Tarihte Nevsehirli 25 Alim Oldugu Ortaya Çikti

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi öncülügünde yapilan bir arastirmada Nevsehirli 25 alimin oldugu ortaya çikti.

Tarihte Nevsehirli 25 Alim Oldugu Ortaya Çikti
Yapilan arastirmada Nevsehirli âlimlerin edebiyat, Islam felsefesi, felsefe, din, filoloji, hadis, ahlak, siyaset, itikat, mantik, tefsir, tip ve hukuk alanindan olduklari belirtildi. Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi, Nevsehir Valiligi, Nevsehir Belediyesi, Nevsehir Il Milli Egitim Müdürlügü, Nevsehir Il Müftülügü, Nevsehir Ili Hayirli Hizmetler Kültür ve Dayanisma Vakfi ve Ilim Yayma Cemiyeti is birligiyle ‘Nevsehirli Âlimler Sempozyumu’ düzenlendi.

NEVÜ Vali Sinasi Kus Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açilisina; Nevsehir Vali Yardimcisi Hüseyin Çam, NEVÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Sahlan Öztürk ve Prof. Dr. Özlem Findik, Nevsehir’in Kozakli Ilçe Kaymakami Yasin Gürkan, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Baskani Prof. Dr. Ferruh Özpilavci, Nevsehir Ticaret Borsasi Baskani Ibrahim Salas, Rektör Danismani Prof. Dr. Adem Çatak, Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Zülfikar Durmus, Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ensar Çetin, Dis Hekimligi Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bayram Deviren, Spor Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Selçuk Akpinar, Nevsehir Ili Hayirli Hizmetler Kültür ve Dayanisma Vakfi Baskani Ahmet Avlanmaz, Ilim Yayma Cemiyeti Nevsehir Sube Baskani Mustafa Özdemir, protokol üyeleri, Türkiye’nin farkli üniversitelerinden akademisyenler, arastirmacilar, davetliler, NEVÜ akademik ve idari personeli ile ögrenciler katildi.

Prof. Dr. Zülfikar Durmus tarihte degisik medeniyetlere ev sahipligi yapmis, ayni zamanda pek çok ilim adamini yetistiren kadim bir Anadolu sehri olan Nevsehir’de üniversitenin ögretim elemanlari tarafindan yapilan arastirmalarda vefat etmis ve eserleri bulunan 25 aliminin oldugunu tespit ettiklerini söyledi.

Durmus konusmasinda; “Nevsehir ili birçok medeniyete ev sahipligi yapmis Allah’in bir lütfu olarak doga harikasi bir yerlesim yeri. Bu sehir ayni zamanda ilim ve irfanin da merkezlerinden biri. Üniversitemizin de ismini aldigi Hûnkar Hacibektas Veli’nin burada olusu da bulun en önemli göstergelerinden biridir. Nevsehir 14. yüzyildan itibaren medreselere ev sahipligi yapmis ve pek çok ilim adaminin yetistigi bir Anadolu sehri. Ürgüp’te bulunan Taskinpasa Medresesi’yle beraber Karamanogullari döneminde burada medrese egitimi baslamis. Süreç içinde insa edilen medreselerle beraber ve özellikle Damat Ibrahim Pasa’nin 18. yüzyilin baslarinda sehri birçok yeni medreseyle donatmasiyla beraber Lale Devri’nden sonraki Süreçte Osmanli Devleti’nin Orta Anadolu’daki önemli ilim merkezlerinden biri haline gelmistir. Kronolojik olarak baktigimizda Lale Devri’nin ardindan alimlerin ve kaleme alinan eserlerin sayisinda ciddi bir artis oldugu gözlemledik. Bu durum ilgili alimlerin ve eserlerin ortaya çikarilmasi, ayrica akademi ve ilim dünyasina tanitilmasini gerekli kilmistir. Üniversitemizin Ilahiyat Fakültesi ögretim elemanlari tarafindan da ilgili alimleri ve eserlerini ilim dünyasina tanitmak gayesiyle arastirmalar yapildi. Vefat etmis ve ayni zamanda eserleri olan alimleri esas aldigimiz arastirmalar neticesinde Nevsehir’de 25 alimin ismine ulastik. Bunlar üniversitemize ismini de veren Hûnkar Hacibektas Veli basta olmak üzere; Hoca Gülsehir, Çelebizade Hazim Ahmed Efendi, Çelebizade Ismail Asim Efendi, Ca’fer bin Muhammed bin Ca’fer Avanos, Çelebizade Mehmed Efendi, Süleyman b. Hasan, Mehmed Hadim Nevsehri, Ömer b. Osman en-Nevsehri, Resid Ahmed Efendi, Ürgüplü Haci Hafiz Hüseyin b. Osman, Damat Ibrahim Pasa, Seyhülislâm Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, Mehmed Hilmi Efendi, Mustafa Kazim Efedi, Seyyid Muhammed Çelebi, Mehmed Tahir Efendi, Süleyman Hayri Bey, Abdülkadir Saynaç, Siyamzade Hasan Hamdi, Ürgüplü Ahmed Refik Altinay, Osman Yilmaz (Vaiz Osman), Zeki Soyak, Mustafa Sekip Tunç ve Mehmed Serafettin Yaltkaya’dir” dedi.

Nevsehir’in tarih boyunca pek çok alimin, hikmetin ve irfanin yetistigi bir sehir olduguna vurgu yapan NEVÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Özlem Findik, "Anadolu irfanin büyük erenlerinden, hosgörünün, iyiligin ve kardesligin yol göstericisi Hûnkar Hacibektas Veli’nin ismini de alan üniversite olarak öncelikle böylesi bir etkinligi düzenlemekten ve ev sahipligi yapmaktan duydugumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum. Nevsehir tarih boyunca pek çok alimin, hikmetin ve irfanin yetistigi bir sehir olmustur. Bu topraklar, bilginin ve hikmetin bahçesidir. Bu sempozyum da bu mirasi yasatmak ve gelecek nesillere aktarmak için önemli bir firsat olusturmaktadir. Alimlerimizin öncülügünde, gençlerimize ilham olmak ve onlari aydinlatmak için buradayiz. Bilgi bir isiktir ve bu isigi yakan, tasiyan ve paylasan her biriniz, bu sempozyumun gerçek anlamini olusturuyorsunuz" diye konustu.

Nevsehir Vali Yardimcisi Hüseyin Çam ise ; “Yunus Emre’nin deyimiyle ’Ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktir’. Özellikle ismiyle müsemma olan Haci Bektas Veli Üniversitemizde böyle bir etkinligin yapiliyor olmazi ayrica onur ve gurur vericidir. Bu anlamda bu sempozyumumuzun hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA