinde konustu.

Kaynak: İHA