Türkiye'nin Uzay Vizyonu GIBTÜ'de Konusuldu

Gaziantep Islam Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde (GIBTÜ) "Dijital Dünyada Türkiye’nin Uzay Vizyonu" konulu panel gerçeklestirildi. GIBTÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Tarakçioglu, programin açilisinda panelin konusunun üniversitenin misyonuyla örtüstügünü söyledi.

Türkiye'nin Uzay Vizyonu GIBTÜ'de Konusuldu
Dijital Dünyada Türkiye’nin Uzay Vizyonu GIBTÜ’de masaya yatirildi. Moderatörlügünü Uluslararasi Kalkinma Toplum ve Düsünce Dernegi (KATODER) Baskani Sabiha Dogan’in yaptigi panelde Prof. Dr. Fuat Ince (Bilisim Enstitüsü Kurucusu) “Yeni Uzay, Yeni Teknolojik Gelismeler ve Firsatlar”, Prof. Dr. Mehmet Emin Özel (Eski NASA Çalisani) “Uzay ve Bilim”, Doç. Dr. Cüneyt Dirican (Astraekonomist-Dünya Gazetesi Yazari) “Uzayda Ticari ve Ekonomik Firsatlar, Tehditler ve Türkiye” Mali Müsavir Ismail Tekbas (Arastirmaci-Yazar) “Uzay Kesifleri Dogrultusunda Yeni Bir Muhasebe Uzmanligi Önerisi: Uzay Muhasebesi” baslikli sunumlarini gerçeklestirdiler.

GIBTÜ ögrencilerinin yogun ilgi gösterdigi ve Gaziantep Islam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile Uluslararasi Kalkinma Toplum ve Düsünce Dernegi (KATODER) is birliginde düzenlenen "Dijital Dünyada Türkiye’nin Uzay Vizyonu" konulu panel Rektörlük Konferans Salonu’nda yapildi.

“Dijital çagda bilgi çok hizli gelisiyor”

Panelin açilis konusmasini yapan GIBTÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Tarakçioglu, panelin konusunun üniversitenin misyonuyla örtüstügünü ifade etti.

Uzayin herkesin ilgisini çektigini ifade eden Tarakçioglu, "Uzayla ilgili çalismalar soguk savas yillarina uzanmaktadir. Bu yillarda bir taraftan ABD bir taraftan Sovyetler Birligi’nde uzaya gitme çalismalari baslamis, ülkemizde ise 1985’te bünyesinde uzay arastirmalari merkezi kurulmustur. Teknoloji çok hizli ilerlemektedir. Treni bir kere kaçirinca bir daha yakalama sansiniz olmuyor. Dijital çagda bilgi çok hizli gelisiyor ve bu bilgiyi yakalamak hem çok kolay hem de çok zor. Eger yakalayabilirseniz kopma sansiniz olmaz ama treni kaçirirsaniz bir daha yakalama sansiniz olmayacaktir" dedi.



Tarakçioglu, saglikla ilgili birçok aletin temelinde uzay arastirmalarinin yer aldigina dikkati çekerek, "Mesela MR cihazi, bir görüntüleme cihazidir; uzay arastirmalarinin bir parçasi olarak ortaya çikmistir" ifadelerini kullandi.

“Ögrenciler için özel organizasyon”

Panelin moderatörlügünü yapan KATODER Baskani Sabiha Dogan ise dünyada sivil toplum kuruluslarinin "Besinci Güç" kabul edildigini belirtti.

Türkiye’de STK ve üye sayisini artirmak için çabaladiklarini dile getiren Dogan, bu organizasyonu da ögrencilere ulasmak için düzenlediklerini kaydetti.



“Uzay para getiren bir alan”

Açilis konusmalarindan sonra panelistler söz aldi. Panelist ve Bilisim Enstitüsü Kurucusu Prof. Dr. Fuat Ince, “Yeni Uzay, Yeni Teknolojik Gelismeler ve Firsatlar” baslikli sunumunu gerçeklestirdi. Ince, “Uzay bir prestij alani degil sadece. Uzay bir bilim alani da degil sadece. Uzay ayni zamanda bir teknoloji, bir ekonomi, bir ticaret, para getiren bir alan. Uzayin belirli kullanim alanlari var. Uzay hukuku diye bir hukuk alani var” seklinde konustu.



Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, “Uzay ve Bilim” baslikli sunumu yapti. Özel, astroit madenciliginin henüz çok ilerlemedigini bu alanin önümüzdeki yilarda çok büyük bir gelisme göstereceginin altini çizdi.

Dünya Gazetesi Yazari ve astroekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican da, “Uzayda Ticari ve Ekonomik Firsatlar, Tehditler ve Türkiye” baslikli sunumunu yapti. Dirican, robotlarin artik günümüzün gerçekleri oldugunu ve uzay savaslarinin çoktan basladigini vurguladi. Dirican, Türkiye’nin uzay kuvvetlerini kurmasi gerektigini de savundu.

“Uzaya kim hâkim olursa vergiyi o alacak”

Arastirmaci-Yazar ve Mali Müsavir Ismail Tekbas ise “Uzay Kesifleri Dogrultusunda Yeni Bir Muhasebe Uzmanligi Önerisi: Uzay Muhasebesi” baslikli sunumunu gerçeklestirdi. Tekbas, gelecegin meslekleri arasinda en önemli olanlarindan bir tanesinin robot tamirciligi olacagini savundu. Tekbas, “ Matrix filmi gerçek oluyor. Gelecegin meslekleri arasinda en önemli olanlarindan bir tanesi robot tamirciligi. 2030 yilinda 50 milyar cihazin birbirine baglanilacagi düsünülüyor. Gelecekte bazi insanlarin metaversede yasamayi önceleyerek zamaninin büyük bir bölümünü bu sanal dünyada geçirecegi öngörülmektedir. Uzay insanlik için hep bir merak konusu olmustur. Insanlik var oldugu süreden beri uzay merak konusu olmustur. Uzayda vergi olacak mi? Uzaya kim hâkim olursa vergiyi o alacak. Uzay yeni bir vergi cenneti olabilir” diye konustu.

Panele Büyüksehir Belediye Baskanvekili Feray Yilmaz, GIBTÜ Genel Sekreteri Mehmet Emin Arslan, davetliler ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA