Süleymaniye'deki Kormor Gaz Tesisine IHA Saldirisi Açiklamasi 4 Ölü, 2 Yarali

Irak’in kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bagli Süleymaniye kentindeki Kormor Gaz Sahasina gerçeklestirilen saldiri sonucu 4 Yemenli isçi hayatini kaybetti.

IKBY’nin Süleymaniye kentindeki Çemçemal ilçesine bagli Kadir Kerem kasabasinda yer alan ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli enerji sirketi Dana Gas tarafindan isletilen Kormor Gaz Sahasina insansiz hava araci ile saldiri gerçeklestirildi.

Çemçemal Kaymakami Remk Ramazan yaptigi açiklamada, saldirida Yemenli 4 çalisanin öldügünü ve 2 kisinin de yaralandigini ifade etti.

Saldirinin kim tarafindan gerçeklestirildigine dair bilgileri olmadigini belirten Ramazan, IHA’nin sahadaki petrol depolama alanina isabet ettigini aktardi.

Saldiri IKBY’de gaz üretiminin durdurulmasina ve elektrik üretiminin 2 bin 500 megavat azalmasina yol açarken, IKBY Elektrik ve Dogal Kaynaklar Bakanligi’na bagli ekiplerin enerji santrallerine gaz tedarikinin yeniden baslatilmasi için çalismalara devam ettigi belirtildi.

Bagdat’a çagri

IKBY Baskani Neçirvan Barzani yaptigi açiklamada, saldiriyi kinadi. Barzani, "Süleymaniye’ye bagli Çamçemal’deki Kormor Gaz Sahasina düzenlenen saldirida ölenler ve yaralananlar oldu. Bu saldiriyi siddetle kiniyoruz" dedi.

Bu tür saldirilarin ülkenin huzur ve istikrarini tehlikeye attigini kaydeden Barzani, Irak federal hükümetinin ilgili makamlarinin bu saldirilarin bir daha tekrarlanmamasi için üzerlerine düsen görevi yapmasi ve saldirinin faillerinin yakalanarak cezalandirilmasi gerektigini ifade etti.



ABD’den kinama

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Matthew Miller ise saldiriya iliskin yaptigi yazili açiklamada, "ABD, IKBY’deki enerji altyapisina yönelik saldiriyi siddetle kiniyor. Ölenlerin ailelerine bassagligi, yaralananlara acil sifalar diliyoruz. Bu tür saldirilar Irak’in egemenligine hakarettir. Yetkilileri olayi sorusturmaya ve sorumlulari adalet önüne çikarmaya çagiriyoruz. ABD, Irak’in güvenligini, istikrarini ve egemenligini desteklemek için Irak hükümeti ve IKBY ile birlikte çalismaya devam edecek" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA