Trendyol, The Retail Summit'te Yerini Aldi

E-ticaret platformu Trendyol, küresel perakende ekosisteminin liderlerini bulusturan ve bu sene 23-24 Nisan tarihlerinde Dubai’de düzenlenen The Retail Summit’te yerini aldi. Zirve kapsaminda Körfez pazarini mercek altina alan panelde konusan Trendyol Grubu Baskani Çaglayan Çetin, sirketin bölgedeki hedeflerini anlatti.

Trendyol, The Retail Summit'te Yerini Aldi


Dünyanin önde gelen perakende liderlerini bir araya getiren The Retail Summit Dubai’de gerçeklestirildi.

Sektörden önde gelen 1000’e yakin katilimciya ev sahipligi yapan zirvede, perakende dünyasindaki firsat ve zorluklar masaya yatirildi.

Küresel perakende ekosistemine yön veren en büyük bulusmalardan biri olan The Retail Summit’te “Orta Dogu’ya Açilmak - Bölgeye Girmek Için Kazandiran Reçete Nedir?” panelinde Trendyol Grubu Baskani Çaglayan Çetin bölgedeki deneyimlerini katilimcilarla paylasti. Liminal Retail Kurucusu ve CEO’su John Scott’un moderatörlügünü üstlendigi panele Çetin’in yani sira; Estater Genel Müdürü Sanjay Goyal ve Majid Al Futtaim Lifestyle CEO’su Fahed Ghanim de katildi.



“Binlerce Türk markasini Körfez’e tasidik”

Çetin, sirketin Körfez açilimini ve hedeflerini su ifadelerle degerlendirdi: “Geçtigimiz yil giris yaptigimiz Körfez pazarinda, yerel ve uluslararasi yatirimcilarin destegiyle kisa sürede 1,5 milyon müsteriye ulastik. 2024 yili sonu için hedefimiz ise 6 milyon müsteriye ulasmak. Özellikle pandemi öncesinde fiziksel alisverisin öne çiktigi bu pazarda, her ne kadar alisveris merkezindeki ziyaretçi sayilari canli kalsa da bu aliskanlik degisiyor. Bu manada, Türkiye ve Avrupa ile kiyaslandiginda da Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) iyi durumda. Türkiye’de yüzde 84 olan internet penetrasyonu örnegin BAE’de yüzde 98 düzeyinde. Ayda en az bir kez online alisveris yapanlarin orani Türkiye ve Almanya’da yüzde 70-75 iken, BAE’de bu oran yüzde 86 seviyesinde. Bu durum bölgeyi bizim açimizdan heyecan verici kiliyor. Müsteri davranislari açisindan baktigimizda bulundugumuz diger pazarlardaki genel beklentinin degismedigini görüyoruz. Alim gücünün yüksek oldugu pazarlarda online alisverisi tercih edenlerin, uygulamalari ziyaret sikligi oldukça yüksek. Ancak online alisveris penetrasyonu, bu alandaki en olgun iki pazar olan ABD ve Çin’e göre geride kaliyor. Fiziksel perakende anlaminda global markalarin büyük ilgisini çeken bu pazarda büyüme potansiyeli görüyoruz. Sirket olarak, Körfez bölgesinde bulundugumuz 6 ay içerisinde 150’si büyük üreticiler olmak üzere binlerce Türk markasini bu pazara tasidik. Öte yandan online ve fiziksel perakendenin birbirini destekledigini düsünüyoruz. Daha önce farkli yerlerde örnegini gördügümüz gibi su an sadece dijitalde bulunan markalarin bu bölgede magazalarini açmasini bekliyoruz. Alisveris deneyimini artiran teknolojilerimiz ve oluisturdugumuz trafikten, her birini is ortagimiz olarak gördügümüz, bölgedeki tüm perakendecilerin ve markalarin yararlandigini gözlemliyoruz. Bu anlamda, müsterilerimize ve saticilarimiza yasattigimiz alisveris deneyimiyle bölgenin yeni dijital AVM’siyiz diyebiliriz.”

“Bölgede Türkiye’ye ilgi büyük”

Körfez’de Türk ürünlerine ve Türk kültürüne büyük ilgi oldugunu belirten Çetin sunlari söyledi: “Müsteriler uygun fiyatlarla en son trend ürünlere, uçtan uca iyi bir alisveris deneyimiyle ulasmak istiyor. Bunu saglamak da Trendyol olarak isimizin ana odagini olusturuyor. Küresel markalarin yani sira çok sayida Türk üretici ve saticisina ev sahipligi yapan bir platform olarak, bölgede Türk ürünlerine büyük talep oldugunu görüyoruz. Bu durum bölgede, Türk kültürüne ve Türk modasina duyulan yakinliktan kaynaklaniyor ve bu da bize olan ilgiyi de artiriyor. Ülkemize olan ilgiyi gördügümüz bir baska alan da popüler kültür. Bölgede en çok Türk dizileri takip ediliyor. Geçtigimiz günlerde bölgede açtigimiz ilk pop-up magazamizda bize eslik eden Türk oyuncularina yogun bir ilgi oldu. Körfez ülkelerinde bilinen ve sevilen, halihazirda uzun süredir is birligi yürüttügümüz Türk oyuncularini ve influencer’lari bölgeye tasiyoruz. Bölgede influencer-takipçi iliskisi güven, baglilik ve hayranlik üzerine kurulu. BAE’de Instagram kullanimi, Türkiye’ye kiyasla yüzde 28 daha az. Ancak Türkiye’de yüzde 74, Almanya’da yüzde 44 olan influencerlara güven, BAE’de yüzde 80 oraninda. Bu verileri çok önemsiyoruz, Körfez’de 6 binin üzerinde influencer ile çalisiyoruz” dedi.



Girisimcilige yatirim, ticaret hacmine destek

Özellikle BAE’deki girisimcilik ekosisteminin çok dinamik oldugunu belirten Çetin, bu bölgede çok sayida start-up’in yeni perakende teknolojileri üzerine çalistigini söyledi.

Çetin su ifadeleri kullandi: “Faaliyette bulundugumuz tüm ülkelerde dijital ekosistemi ve ekonomiyi büyütme vizyonumuz dogrultusunda, bölgedeki start-up’larla yakin çalismayi ve onlara destek olmayi önceliklendiriyoruz. Bunun ayni zamanda halihazirda 20 milyar dolarin üzerinde olan Türkiye ve BAE arasindaki ticaret hacmi üzerinde de olumlu bir etki olusturacagini düsünüyoruz. Körfez ülkelerindeki müsterilerimize, 50 bin yerli üreticimizin ürettigi, 1600 alt kategoride 15 milyon ürün seçenegi sunuyoruz. Bu, bölgedeki en yüksek ürün yelpazelerinden biri demek. Türkiye perakende sektörünün büyük oyuncularinin ve ayni zamanda KOBI’lerin islerini büyütmelerine olanak taniyan pazaryeri modelimizi bu bölgeye de tasiyarak, genis ürün yelpazesini Körfez bölgesindeki müsterilerimizle bulusturuyoruz.”
Kaynak: İHA