Hamas Açiklamasi 'Israil'in Yanitini Aldik, Inceleyecegiz'

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, Hamas’in 2 hafta önce sundugu ateskes ve esir takasini içeren öneriye Israil’den yanit aldiklarini ve bunu inceleyeceklerini belirtti.

Misir ve Katar, Israil ile Hamas arasinda ateskes ve rehine anlasmasi saglanmasina yönelik diplomatik çabalari sürdürüyor. Katar’da bulunan Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya yaptigi açiklamada, Hamas’in 2 hafta önce sundugu ateskes ve esir takasini içeren teklife Israil’den yanit aldiklarini ve bunu inceleyeceklerini duyurdu. El-Hayya, “Hamas, 13 Nisan’da Misirli ve Katarli arabuluculara ilettigi öneriye Siyonist isgalcilerin resmi yanitini bugün aldi” ifadelerini kullandi.

“Her türlü öneriyi degerlendirmeye istekliyiz”

Hamas Hareketinden dün yapilan yazili açiklamada, “Halkimizin isteklerine ve haklarina gerçekten hitap eden her türlü öneriyi degerlendirmeye istekli oldugumuzu yineliyoruz. Bunlar arasinda sürdürülebilir bir ateskes, isgal (Israil) güçlerinin tamamen geri çekilmesi, yerinden edilenlerin Gazze’deki evlerine sartsiz dönüsü, kapsamli yeniden insa çabalari, ablukanin sona ermesi ve temel insani yardimin saglanmasi yer aliyor. Ayrica kendi gelecegini tayin etme ve baskenti Kudüs olan bagimsiz bir devletin kurulmasi da dahil olmak üzere Filistin halkinin mesru haklarini güvence altina alma arayisimizin bir parçasi olarak anlamli bir mahkum degisim anlasmasina dogru ilerlemenin önemini vurguluyoruz” ifadeleri kullanilmisti.

Hamas, 13 Nisan’da Israil ile ateskes teklifine iliskin yanitini Misir ve Katar’a ilettigini duyurmustu.

Misir heyeti Israil’e gitmisti

Öte yandan dün Katar medyasi, Misir’dan bir heyetin ateskes ve rehine anlasmasi için Israil’e gittigini, heyete Misir Istihbarat Teskilati Baskani Abbas Kamel’in baskanlik ettigini aktarmisti. Kamel’in Israil dis istihbarat servisi MOSSAD Baskani David Barnea ve Israil Ulusal Güvenlik Danismani Tzachi Hanegbi ile görüsecegi belirtilmisti. Misirli bir yetkili ise Kamel’in Israil ile Gazze’de uzun süreli ateskes için "yeni bir vizyon" görüsmeyi planladigini söylemisti. Misirli yetkili, gerçeklestirilecek görüsmelerin ilk etapta Hamas’in Filistinli mahkumlarla sinirli sayida rehine degisimine ve yerinden edilen Filistinlilerin minimum kisitlamalarla Gazze’nin kuzeyine geri dönüsüne odaklanacagini aktarmisti. Yetkili, arabulucularin her iki tarafin ana taleplerinin çoguna cevap verecek bir uzlasi üzerinde çalistigini kaydetmisti.

Israil medyasi ise Israil savas kabinesinin Israil müzakere ekibine Misir heyetiyle görüsmesinde "daha esnek yaklasim" benimsemesi için yetki verdigini belirtmisti.
Kaynak: İHA