Otizmli Genç, Geçen Yil Da Dogum Gününde Darbedilmis

İçel’de özel bir engelli bakim merkezinde darbedilen 20 yasindaki otizmli gencin annesi Muazzez Ünal, "Efe’nin ilginç tarafi geçen yil da dogum gününde dövülmesiydi, bu yil da dogum gününde dövüldü" dedi.

Otizmli Genç, Geçen Yil Da Dogum Gününde Darbedilmis
Anne Muazzez Ünal gazetecilere yaptigi açiklamada, 24 Ocak’ta gerçeklesen olayi tesadüfen ögrendiklerini söyledi.

Merkezde kalan oglu ile haftada bir kez telefonla görüntülü görüsme haklari oldugunu belirten Ünal, "O sirada gördük; Efe baygin halde ve gözü sismisti. Bunun üzerine karakola gidecegimizi bildirdik. Kurum sahipleri çok sinirlendi. ’Karakola gittiginiz anda çocugunuzu buradan almak zorunda kalirsiniz’ gibi söylemlerde bulundular" diye konustu.



"Olay rapora ’basit yaralama’ olarak girmis"

Buna ragmen karakola gittiklerini ve hastaneden rapor aldiklarini ifade eden Ünal, olayla ilgili söyle konustu: "Olay rapora ’basit yaralama’ olarak girmis. Akabinde de çok kisa sürede mahkeme süreci oldu. Mahkeme bir haftada bitti zaten. Verilen ceza onca eziyete ragmen; Efe’nin gögsüne sürekli oturmasi ki otizmli bir bireye dokunmak onu çok çildirtir ama Efe’ye dakikalarca dokunuyor, küfürler ediyor, üzerinde git geller yapiyor. Efe daha da çok sinirleniyor. Gögüs kafesinde daralmalar oluyor, nefesi daraliyor. Ama hala Ali israrla hareketlerine devam ediyor. Sonra ’gözüm patladi’ diyor. Iyi mi oldu falan o sözler var küfürlerin arasinda. Iste en sonunda sonra birakiyor Ali. Pes ettikten sonra da çok normal bir seymis gibi git elini yüzünü yika, agzini çalkala gel diyor. Arkasindan gidiyor lavaboya, agzini hemen çalkaliyor geliyor. Onlar için yani diger engelli bireyler de öyle bakiyor. Biri de hatta anahtari alip kapiyi açiyor. Onlar için bu normal bir siddet. Ali’nin çok profesyonelce dövmesi de çok ilginç. Yani bu is sürekli, istikrarli bir sekilde yapilmis diye düsünüyoruz. Çünkü çocuklar da hiç tepki vermiyorlar."

Geçen yil da dogum gününde dövülmüs

Oglunun bu yil 24 Ocak olan dogum gününde darbedildigini belirten anne Ünal, "Ama Efe’nin ilginç tarafi geçen yil da dogum gününde dövülmesiydi, bu yil da dogum gününde dövülmesi. Geçen yil örtbas etmislerdi; kolumuz çarpti falan diye. Ayni sey bu yil da oldu. Hep dogum günlerinde oluyor. Çünkü video kayitlari var elimizde. Dogum günü pastasini götürdügümüzde gözü yine ayni sismisti. O zaman sikayetçi olmadik, dirsegi çarpti diye. Ama bu defa sikayet etmek zorunda kaldik" diye konustu.



"Onca eziyete ragmen 12 ay çok az"

Mahkemede sanik Ali K.’ye ’beden ve ruh bakimindan kendisini savunamayacak kisiye karsi basit yaralama suçu’ndan 8 ay hapis cezasi verilmesi, suçun, yüzde 94 engelli kisiye karsi islenmesi nedeniyle cezanin 12 aya yükseltilmesini de degerlendiren anne Ünal, "Onca eziyete ragmen 12 ay çok az. Zaten 2 ayini yatti kapali cezaevinde, 10 ayda açik cezaevinde yatacak. Yani telefonla ailesiyle de görüsecek, disariya da çikacak. Normal bir insan gibi diger bireylerinin yaninda normal yasantisina devam edecek" ifadelerini kullandi.

"Hayatimiz hep dramaydi bizim"

Olayla ilgili görüntüleri izledigi andaki düsüncelerini sorulmasi üzerine anne Ünal, "Orada zaten bitiyorsunuz. Hayatimiz hep dramaydi bizim. Ben bedensel engelli bir bireyin kiziydim. Sonra da zihinsel engelli bir çocugun annesi oldum. Hayatimizda hep travmalar vardi. Ama bir travma geçirdik yani. Enteresan taraflarindan biri de olay sonrasi Efe hiç psikologla görüstürülmemis. Bizimle de hiç iletisime geçilmedi. Bu her sey normal sürecinde devam etti. Tabii istinafa müracaat edecegiz. Hatta islemler baslatildi" dedi.



"Bakimevleri çogaldikça bu tip problemler de daha fazla olacak"

Yetkililere de çagrida bulunan Ünal, "Her 36 çocuktan biri maalesef otizmli. Artik bir yapilandirma istiyoruz. Adi üstünde bunlar özel çocuklar. 20 yasinda ama hala beyin olarak 5 yas, 3 yas çocugu. Kanunlarda bir degisiklik istiyoruz. Çünkü bakim evleri çogaldikça bu tip problemler de daha fazla olacak" diye konustu.

Oglu halen ayni engelli bakim merkezinde kalan Ünal, merkezin yetkilileri ile telefonda görüstüklerini ve "Bir an önce çocugunuzu buradan alin istemiyoruz" dediklerini sözlerine ekledi.

Saniga 12 ay ceza verilmisti

İçel 18. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki durusmada, baska suçtan tutuklu sanik Ali K.’ye hakim ’beden ve ruh bakimindan kendisini savunamayacak kisiye karsi basit yaralama suçu’ndan 8 ay hapis cezasi verilmis, suçun yüzde 94 engelli kisiye karsi islenmesi nedeniyle ceza 12 aya yükseltilmisti.

Engelli bakim merkezinde yasanan siddet olayi, merkezin güvenlik kameralarina saniye saniye yansimis, görüntülerde; bakimevi görevlisinin, yaklasik 8 dakika boyunca engelli gence siddet uyguladigi anlar yer almisti.
Kaynak: İHA