Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi Ve Dogrulamanin Önemi GSO'da Konusuldu

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) ile TÜV SÜD is birliginde “Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi Riskleri ve Dogrulamanin Önemi” konulu bilgilendirme toplantisi gerçeklestirildi.

Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi Ve Dogrulamanin Önemi GSO'da Konusuldu
Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi Riskleri ve Dogrulamanin Önemi, ISO 14064 Sera Gazi Hesaplama ve Dogrulama Yönetim Sistemi ve AB Yesil Mutabakatina Uyum Süreçleri gibi konularda bilgi paylasimlarinin yapildigi toplantiya GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve GSO Mesleki Egitim Merkezi Yönetim Kurulu Baskani Ali Can Koçak, TÜV SÜD Satis Müdürü Serhat Demirci, TÜV SÜD Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü Mehmet Kumru, GSO Genel Sekreteri Yusuf Izzettin Iymen, akademisyenler, kurum ve firmalarin temsilcileri katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, “2026 yilinda AB Yesil Mutabakati kriterleri çerçevesinde sinirda karbon düzenlemesi hayata geçecek. Bu sebeple yesil dönüsüm konusu sanayimizin ve ihracatimizin sürdürülebilirligi ve rekabetçiligi için kritik önem tasiyor. Bizim de sanayimizin gelecekte de var olabilmesi için ileri teknoloji, sanayi 4.0, dijitallesme ve AB yesil mutabakati kriterlerine entegrasyonu saglamamiz gerekiyor. Bu yönde GSO olarak öncü ve örnek çalismalar yürütüyoruz’’ dedi.



2019 yilinda baslattiklari sanayide dönüsüm hamlesi kapsaminda dijital ve yesil dönüsümü öne çikararak proje bazli çalismalar yürüttüklerini dile getiren Ali Can Koçak, “Somut adimlar çerçevesinde, GSO-MEM’de firmalarimizin öncelikli ihtiyaci olan karbon ayak izi ölçümlerini uluslararasi standartlarda, en dogru sekilde hesapliyor, raporlaniyor ve yol haritalarini belirliyoruz. Karbon ayak izini hesaplayarak yesil yol haritasi sundugumuz firma sayisi bugün itibariyla 55’e ulasmistir” seklinde konustu.



GSO’nun yesil dönüsüm mentörlügü konusunda çözüm ortagi olarak seçildigini belirten Koçak, “Bölgemizde tek, Türkiye genelinde 25 çözüm ortagindan birisi olan merkezimizde firmalarimizin aldiklari yesil dönüsüm hizmetlerine destek verilmektedir. Isletmelerimiz, GSO-MEM’den iki defaya mahsus yesil dönüsüm mentörlük hizmeti alabiliyor ve almis olduklari hizmetlerin 190 bin liralik kismini hibe olarak veriyor. Firmalarimizi da sunulan bu imkanlardan faydalanarak, dönüsüm süreçlerini gerçeklestirmeye davet ediyoruz. Bu önemli toplanti ve is birlikleri için de TÜV SÜD’e ve tüm konuklarimiza tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

TÜV SÜD’ün 1866 yilinda Almanya Münih’te kuruldugunu, 158 yasinda oldugunu belirten TÜV SÜD Satis Müdürü Serhat Demirci de yaptigi konusmasinda, “1987 yilindan bu yana Türkiye’de TÜV SÜD faaliyetlerini gerçeklestiriyoruz. Son iki yilda ise Türkiye’deki bölgesellesme çalismalarimiza da artik önem veriyoruz. Bu kapsamda Gaziantep’te de çalismalarimizi artirarak devam ettiriyoruz. Insanlari, çevreyi ve varliklari teknolojiyle ilgili risklerden koruma amacimiza sadik kalarak toplumda ve isletmelerde ilerleme sagladik. Daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir gelecek için fiziksel ve dijital bir dünyada güven uyandirmak en önemli hedeflerimiz arasinda yer aliyor. Gaziantep Sanayi Odasi’na is birlikleri ve misafirperverlikleri için tesekkür ediyorum” diye konustu.



TÜV SÜD Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü Mehmet Kumru da toplantida bir sunum gerçeklestirdi. Mehmet Kumru, Sera Gazi Hesaplama ve Raporlama Metotlari basligi altinda ISO 14064-1 standardi, sera gazi salimlarinin ve uzaklastirmalarinin kurulus seviyesinde hesaplanmasina ve raporlanmasina dair kilavuz ve özelliklerle ilgili bilgiler verdi. Kumru ayrica, sinirda karbon düzenleme mekanizmasinin firmalardan neleri ve nasil bir formatta istedigi konusu hakkinda paylasimlarda bulundu.

Toplanti, soru-cevap kisminin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA